“Sağlıklı sonuç almak için ‘Tercih Birimi’ne danışın”
ÖNDER Haber - Milas Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavına giren 8’inci sınıf öğrencilerinin doğru tercihler yapabilmeleri için bu yıl da Tercih Birimi kuruldu… RAM Müdürü Yavuz Yıldırım, "Bu yıl başta Anadolu ve Fen Liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmelerde ilk kez uygulanacak olan TEOG sistemiyle ilgili ailelerin kafası karışık

ÖNDER Haber -
Milas Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavına giren 8’inci sınıf öğrencilerinin doğru tercihler yapabilmeleri için bu yıl da Tercih Birimi kuruldu… RAM Müdürü Yavuz Yıldırım, "Bu yıl başta Anadolu ve Fen Liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmelerde ilk kez uygulanacak olan TEOG sistemiyle ilgili ailelerin kafası karışık. Farklı tercih listeleri, okul türleri tercihleri, evine en yakın okula otomatik kayıt, nakil uygulamaları gibi farklı yerleştirme kurallarının uygulanacağı bu sistemle ilgili bilinmezler hakkında aileleri bilgilendireceğiz" dedi…
Milas RAM Müdürü Yavuz Yıldırım, ilçemizde TEOG Tercih Birimi açarak öğrenci ve ailelerine tercih konusunda yardımcı olacaklarını belirtti.
Çocukların, istemedikleri okullarda okumak zorunda kalmaması için tercih döneminde hata yapmamaları gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bu yüzden, aileler ve öğrenciler için Milas Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak Tercih Birimimizi kurduk. Tercih birimi 31 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasındaki tercih dönemi boyunca Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda, ilçemizde lise tercihi yapacak olan aile ve öğrencilere hizmet verecek. Ailelerin ‘Tercih Biriminde’ görev yapacak olan uzmanlara danıştıktan sonra okullardaki tercih işlemlerini yapmaları daha sağlıklı olacak" dedi.
Temel Eğitim’den Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile liselere yerleştirmelerde kuralların değiştiğini de belirten Yıldırım, "Tercihler için A ve B olmak üzere iki farklı tercih listesi hazırlanacak. A listesinde 15 okul adı bulunacak. Bu listeye Anadolu, Fen, Sosyal, Mesleki ve Teknik, İmam Hatip, Çok Programlı liselerden istediğiniz okulları seçip yazabileceksiniz. Bu listede ilçe ve il sınırlaması yok. Sadece Fen ya da Anadolu değil, tüm liseler aynı listede yer alabilecek. Aileler çocuklarını göndermek istediği 15 okulun adını belirleyip okul kodlarını yazarak tercihte ilk kullanılacak A listesini oluşturacak. Bu listeye en fazla 15 okul yazılabilecek. B listesinde ise okul adı değil, okul türleri işaretlenecek. Bu okul türleri de Anadolu, Fen, Sosyal, Mesleki ve Teknik, İmam Hatip, Çok Programlı liseler olmak üzere 6 tane. Bunlardan en az 4’ü seçilmek zorunda. B listesinden en az 4 okul türü seçmek zorunluluğu getiren bu sistemde eğer bu işaretleme yapılmaz ise elektronik ortamda yapılacak olan tercihler onay alamayacak. Ailenin sadece A listesini doldurma şansı yok. B listesinden okul türü seçmediği takdirde yerleştirme sistemine giremeyecek. B listesinde üç ilçe tercih edebilecek. A listesinde 15 okuldan birine yerleşemeyen öğrenci B listesinde zorunlu işaretlediği 4 okul türüne göre sırasıyla ikamet ettiği semt, köy, mahalle, tüm ilçe geneli ve seçtiği 3 ilçe taranarak yerleştirilecek. Ancak bu listede başka bir ildeki okula kontenjan boş olsa bile yerleştirilemeyecek. Kısacası sağlıklı sonuçlar almak için Tercih Birimi’ne danıştıktan sonra okullara gidip veya internetten işlemlerin sonuçlandırmasını tavsiye ediyoruz" dedi.





