ÖNDER Haber -
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, sağlık emekçilerine yapılan ek ödemelerin de emeklilik maaşlarına yansıtılması ve ‘fiili hizmet zammı’ndan yararlanmaları ile ilgili olarak iki kanun teklifi verdi.
‘Ek ödemeler’ emekli
maaşına yansıtılsın
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, TBMM Başkanlığına sunduğu ilk kanun teklifiyle, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun’da değişiklik yapılarak, sağlık emekçilerine yapılan tüm ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılmasını önerdi.
Prof. Demir, önerisinin gerekçe bölümünde, sağlık emekçilerine ‘maaş, döner sermaye ve ek ödeme’ biçiminde üç çeşit ödeme yapılmakta olduğuna, bu ödemelerden yalnızca maaş ve döner sermaye ödemelerinin emekli maaşlarına yansıtıldığına dikkat çekerek; "Ancak bu durum hali hazırda emekli maaşlarında kabul edilebilir ve makul bir artış sağlamamaktadır. Yapılan döner sermaye ek ödemelerinin, sağlık çalışanlarının emekli maaşlarına yansıtılmaması, sağlık çalışanlarının aldığı emekli maaşının daha az miktarda olmasına yol açmaktadır. Döner sermaye sabit ödemelerinde ise sadece hekimlere yapılan sabit ödemelere aylıklara ilişkin hükümler uygulanırken ve bu ödemeler emekli maaşlarına yansıtılırken, hekim dışındaki sağlık çalışanlarına yapılan sabit ödeme emekli maaşına yansıtılmamaktadır. Sabit ek ödemelerin, ek ödemelerin tamamının (hekim dışı personele hiç) emekli maaşlarına yansıtılmaması adaletli olmamaktadır.
Bu da sağlık çalışanlarının emekli olmaları durumunda, yaşam standartlarının daha alt düzeyde kalması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Bu kapsamda bu teklifle, sağlık çalışanları arasındaki adaletsizliğin giderilmesi amaçlanmıştır" dedi.
Fiili hizmet zammından
yararlanılsın
Prof. Demir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinin gerekçesinde ise, sağlık emekçilerinin ‘fiili hizmet zammı’ndan yararlanamamasının adaletsizliklere neden olduğuna ve bunun aynı zamanda eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturduğuna dikkat çekerek, "Sağlık hizmeti çalışanları görevlerini yaptıkları sırada sadece kimyasal maddelere maruz kalmamakta, aynı zamanda bulaşıcı hastalıklara karşı önlem almak zorunda kalmaktadır. Tüm bunların yanısıra basında da sıklıkla görmekte olduğumuz sağlık çalışanlarına karşı şiddete başvurulması, sağlık hizmeti çalışanlarını daha da yıpratmaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde güvence altına alınmış olan yaşama hakkı ve sağlık hakkından bireylerin yararlanmasını sağlayan sağlık hizmeti çalışanları, görevlerini ifa ederken maruz kaldıkları çeşitli riskler dolayısıyla yıpranmaktadırlar.
Bu kapsamda, bu teklif ile sağlık hizmeti sunumunda görev alan çalışanların fiili hizmet zammına dahil edilerek iş barışının sağlanması, sağlık hizmetleri sunumunun daha verimli bir şekilde bireylere ulaşmasının sağlanması amaçlanmıştır" dedi.