ÖNDER Haber -
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, ‘14 Mart Tıp Bayramı’nın bu sene de hekimler için bir bayram günü değil, taleplerin dile geldiği bir eylem günü olduğunu belirterek, "Hekimler AKP hükümetleri döneminde yaratılan sağlık sistemine karşı isyan etmektedirler. AKP Hükümetleri döneminde sağlık sistemimiz bir sektör, hasta müşteri, hekimler de köle haline gelmiştir. Böylece hekimin mutsuz, hastanın mutsuz, sağlık çalışanlarının umutsuz olduğu bir sistem ortaya çıkmıştır" dedi.
Sözlerini, hekimlerin performans baskısı altında çalıştırılıp, emekli olduklarında ise adaletsiz bir ücretlendirmeyle karşı karşıya kaldıklarına, sağlık sistemindeki sorunların çözülmemesi bir yana, yeni yeni yasaklamalarla, baskılarla hekimlik mesleğinin özüne zarar verildiğine dikkat çekerek sürdüren Prof. Demir, açıklamasında daha sonra şu görüşleri dile getirdi:
Bu bağlamda sağlık alanında ortaya çıkan toplumsal yıkım, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti de arttırmaktadır. Sağlık Bakanlığının verilerine toplam 698 bin 518 sağlık çalışanı vardır. Bu çalışanlar çok tehlikeli iş kavramları çerçevesinde çalışmaktadır.
Son verilere göre, sağlık çalışanlarına toplam şiddet bildirimi 7773’dür. Bu saldırıların önemli bir bölümü ise ölümcül nitelikte gerçekleşmiş; satır, bıçak, tabanca kullanılmış ve hekimlere linç girişiminde bulunulmuştur.
Bugün, Türkiye "Sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulanan bir ülke olma" ayıbıyla karşı karşıya kalmaktadır.
Sonuç olarak; ortaya çıkan sağlık sistemi bu toplumu sağlıksızlaştırmaktadır. Hekimlerin özlük hakları ve ücretleri tırpanlanmakta, meslekleri itibarsızlaştırılarak yok edilmektedir.
Böylesi bir ortamda Türkiye’nin her yerinde sağlık hizmeti vermeye devam eden, "önce insan" diyen, mesleki yeminlerini bir an olsun unutmayan tüm sağlık emekçilerimizi en içten duygularımla selamlıyorum. Haklı mücadelelerinde her zaman her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum.
14 Mart Tıp Bayramı’nın gerçekten bayram gibi yaşandığı günler dileğiyle saygılarımı sunuyorum.
Prof. Demir’den iki soru önergesi
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, ‘Sağlıkta Şiddet’ sorununu bir kez daha gündeme taşıyan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, konuyla ilgili olarak, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle iki soru önergesi verdi.
Bu soru önergelerinden ilkinde, Prof. Demir, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na;
1. Son 5 yıl içerisinde sağlık çalışanlarının maruz kaldığı iş kazası, ölümlü iş kazası, ihbarı yapılmış ve/veya tanısı konmuş meslek hastalıklarının yıllara göre her bir yıl için sayısı kaçtır?
2. 30 Haziran 2012-31 Aralık 2013 tarihleri arasında, Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda meydana gelen iş kazası, bildirimi yapılan ya da tanısı konmuş meslek hastalığı sayısı nedir?
3. Ambulans hizmeti sırasında meydana gelen kazalara bağlı olarak ortaya çıkan yaralanma, sakat kalma ya da ölümler, sizce iş kazası olarak değerlendirilmekte midir? Bu konuda Bakanlığınıza Beyaz Kod uygulamasıyla ya da başka yollardan iletilen şikâyetler var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?
4. Çalışanların işten kaynaklanan risklerden korunabilmeleri için Bakanlığınız tarafından herhangi bir önlem alınmakta mıdır? Alınıyorsa bu önlemler nelerdir?
Diğer soru önergesinde ise Çalışma Bakanı Çelik’e,
1. Son 5 yıl içerisinde sağlık çalışanlarının maruz kaldığı iş kazası, ölümlü iş kazası, ihbarı yapılmış ve/veya tanısı konmuş meslek hastalıklarının yıllara göre her bir yıl için sayısı kaçtır?
2. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu uyarınca doğrudan Bakanlığınız tarafından denetlenen sağlık kurum ve kuruluşlarının sayısı nedir?
3. Denetleme yapılan kurumlarda tespit edilen başlıca sorunlar ve eksiklikler nelerdir? Bu sorunların giderilmesi konusunda herhangi bir yaptırım ya da uygulama yapılmış mıdır? Yapılmışsa nelerdir? sorularını yöneltti.





