“Sizlere çok büyük saygı duyuyoruz”

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

“Sizlere çok büyük saygı duyuyoruz”

Türk basınından sansürün kaldırılışının 110’ncu yıldönümünde, geçmiş yıllarda olduğu gibi Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, geleneksel hale dönüşen akşam yemeklerine bir yenisini daha ekledi. Milas yerel basın temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya gelen Başkan Tokat, gazetecilik mesleğinin ne denli zor ve kutsal bir meslek olduğuna vurgu yaparak; “Temel hak ve özgürlükler, evrensel değerler çerçevesinde mesleğini bu zor şartlar altında yapmaya çalışan siz değerli basın çalışanlarını kutluyorum” dedi.

 

Beypınarı’nda gerçekleşen akşam yemeğine; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Milas Belediyesi Özel Kalem Müdürü Salim Tanış, Özel Kalem - Basın ve Halkla İlişkiler birimi çalışanlarının yanı sıra ilçemizdeki basın kuruluşlarının temsilcileri, eşleri ve çocukları ile birlikte katıldılar. Etkinlikte konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Geleneksel olarak her yıl yaptığımız gibi bugün basın bayramı vesilesiyle sizlerle tekrar bir aradayız. 24 Temmuz, Türk tarihi açısından çok önemli bir tarih… Bugün aynı zamanda Lozan’ın, Türkiyemizin tapusunun, bağımsızlığımızın simgesinin, birçok şeyi borçlu olduğumuz Lozan Antlaşması’nın da yıldönümüdür.Böylesi bir anlamlı günde sizlerle beraber ve bir arada olmaktan son derece mutluyum.110 yıl öncesine dayanan sansürün kaldırılışının yıldönümü vesilesiyle basın bayramı olarak kutladığımız ve aynı zamanda gazeteciler günü olarak da telaffuz edilen bugünü es geçmemek ve bugünü sizlerle paylaşmak en büyük arzularımızdan biriydi. Davetimize icabet ettiğiniz, etkinliğimize katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.

Öncelikle görevinizin önemini vurgulamak ve bunu bilincimizde hissettiğimizi anlatma adına birkaç cümle söylemek istiyorum.Gerçekten çok zor, bizim gibi ülke şartlarında yapılması gerçekten fatura ödemeyi gerektiren ağır bir görevi yürütüyorsunuz. Toplumu bilgilendirmek, hatta toplumu eğitmek ve kamuoyu oluşturma noktasında çok kutsal bir göreviniz ve meslek ilkeleriniz var. Görevinizin kutsallığına ve meslek ilkelerine bağlı olarak görevinizi yürüttüğünüz ölçüde bu topluma en iyi hizmet eden kollardan birisiniz. Bu anlamda sizleri, şartların zorluğu ve görevinizin nitelikleri konusunda karşı karşıya olduğunuz tabloyu bildiğimden gerçekten kutlamak ve saygı duymak gerekiyor.

Sansür, bir topluma yapılabilecek en büyük haksızlıklardan biridir.Çünkü sansür, bilgiyi gizlemek demek, gerçeği saklamak demektir.Özgürlüklerin kısıtlanması demektir.Bu anlamda sansürün kaldırılışının yıldönümün de bu şekilde kutlanmasının çok anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum.

Basın mesleği gerçekten biraz önce ifade ettiğim şekliyle demokrasilerin çok önemli bir unsuru, temel hak ve özgürlüklerin, bence yaşadığımız bilgi çağında en vazgeçilmez araçlarından biridir.Bu anlamda basın sözcüğünü telaffuz ettiğimde insanların bu bilgi çağında ilk aklına gelen elbette temel hak ve özgürlüklerdir.Bu konuda da gerçekten üzerinize düşen çok büyük görev ve sorumluluklar var ve sizler bunun da mücadelesi içerisindesiniz.Netice itibariyle hepimiz insanımıza ve ülkemize hizmet etmek gayreti içerisindeyiz.Bu anlamda dayanışma, yardımlaşma ve işbirliği içerisinde, yapıcı ve samimiyet çerçevesinde bu işbirliğini yürütmek herkesin görevini daha da kolaylaştıracaktır.Doğal olarak başarı şansını da arttıracaktır.

Bu genel ifadelerden sonra ülkemizin yaşadığı süreç ve basın mesleğinin karşı karşıya olduğu sorunlar göz önüne alındığında, basın bayramının kutlanmasının ülke gerçekleriyle bir tezat olduğunu düşünüyorum.Dünyada, neredeyse cezaevlerinde en fazla gazetecisi bulunan bir ülkede sansürün kaldırılmasını kutluyoruz ama bence sansürün kaldırılmasından bahsedemeyiz. Görevinizi gerçekten layıkıyla yerine getirme noktasında çok ciddi sıkıntılarınız var. Ülkemizin geçirdiği süreç ve basın çalışanlarına karşı uygulanan baskı ve sindirme gayretleri karşısında bunları kabul etmediğimizi, özellikle üzülerek izlediğimizi, esefle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Halkın doğruyu öğrenmesi ve gerçek anlamda bilgilenmesi, bu anlamda da tercihlerini ortaya koyması bakımından basının özgür olması, sansürden arındırılmış olması ve basın mensuplarının da görevlerini layıkıyla ve özgürce yerine getirmesi çok önemlidir.

Bu konuda ülkemiz maalesef dünya sıralamasında çok geri sıralardadır. Bunun bir an önce düzelmesi ve herkesin meslek ilkeleri, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde basın görevini ve halkı bilgilendirme sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmesini temenni ediyorum.

Yine basın görevinizi yerine getirirken evrensel değerlere, meslek ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere riayet etmek de çok önemli bir konudur. Bugün maalesef ülkemizde de basın mesleğinin kötü amaçlar için kullanıldığını, halkı doğru bilgilendirme amacından saptırıldığını, temel hak ve özgürlükleri görmezden geldiğini, tamamen polemik yaratma ve kumpas oluşturma, kara propaganda oluşturma aracı olarak da kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Bunları da kınıyoruz.

Her basın kuruluşunun ve temsilcisinin bir özgürlüğü vardır ama temel hak ve özgürlükler çok çok daha önemlidir.Bu genel anlayış içerisinde ifade etmem gerekirse, sizlere çok büyük saygı duyuyoruz.Görevinizin zorluklarını ve kutsallığını biliyoruz.Bu anlamda bizlere düşen görevler noktasında da elimizden geldiğince gayret gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum.

Bugünün benim için sevindirici bir yönü de sizler gibi değer verdiğimiz, dost bildiğimiz insanlarla, kentin sıcağından uzakta serin bir ortamda bugünü paylaşıyor olmamızdır. Bir kez daha davetimizi kabul ettiğiniz ve katıldığınız için teşekkür ediyor; meslek hayatınızda, özel yaşamınızda sağlık-mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın yaptığı konuşmanın ardından söz alan Gazeteci Coşkun Efendioğlu ise; “Sayın Başkan. Sizin de belirttiğiniz gibi bugün ülkemizde basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir dönemde 24 Temmuz’un basın bayramı olarak kutlanması da anlamsız.Bu nedenle bizler 24 Temmuz’u basın bayramı olarak değil, birlik ve dayanışma günü olarak algılıyor ve kutlamak istiyoruz” dedi ve düzenlenen etkinlik için Başkan Tokat’a ve tüm Milas Belediyesi çalışanlarına teşekkür etti.

Gecede daha sonra basın mensupları Milas ile ilgili Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a sorular yöneltirken, Başkan Tokat da yöneltilen soruları yanıtladı.

Gece, günün anısına çekilen toplu fotoğrafla son buldu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık