Salep hasadı yapıldı, ‘Kontrol 48’ hizmete sunuldu

Oktay ÇAYIRLI -

Salep hasadı yapıldı, ‘Kontrol 48’ hizmete sunuldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Kıyıkışlacık Mahallemizde yapılan salep üretim sahasında tarla günü etkinliği gerçekleştirildi… Etkinlik kapsamında ayrıca Su Ürünleri Kontrol ve Denetim Hizmetleri’nde kullanılmak üzere alınan Kontrol 48 adlı tekne de hizmete sunuldu…

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Kıyıkışlacık’ta oluşturulan salep üretim alanında dün saat 11.30’da tarla günü etkinliği düzenlendi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın okunmasıyla başladı.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan tarla sahibi Meral Ayhan, “Bugün bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Salep üretiminde bizlere destek veren herkese tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.

Salep üretim

alanlarını genişletmek

Kıyıkışlacık Mahalle Muhtarı İsa Yılmaz’ın da katılanlara teşekkür etmesinin ardından sonra mikrofona gelen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Ünal Karık, “Salep, ülkemiz için çok önemli bir ürün. Bizim bundan sonraki temennimiz, salep üretim alanlarını genişletmek. Özellikle Akdeniz kıyı şeritlerinde salep alanlarının genişletilmesini temenni ediyorum. 10 yıldan beri yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bu yaptığımız çalışmaların pozitif dönüşlerini mutlaka alacağız. Özellikle tarımsal alanda mutlaka yeniliklerin yapılması gerekiyor. Biz de, yaptığımız çalışmaları paylaşmaya çalışıyoruz. Sadece salep değil diğer endemik bitki türleri üzerinde de çalışmalarımız oluyor” dedi.

Dr. Karık’tan sonra mikrofona davet edilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Proje Koordinatörü Ali Ulukütük ise katılımcılara Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında bilgi aktardı.

Proje 2015’te hayata

geçirildi

Projenin 2015 yılı içerisinde 25 ilde hayata geçirildiğini belirten Ulukütük, “2015 yılında hayata geçirilen proje şu anda 35 ilde devam ediyor. Bu projede amacımız tarım ve gıda sektöründe yaşanan gelişmeler doğrultusunda; Itri-tıbbi bitkiler ile boya bitkilerinin yetiştiriciliğinin arttırılması, üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması, kırsal kalkınmanın sağlanması, araştırma, yayım ve çiftçi bağının güçlendirilmesi, kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması, üretim havzalarının oluşturulması ve sektörle işbirliğinin artırılmasıdır. Sağlıklı beslenme başta olmak üzere her türlü alanlarda kullanımı giderek artan ürünlerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Her yıl toplanılması nedeniyle üretim alanları azalan ürünler için özelikle projeler üretilmesi önemli” dedi.

% 12’si Muğla’da

yetişmekte

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde toplam 3 bin 500 endemik bitki türü mevcut. Türkiye genelindeki endemik türlerin ise % 12’si Muğla’da yetişmektedir. Muğla’da endemik tür olarak 417 tür bulunmakta. Muğla ili tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olup kekik tüm bölgemizde doğal olarak yetişmekte. Ayrıca Defne, Adaçayı, Keçiboynuzu, Salep, Meşe Palamudu ve Sığla Ağacı tüm kıyı bölgelerimize yayılmış durumda. 2014 - 2015 yılarında yaklaşık 800 ton kekik, 500 ton adaçayı ve 1350 ton defne bitkisi ormandan izinli olarak toplanıldı. Ayrıca en az % 30 civarında da kayıt dışı toplamalar olduğu düşünülmekte” dedi.

3 üreticiyle salep

üretimi yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 2015 -2017 yılları arasında “Itri- Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi” projesi doğrultusunda ilimizde çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini de ifade eden Ekici, “2015 yılında uygulanan proje kapsamında Salep, Melisa, Karabuğday, Kekik ve Anadolu Adaçayı alanında başarılı bir şekilde çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 2015 yılında 16 bin adet kekik, 16 bin adet adaçayı, 9 bin adet limon otu fidesi ve 5 dekar alanda karabuğday dağıtımı yapılarak Ortaca, Fethiye, Seydikemer ve Dalaman ilçelerinde demonstrasyon bahçeleri tesis edildi. Yine 2015 yılı sonbahar döneminde Fethiye ilçesi Üzümlü, Ortaca İlçesi Gökbel ve Milas İlçesi Kıyıkışlacık Mahallelerinde üç üreticide salep üretim çalışmaları yapıldı” dedi.

Anadolu Adaçayı,

Defne ve Sakız Ağacı…

2016 yılında, içerisinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü TAB birimine Salep, Karabuğday, Kekik, Anadolu Adaçayı, Defne ve Sakız Ağacı üretim çalışmaları ile ilgili yaptıkları başvuruların kabul edildiğini de sözlerine ekleyen Ekici, “Bakanlığımız tarafından bu çalışmalarda kullanılmak üzere önemli miktarlarda kaynak aktarıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde 46 bin adet ‘Anadolu Adaçayı’ ve 24 bin adet ‘İzmir Bilyeli Kekiği’ fidelerinin dağıtımı halen devam etmekte. Ayrıca bu proje kapsamında ilimizde İlk defa Ula ilçesi Esentepe Mahallesinde 1 dekar, Datça ilçesi Yazı Mahallesinde 1 dekar, Marmaris Merkez’de 2 dekar ve Bozburun Mahallesinde de 1 dekar olmak üzere toplamda 5 dekar sakız bahçesi ile Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde kapama 8 dekar alanda defne bahçeleri kuruldu” dedi.

İnsan sağlığına faydası

olacak her türlü üretimi

yapmalıyız

Törenin son konuşmacısı olarak söz alan Muğla Valisi Amir Çiçek, doğada bulunan otlara ve meyvelere sadece ot veya meyve gözüyle bakılmaması gerektiğini belirterek, “Bazen otlara ve meyvelere sadece ot ve meyve gibi bakarız. Ama bunların sağlık açısından büyük önemi var. Birçok ot adı biliyoruz ama birçoğunun da ne işe yaradığını bilmeyiz. Muğla’nın bir yöneticisi olarak ilimizde insanlığa faydası olacak ne üretilecekse destek vereceğimi söylüyorum. Bu bitkiler üretilmezse, projelerle çoğalmazsa bunlar doğada yok olur. Ve Allah’ın sağlık için vermiş olduğu nimet kaybolur. Onun için insan sağlığına faydası olacak her türlü üretimi yapmalıyız” dedi.

Gerekirse bizler de

şehit oluruz

Konuşmasında terör olaylarına da değinen Vali Çiçek, “Güneydoğuda, doğuda şehitlerimiz oluyor. İnsanlar, çocuklar öldürülüyor. Bunların hepsinin üstesinden gelecek gücümüz var. Gerekirse bizler de şehit oluruz. Çünkü vatanımızı seviyoruz. Ama vatana sahip çıkmak sadece silahla olmaz. Çiftçimizin üretmesi, yöneticilerimizin de üretilen ürünlerin pazarlanmasına öncülük etmesiyle de olur. Bizler de bu doğrultuda elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Vali Çiçek’in yaptığı konuşmanın ardından katılımcılar Salep dikim sahasına gittiler ve temsili hasat gerçekleştirildi.

Kontrol 48 hizmette

Etkinlik programı daha sonra Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, kontrol ve denetim hizmetlerinde, yasa dışı avcılıkla mücadelede, üretim alanlarının korunması ve izlenmesi gibi konularda deniz ulaşımında hizmet etmesi için alınan “Kontrol 48” adlı teknenin hizmete sunulmasıyla devam etti.

Teknenin hizmete sunulması öncesinde de kısa bir konuşma yapan Vali Çiçek, “Teknemiz, balıkçılık alanında faaliyet gösterecek. Muğla’nın balıkçılık konusunda Türkiye’de birinci olduğunu bir kez daha dile getirmek gerek. Bununla övünüyoruz. Ama üretimimiz çok fazla değil, daha fazla üretmeliyiz. Bunu da doğayı katlederek değil, koruyarak yapmalıyız. Ben, Kontrol 48 adlı teknemizin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kontrol 48’in kurdelesinin kesiminden sonra Vali Çiçek ve beraberindeki yöneticiler deniz yoluyla Güllük’e geçtiler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık