“Santraller De Bizim Çevre De Bizim”
TES-İş Yatağan Şubesi, çevrecilerin ve İkizköylülerin 20 Ekim’de Datça’dan başlayarak, 28 Ekim’de Akbelen’de yapılacak toplantıyla sona erecek yürüyüşlerinin devam ettiği haberleriyle ilgili olarak, “santraller de bizim çevre de bizim” başlıklı yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Açıklama şöyle:
“Son günlerde bölgemizdeki Termik Santrallerin kapatılması ile ilgili yalan, yanlış ve uydurma bilgilerle halkımızın kafası bulandırılıyor. Hava kirliliği ve ortaya atılan Termik Santral ilintili kanser iddialarının hiçbir bilimsel karşılığı yok. Sanki ülkede sadece Muğla’da Termik Santral var! Kendilerine çevreci diye adlandıran bu kişiler 30-40 yıl önce verilen mahkeme kararlarının uygulanmasını istemektedirler. Bundan daha saçma bir şey yoktur! Bunun için 20 Ekim tarihinde Datça’dan Akbelen’e yürüyeceklerini açıkladılar. 1994 yılında Aydın İdare Mahkemesinin verdiği süresiz kapatma kararı Yatağan Termik Santralinde uygulanarak Santral kapatılmıştı. Ne oldu? Çalışan işçiler süresiz ücretsiz izne gönderildi, bölgede enerji kesintileri baş gösterdi. O günleri hatırlayanlar bilir, Santralin tekrar çalışması için işçilerin yaptığı eylemlere Yatağan Belediyesi, Yatağan halkı ve bölgemizdeki Çevreciler de destek vermişti. O gün herkes ‘Filtre takılsın, Santral çalışsın!’ sloganı altında birleşmişti. Santral kapatıldıktan 10 gün sonra Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar devreye alındı. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin Bacagazı Arıtma (Desülfürizasyon) filtreleri 2002 yılından itibaren devreye alındı. Yani 2002 yılından bu yana halkın ve çevrecilerin talep ettiği gibi ‘Filtreler takıldı, Santraller çalıştı, çalışıyor, çalışacak!’ Çevreciler filtreler takılmadan önce verilen mahkeme kararlarını, filtreler takıldıktan sonra uygulatmanın derdindeler. Toplumsal mutabakatla alınan ‘Filtre takılsın, Santral çalışsın!’ hedefi yerine getirildiği halde hala Santrallerin kapatılmasını talep etmek tamamen art niyettir. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Santralleri çevre mevzuatına uygun olarak çalışmakta ve Muğla Çevre İl Müdürlüğü tarafından da 7/24 online olarak denetlenmektedir. Ayrıca TES-İŞ, çevre ve doğanın korunmasında en ön saflarda yer alan bir sendikadır. Ancak, Türkiye’nin enerji üretimindeki çıkarlarını, istihdamı, termik santrallerde çalışan binlerce işçi kardeşimizi, santrallerin faaliyet gösterdikleri bölge esnafını ve insanını düşünmeyen söz konusu örgütlerin yanında yer almamız mümkün değildir.
TES-İŞ olarak; İthal kömüre bağımlılığı, istihdamda ve enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltmada önemli bir zenginlik olan yerli kömür madenlerimizin çalışması ve çevrenin korunması ile ilgili şartları dikkate alınarak kömürle çalışan santrallerimizin faaliyetine devam etmesi noktasında duruşumuz işimizin, aşımızın ve Türkiye’nin çıkarlarının korunması çerçevesinde belli ve nettir. Enerji ve Maden işçileri olarak uyarıyoruz, çevre örgütlerinin işyerlerimizi kapatmaya yönelik aldıkları yürüyüş kararının karşısında işçilerin olacağını bilmelerini ve bunun sebeplerini düşünerek politikalarını gözden geçirmelerini istiyoruz.”