“Sistemin monarşiye, saltanata, otokrasiye dönüşmesi kaçınılmazdır!”

ÖNDER Haber / A.Kemal KAŞKAR -

“Sistemin monarşiye, saltanata, otokrasiye dönüşmesi kaçınılmazdır!”

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ; sona eren komisyon toplantılarında yaptığı konuşmalardan hareketle, konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Anayasa gibi son derece önemli bir konunun görüşüldüğü komisyonun görsel basına kapalı olmasının “çok manidar” olduğunu belirten Üstündağ, “Bu değişiklik teklifinin komisyondan hızlı bir şekilde, toplumdan kaçırılarak, halkın ve sivil toplumun tartışmasına imkan vermeden geçmesinin amaçlandığı aşikardır. Her ne kadar hükümet sistemi değişikliği dense de, teklif bir rejim değişikliğini öngörüyor. Burada amaç, başlangıç ilkelerine hiç dokunmadan ve ilk üç maddeye fiilen dokunmadan, arkadan dolanarak sözkonusu değişmez maddeleri değiştirmektir. Özellikle Başkanlık sistemi adı altında, Başkanlık sistemlerinde olmayan birçok yetki Cumhurbaşkanına verilmekte, denge ve denetleme mekanizmalarından ise yoksundur. Bu yönüyle Anayasa dir” dedi ve şöyle sürdürdü:

 

Bir yönetim biçimi

olarak ‘OHAL’

İktidarın, Anayasa değişikliğini vakit geçirmeden Anayasa Komisyonundan geçirerek daha sonraki aşamalarda da görüleceği gibi aceleci davranmasının sebebi, 20 Ocak’ta dolacak olan OHAL’in bundan sonraki dönemlerde bir yönetim sistemi olarak uygulanmak istenmesidir. Ülke, baskıcı bir rejimle yönetilmek isteniyor. Bu yönüyle teklif 12 Eylül Anayasasını bile aratacak niteliktedir.

 

Geniş ve denetimsiz

kararname çıkarma

yetkisi

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin kapsamının geniş ve denetimsiz olduğuna dikkat çeken Üstündağ, bu kararnameleri şöyle örneklendirdi:

AİLENİN KORUNMASI VE ÇOCUK HAKLARI (Mesela Cumhurbaşkanı çocuk sayısı, çocukların evlenme yaşı, tecavüzcü ile evlendirme, kürtaj gibi konularda Kararname çıkarabilir), EĞİTİM ÖĞRETİM HAKKI VE ÖDEVİ (İmam hatip okulları, proje okulları, ilkokulda türban takma, müfredat, kız çocuklarının okutulmaması, Atatürk ilke ve inkılaplarının öğretilmesi, eğitim süresi gibi konularda Kararname çıkarabilir), KAMU YARARI (Kıyılardan yararlanma, Toprak mülkiyeti, Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması, Kamulaştırma, Devletleştirme ve Özelleştirme konularında Kararname çıkarabilir), ÇALIŞMA VE SÖZLEŞME HÜRRİYETİ (Çalışma hakkı ve ödevi, çalışma şartları ve dinlenme hakkı, Sendika kurma hakkı, Sendikal faaliyet konularında Kararname çıkarabilir. Cumhurbaşkanı düzenleyeceği kararnamelerle özellikle İstediği Sendikaların faaliyetine son verebilir, çalışma şartlarını düzenleyebilir), TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ, GREV HAKKI VE LOKAVT HAKKI gibi konularda da Cumhurbaşkanı kararname çıkarabilir; SAĞLIK, ÇEVRE VE KONUT (Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması, konut hakkı, Özellikle AKP iktidarının çevre konularındaki sabıkası ortadadır. Çevre konusunda istediği kararnameleri çıkarabilmesi çevrenin korunması konularında büyük bir zaaf ortaya çıkacaktır. Sağlık konusunda ve yine konut konusunda da kararname çıkarabilmesi mümkündür. TOKİ ve inşaat sektörünü büyümedeki payı dikkate alındığında burada kararname çıkarabilmesi ciddi bir sıkıntı yaratacaktır.

 

“Türk milleti bu

yönetimsel rejimi

hak etmiyor”

Anayasa değişiklik teklifi bir bütün olarak değerlendirildiğinde Yasama,Yürütme ve Yargı yetkilerinin bir tek kişide toplandığı görülmektedir. Bir tek kişinin yasamayı şekillendirip HSYK ve üst yargı organlarını belirlemesi ve Yürütme yetkisini de kendinde toplaması, denetim ve denge mekanizmalarının olamaması bir süre sonra bu sistemin bir monarşiye, bir saltanata, bir otokrasiye dönüşmesi kaçınılmazdır.

İnsanlık tarihindeki birikimler ve yönetimsel anlamda gelinen aşama, ükemizdeki 140 yıllık parlamenter tecrübe, geleneksel özelliklerimiz ve toplumsal yapımız dikkate alındığında teklif edilen Anayasa değişikliği ülkemize uygun bir değişiklik değildir. Kurtuluş Savaşını dahi Meclis kanalıyla gerçekleşmesi dikkate alındığında Türk Milleti bu yönetimsel rejimi hak etmiş değildir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık