Oktay ÇAYIRLI -
İlçemizin önemli tarım ürünlerinden olan zeytinin tanıtımının daha iyi yapılmasını sağlamak amacıyla ilçemizde Zeytin Hasat Şenliği gerçekleştirildi… Şenlik kapsamında, Milli Piyango İdaresi’nin 29 Kasım tarihli çekilişi de ilçemizde yapıldı…
İlçemizde bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği, Cumartesi günü saat 10’da Milas Belediyesi Hizmet binası önünden Şenlik Yürüyüşü ile başladı.
CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Valisi Amir Çiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılacak yeek yarışmasının jüriliğini yapacak olan Aregala Gastronomi Federasyonu üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların katıldığı yürüyüş saat 10.30’da Atapark’ta sona erdi.
Zeytin en büyük
tarımsal gelir kaynağı
Atapark’taki program Milas Folklor Araştırma Derneği (MİFAD) ile Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile başladı. Daha sonra Zeytin Hasat Şenliği’nin düzenlenmesinde öncülük eden, Zeytin Hasat Şenliği Düzenleme Komitesi’nde yer alanlar sahneye davet edildi.
Program daha sonra açılış konuşmalarıyla devam etti.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, katılımcıları selamlayarak, "Milas en az 5 bin yıllık tarihi geçmişi ile bir kültür kenti olmasının yanında, Karya Uygarlığına ve Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmasıyla önemli bir medeniyet merkezi ve 197 kilometrelik kıyı şeridi ve 27 ören yeri ile önemli bir turizm merkezidir. 2 tane termik santrali bulunan ilçemiz, bölgemizin en büyük ihracat limanlarından olan Güllük Limanı’nın ve uluslararası Milas Bodrum Havalimanı’nın da ev sahibidir. Milas, kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde ülke düzeyinde çok önemli paya sahip olmanın yanında çam balı üretiminde de hatırı sayılır bir paya sahiptir. Tarım ürünleri içerisinde ise neredeyse halkının büyük kısmının uğraştığı zeytin en büyük tarımsal gelir kaynağıdır" dedi.
Milas’ta 8 milyon 500 bin
zeytin ağacı var
İlçemiz hakkında genel bilgi aktardıktan sonra ilçemizde bulunan zeytinlik araziler ile üretilen zeytin ve zeytinyağı oranları ile ilgili bilgi veren Kaymakam Gürel, "İlçemizde zeytin ağaçları genellikle çok yüksek ve engebeli arazilerde bulunmakta. İlçemizde yürütülen projeler göstermiştir ki bu yüksek yerlerdeki engebeli arazilerde yetiştirilen zeytinlerde kimyasal ilaç ve gübre kullanımı % 1 - 2 civarında. Organik zeytin yetiştiriciliği için çok uygun arazilere sahiptir. İlçemizde bulunan Memecik zeytin çeşidi, zeytinyağı kalitesi açısından çok önemli bir çeşittir. İlçemiz 8 milyon 500 bin zeytin ağacı potansiyeli ile ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin yaklaşık olarak % 8’ine ev sahipliği yapmakta. Ayrıca tam sezonunda 95 bin ton zeytin üretimi ve 18 bin ton zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 93 zeytinyağı fabrikasının 63’ü faal olarak çalışmakta, 7 adet paketleme tesisi bulunmakta" dedi.
Duyarlılık oluşturulmaya
çalışılıyor
Zeytin Komisyonu olarak yapmış oldukları birçok etkinliğin son ayağı olan Hasat Şenliği’nin, iki gün süreceğini, etkinlik programı içerisinde değişik faaliyetlerin yer aldığını dile getiren Kaymakam Gürel, "Bu faaliyetlerdeki maksadımız, ilçemiz zeytinciliğinin ülke zeytinciliği içerisinde hak ettiği yere kavuşmasını sağlamak, bölgemiz zeytinciliğinin içinde bulunduğu sıkıntıları tespit ederek, çözüm önerileri geliştirmek, zeytinin yetiştirilmesinden, hasadına, bahçelerden fabrikalara nakliyesine, fabrikalarda sıkılmasından, zeytinyağının saklanmasına ve pazarlanmasına kadar birçok konu ile ilgili eğitimler verip, farkındalıklar oluşturmak. Aynı zamanda insanımızda zeytinyağı kullanımın arttırılması ile ilgili duyarlılık oluşturulmaya çalışılmakta" dedi.
Teşekkür
Kaymakam Gürel konuşmasının son bölümünde, Milas Zeytin Hasat Şenliği Düzenleme Komitesi’ni oluşturan kuruluş temsilcileri olarak, şenliğe katılanlara, destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine, zeytin ve zeytinyağı işletmelerine, zeytine gönül vermiş zeytin dostlarına ve 29 Kasım Milli Piyango çekilişini ilçemizde yapmaya karar vererek şenliğe katkı sunan ve canlılık katan Milli Piyango İdaresi genel müdürüne ve yöneticilerine, etkinliğin hazırlanmasından sunulmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaymakam Gürel’in açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Valisi Amir Çiçek konuşma yaparak zeytin ve zeytinyağının önemine değindiler. Ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar tarafından festivalin açılış kurdelesi kesildi.
Atapark’ta düzenlenen etkinliğe katılanlar daha sonra zeytin, zeytinyağı ve zeytin hasadında kullanılan malzemelerin yer aldığı stantları gezerek, ikram edilen zeytin ve zeytinyağlarını tattılar.
"Milas Zeytinciliği ve
Geleceği"
Festival programı kapsamında saat 13’de MİTSO Konferans Salonunda, Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur’un yönetiminde Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe ile İpek Doğuoğlu Akarca, Zeynep Çelikoğlu, Yüksek Kimya Mühendisi David Levi ve Milas Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük’ün konuşmacı olarak katıldıkları "Milas Zeytinciliği ve Geleceği" konulu panel gerçekleştirildi. Yapılan sunumların ardından konuşmacılara protokol tarafından günün anısına plaketler verildi.
Tadım eğitimi verildi…
Saat 14.30’da da MİTSO Meclis Toplantı Salonu'nda Zeytindostu Derneği’nin panelistleri tarafından Tadım Eğitimi verildi.
Milli Piyango çekilişi
Atapark’ta yapıldı…
Milli Piyango İdaresi’nin 29 Kasım tarihli çekilişi de Cumartesi günü saat 15.30’da Atapark’ta yapıldı.
Şans ve para için dönen küreleri festivale katılanlar ilgiyle izledi. Saat 18.30'a kadar devam eden çekiliş sonucunda 2 milyon TL’lik büyük ikramiye 518727 rakamlarının yer aldığı çeyrek biletlere çıktı. Büyük ikramiye kazanan biletlerin ikisinin Ankara Merkez, birinin İstanbul Merkez, birinin ise Samsun Merkez’de satıldığı açıklandı.
5 adet televizyon çekilişi
heyecanı…
Çekiliş öncesinde, alanda bulunan vatandaşlara ücretsiz olarak üzerlerinde rakamların yer aldığı kuponlar dağıtıldı. Daha sonra 5 adet televizyon için çekiliş gerçekleştirildi. Yapılan çekiliş sonucunda televizyonları Ali Doğan, Abdullah Kavaklı, Yasemin Çandır, Gökhan Azmak ve Selda Örkensoy kazandı.
Etkinlik sırasında Milas Kaymakamı Fuat Gürel tarafından, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Recep Biçer’e Milas halısı hediye edildi.
Çöllüoğlu Han’da sergi
Gün içinde saat 16'a Milas Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülüzar Çelebilik’in "Kutsal Ağaç: Zeytin" konulu bireysel sergisi Milas Meslek Yüksekokulu'nda, "Zeytin Hayattır" isimli zeytin konulu karma fotoğraf sergisi ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan zeytin konulu sergi ise Çöllüoğlu Han'da açıldı.
Zeytin Hasat Şenliği’nin birinci gün etkinlikleri Atapark’ta gerçekleşen O Ses Türkiye yarışmacılarından Yasemin Çandır ve sanatçı Murat Başaran konseriyle sona erdi.
Şenliğin ikinci günü
Hasat ve işlenişi yakından gördüler…
Şenliğin ikinci gün etkinliği Pazar günü saat 10.30’da Ağaçlıhöyük’te gerçekleştirildi. Atapark önünden hareket eden araçlarla Ali Osman Menteşe’nin ev sahipliğinde Ağaçlıhöyük’te bulunan zeytin bahçesinde hasat yapıldı. Etkinliğe katılanlara Ali Osman Menteşe tarafından, zeytin, zeytincilik ve hasat ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.
Fabrikada zeytin sıkımı
yapıldı…
Hasadın gerçekleştiği bahçeden sonra zeytin sıkımı için Güllük yol kavşağında bulunan Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası’na hareket edildi. Fabrikada sembolik sıkım gerçekleştirildi. Sıkımı yapılan zeytinyağı küçük şişelerle misafirlere hediye edildi.
Zeytinyağlı yemekler ve
yöresel sofralar yarıştı…
Pazar günü Atapark’ta saat 14’den itibaren ‘köy sofraları’ yarışması yapıldı. Hazırlanan yemekler Aregala Gastronomi Federasyonu üyeleri tarafından değerlendirilerek puanlama yapıldı. Yarışmanın ardından tüm katılımcılara "Katılım Belgesi" verildi. Yabancı şeflerin yaptıkları değerlendirmeler sonucu yarışan sofralar, halka tadım için sunuldu.
Ayrıca yine aynı alanda ülke mutfaklarının tanıtımı ve zeytinyağlı yemek gösterileri yapıldı.
Festival ödül töreni ve
gala yemeği
Şenliğin ikinci gün akşamında saat 19’da Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda katılımcılar ve misafirlere yemek verildi. Gala yemeği sırasında yemek yarışmasında dereceye giren kişilere ödül, festival konuklarına katılım, teşekkür belgeleriyle plaketler takdim edildi. Atapark’ta yapılan "köy sofraları" yarışması ve sonuçlalrı ile MİTSO’da gerçekleşen gala yemeğiyle ilgili detaylı haberimizi yarınki sayımızda okuyabilirsiniz.