Savran’da ‘Tarla Günü’ yapıldı

Adem KANKAYNAR -

Savran’da ‘Tarla Günü’ yapıldı

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 12 aya yetecek kadar, susuz ortamda alternatif yem bitkisi yetiştiriciliğini sağlamak amacıyla ilçemize bağlı Savran mahallesinde ‘Ot Tipi Yem Şalgamı’nın (Lenox) tanıtımı ve silaj yapmanın gösterilmesi amacıyla ‘Tarla Günü’ etkinliği düzenlendi…

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı, çiftçi Özcan Çamlıbel yaptı.

Çamlıbel, “2017 yılının yaz sonlarına doğru Muğla İl Müdürlüğü’nden Ünal Bey ve İlçe Müdürlüğümüzden Melike Hanım mahallemize geldiler. Bildiğiniz gibi geçen mevsim sıcak ve kurak geçti. Dolayısıyla susuzluk yaşandı. İşte bu dönemde teknik personel olan arkadaşlarımız bize, alternatif ürün olarak ‘Lenox’ bitkisini önerdiler. Biz de onların tarif ettiği şekilde ekimini yaptık. Bugün de hasatımız var. Bugün iyi bir verim alacağımızı düşünüyorum. Bizlere bu desteklerinden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çamlıbel’in ardından Mahalle Muhtarı Zekeriya Köse mikrofona geldi ve şunları söyledi:

“Bugün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ile İl Müdürlüğümüz nezaretinde, yıllardır ekilmeyen Lenox bitkisinin köyümüzde yeniden ekiliyor olmasıyla iyi de bir verim alınacağını tahmin ediyoruz. Çünkü defalarca, özellikle Savran mahallesinin sulama sorunu yaşadığını, yeraltı kaynaklarının olmadığını dile getirdik. Lenox bitkisinin ise kurak bir mevsimde de olsa yetiştiğini ve bizlere de faydalı olacağını düşündük ve İl ve İlçe Müdürlüğümüzün denetiminde bu bitkiyi vatandaşımız ekti. Örnek bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

 

Savran Mahalle Muhtarı Zekeriya Köse’nin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Şakir Fırat Erkal kürsüye gelerek, “İl Müdürlüğü olarak, ilimizin hemen hemen her tarafında alternatif ürünler üretebilir miyiz diye, üreticimizin kazancını arttırabilir miyiz diye metod demonstrasyonları yapıyoruz. Yani metodların denemesini yapıyoruz ve başarılı olduğumuz ürünlerde veya metodlarda da, işte bugün burada yaptığımız gibi tarla günleri düzenleyerek hem yaygınlaştırmayı, hem de basın yoluyla duyurmayı amaçlıyoruz.

Bilindiği gibi bu bölgede hayvancılık yoğun bir şekilde yapılıyor ve sulama ile ilgili sorunların da olduğu ifade edildi. Üstelik yeraltı kaynak sularının da tuzlu olduğu biliniyor. Dolayısıyla bölgenin kaba yem bitkisine ihtiyacı var. Bu konuda neler yapabiliriz diye bir çalışma başlattık ve Lenox’un bu bölgeye uygun olacağına karar verdik. Çalışmanın saha uygulaması yapıldı ve bugün de sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

Önceki yıllarda çiçek halinde iken hasat ediliyordu, ancak üründe bir koku vardı. Arkadaşlarımız çeşitli metodlar deneyerek ve hasadı geciktirerek bu kokuyu ortadan kaldırdılar ve oldukça da besleyici ve hayvanların severek yediği bir yem haline geldi. Üstelik protein oranı da oldukça yüksek... Hayvanlar hem yeşil olarak tüketebiliyor, hem de kurutulduktan sonra… Kısaca şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, bu bölge için en doğru kaba yem bitkisini bulduk, önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz. Sadece bitki yetiştirmeyi değil, silaj yapımını da çiftçimize modern yöntemlerle öğretmeye çalışıyoruz” diyerek, tarla sahiplerine ve personele teşekkür etti.

Etkinlikte son konuşmayı yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise törende şunları söyledi:

“Bugün hakikaten çok güzel bir gün… Üreten, memlekete katkı sağlayan, Savran’da bilimle, araştırmayla çiftçiyi buluşturan güzel bir çalışmanın neticesini görüyoruz. İnşallah hep beraber tarlada da bunu gözlemleyeceğiz. Ben öncelikle bu güzel çalışma için başta İl Müdürümüz, İlçe Müdürümüz ve bütün teknik personeli kutluyorum. Aynı şekilde bu uygulamaya inanan, destek veren çiftçilerimize de teşekkür ediyorum.

Bizim, üreten-gelişen bir ülke olabilmemiz için her alanda maksimum kazancı elde etmek zorundayız. Bütün imkânlarımızı en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Şartlar değiştiği zaman o şartlara uygun yeni yöntemler, yeni üretim metodları bulmak ve bunu hayata geçirmek zorundayız. Hepiniz biliyorsunuz. Dünyada iklim değişikliği, yağış rejiminin değişikliği hepimizi doğrudan etkiliyor. Geçen yıllarda aldığımız ürün miktarıyla, geçen yıllarda aldığımız yağış miktarıyla son yılları kıyasladığımızda değişimin, düşmenin olduğunu görüyoruz.

İşte bu noktada bilim, akıl devreye giriyor. Eğer yağış azaldıysa, yağmura-suya daha az ihtiyaç duyan bitkileri, suyu daha ekonomik ve daha verimli kullanacağımız yöntemleri bir entegre olarak değerlendirmek zorundayız.

Çiftçilerimiz genelde bir ürünün sonucunu görmeden, ne kadar teknik anlamda anlatsanız da, onu gösterseniz de pek inanmıyor. İlla ki sonucunu kendi gözleriyle görmesi gerekiyor. Üreticimizde böyle bir düşünce var. Bu anlamda Savran’da yoğun bir katılım ve destekleme olmuş ve sonuç da çok güzel… Faydalı ve olumlu bir netice alınmış. Amaç bundan sonra daha fazla miktarda üretmek ve daha fazla gelir elde etmek, fayda sağlamak, kaliteli ürün elde edebilmektir. Hayvanlarımızı daha iyi besleyebilmek, daha çok süt alabilmek, kısaca ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu çalışma için katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından teknik personel Ünal Yılmaz ve Melike Kaya, tarlada teknik konularda bilgilendirmelerde bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve Milas İlçe Müdürlüğü tarafından ilçemize bağlı Savran Mahallesi’nde yapılan Tarla Günü’ne; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Milas İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan, Milas İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Mahalle Muhtarı Zekeriya Köse ve mahalle sakinleri katıldı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık