“Sarıçay perişan oldu!…”
ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI - Sarıçay yatağı üzerinde bulunan kum ocakları, yıllardır, çayın doğal halinin ortadan kalkmasına ve tarım arazilerinin zarar görmesine neden oluyor

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -
Sarıçay yatağı üzerinde bulunan kum ocakları, yıllardır, çayın doğal halinin ortadan kalkmasına ve tarım arazilerinin zarar görmesine neden oluyor. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, dün düzenlediği basın toplantısı sonrasında gündeme getirdiğimiz Sarıçay’ın perişan hali ile ilgili sorumuz üzerine, yetkililerin, Sarıçay ile ilgili çalışmalara başlayacaklarını belirtip, böglede bulunan kum ocaklarının, belirlenen sözleşme maddelerine uymadığına dikkat çekerek, "Yapılanlara herkes bir şekilde göz yumdu ve Sarıçay bu hale geldi. Ne yazık ki Sarıçay perişan oldu" dedi…
Büyük bir proje
hazırlanıyor
Sarıçay bölgesinde bulunan kum ocaklarının, tarıma, Sarıçay’a ve doğaya zarar verdiğini belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı,
"DSİ yetkilileriyle daha önce bölgeyi gezdik. Sarıçay bozulmuş, deforme olmuş. Asıl Sarıçay yatağı belli değil. Sarıçay’ın kurtulması için DSİ tarafından şu anda büyük bir proje hazırlanıyor. Akgedik Barajı’ndan başlanılarak, asıl Sarıçay’ın yönü bulunduktan sonra imar edilmesi lazım" dedi.
Herkes bir şekilde
göz yumdu
Doğa ve çevrenin tahrip edildiğine dikkat çeken Atıcı, "Bölgede yer alan kum ocakları, imzaladıkları sözleşmelere pek uymuyorlar. Yapılan yanlış çalışmalara da herkes bir şekilde göz yumdu ve Sarıçay bugünkü haline geldi. Kum ocaklarının çalışmaları nedeniyle bölgede çok sayıda göletler oluştu. Sarıçay’dan uygunsuz alınan kumlar, çay yatağının yönlerini değiştirdi. Ne yazık ki Sarıçay perişan oldu" dedi.
Daha önce de rapor
hazırlanmıştı…
2013 yılı içinde ise bölge halkının şikayetleri üzerine İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık ile Sanayi, Ticaret ve Ulaşım Komisyonları üyeleri alanda inceleme yaparak bir rapor hazırlamışlardı. Sarıçay mevkiinde faaliyet gösteren kum, çakıl ve taş ocaklarının çevre tahribatının endişe verici boyutlara ulaştığı ve acil önlem alınması gerektiği belirtilen raporda şu ifadeler yer alıyordu:
"Milas Sarıçay mevkisinde tarım arazilerinde bulunan kum ocaklarında yerinde yapılan tespitlerde ruhsatsız ve kaçak çalışma yapıldığı, teknik nezaretçi defterleri olmadığı, sevk fişlerinin düzenli tutulmadığı, işyeri emniyeti, işçi sağlığı ve güvenliği hususlarına uyulmadığı, dere yataklarının kesitlerinin değişmesinden dolayı erozyona sebep olduğu, ocakların koordinatlarının dışında çalıştığı, çevre halkının şikâyetlerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı görülmüştür. Madencilik faaliyetlerinin kontrolsüz devam etmesi durumunda tarım arazilerinin hızlı bir şekilde yok olacağı öngörülmektedir. Alanda yürütülen madencilik faaliyetleri sonucunda 20 - 30 metrelik su dolu çukurlar oluştuğu görülmüştür. Bu sorunların giderilebilmesi için acil olarak ocakları denetlemek üzere Maden Kanunu'nun 23. maddesinde belirtilen niteliklere sahip teknik elemanlardan oluşan bir denetim heyeti kurulması gerekmektedir."
Çalışmalar bir an önce
başlatılmalı
Son 20 yılda bölgeye yapılan zeytinyağı fabrikaları, kum ocakları ve bölgeye dökülen inşaat atıklarıyla kirlenmeye başlayan Sarıçay’da süreç içerisinde kirlilik her geçen gün arttı. Çayda sık sık toplu balık ölümleri görülmeye de başlandı. Sarıçay’daki durum daha da vahim bir hal almadan yetkililerin çalışmaları bir an önce başlatmaları gerekiyor.





