“Şoför esnafının derdi dağları aştı!”

Adem KANKAYNAR -

“Şoför esnafının derdi dağları aştı!”

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yönetimi, her yılsonunda olduğu gibi 2018 yılına sayılı günler kala, yine bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Oda Başkanı Nurol Paskal, basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, şoför esnaflığının içinden çıkılmaz bir hale dönüştüğüne dikkat çekerek; “Bütün maliyet şoför esnafına yüklenmeye çalışılıyor. Çok ivedi olarak birçok yasal düzenlemelerin güncellenmesi, şoför esnafının da nefes alabileceği bir şekilde yeniden revize edilmesi gerek” dedi.

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası hizmet binasında gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısında, Oda Başkanı Nurol Paskal özellikle içinde bulunduğumuz 2017 yılı başta olmak üzere, son dört yılda neler yapıldığını, hangi sorunların çözüme kavuştuğunu dile detirerek, “Birçok sorun en azından şimdilik çözülmüş görünüyor fakat geride, daha çözüme ulaşmayan çok önemli sorunlarımız var. Bunların çözümü için, gerek Büyükşehir Belediyesi, gerek bağlı olduğumuz Birlik ve Federasyon ile Ulaştırma Bakanlığı’na kadar ulaştık. Çünkü sorun sadece şoför esnafının değildir, sorun aynı zamanda hizmet sunduğumuz toplumu da yakından ilgilendiriyor” diyerek söze başladı ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Genellikle yılsonlarında geleneksel hale getirmeye çalıştığımız son bir yılın değerlendirilmesi toplantısında birlikteyiz. Bu toplantıda son bir yılın yanında çok yoğun ve sıkıntılı geçen dört yılı da değerlendirerek genel sorunlarımızı daha iyi anlatacağım düşüncesindeyim.

Hepinizin bildiği üzere 31 Mart 2014 tarihinden itibaren Muğla ilimiz büyükşehir statüsüne geçmiş ve özellikle yolcu taşımacılığının büyük bir bölümü Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın kontrolüne geçmiştir. Bu dönem öncesinde ve kuruluş aşamasında Oda olarak her türlü hazırlık ve katkılarımızı yaptık ve üyelerimizi bu yeni oluşumda en iyi pozisyona aldırmak için elimizden geleni yaptık. Diğer illerdeki uygulamalar ile ilgili üst birliklerden ve yetkili bakanlıklardan bilgiler alarak ve bunları üyelerimizle paylaşarak önerilerimizi Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıp bir yol haritası çizmeye çalıştık. Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı, İlçe Belediye Başkanımız ve Ulaşım Dairesi yetkilileriyle geniş görüşmeler yaparak düşüncelerimizi aktardık.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan planlamalar uygulamaya konulduğunda, karşımıza Özel Toplu Taşıma Aracına dönüşüm projesi çıktı. Bu projeye nasıl uyum göstereceğimizi tüm taşıma kooperatifi başkanları ve üyeleri ile defalarca toplanarak bir plan yaptık. Bu plana göre ilçe merkezi ve nüfusun yoğun olduğu, eskiden belde şimdi mahalle olan Güllük, Selimiye, Ören, Muğla ve Bodrum güzergahlarından Dörttepe, Boğaziçi ve Meşelik, Pınarcık, Bafa, Beçin mahallelerindeki taşıma kooperatiflerini bu dönüşüm projesine dahil etmek istedik. Bu planı yaparken düşündüğümüz bütün olumlu ve olumsuz şeyler hemen hemen harfiyen karşımıza çıktı. Bunların içinde en önemli sorun, ücretsiz taşıma ile araçların maliyeti idi. Ücretsiz taşıma ile ilgili, kanunu esnafın lehine iyileştirmek için bütün kurumlara yazılı ve sözlü olarak müracaatlar yapılmıştır. Başka illerde yapılan toplu ulaşım çalıştaylarında bu sorun ve çözüm önerilerimiz sunulmuş ve resmi olarak müracaatlar yapılmıştır. Hatta 8 Aralık 2017 tarihinde (TÖHOB) Türkiye Özel Halk Otobüsleri Birliği yönetimi ve çevre il ve ilçe oda başkanlarını, taşıma kooperatifi başkanlarını davet ederek odamızda geniş katılımlı bir toplantı düzenlemiş olup toplantı sonuç raporu Türkiye Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin genel sekreterliğince Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer yetkili kurumlara iletilmiştir. Üyelerimize araç alımı için yönetim kurulu üyesi olduğum Milas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden kredi desteği sağladık.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, kırsal kesimdeki toplu taşıma araçlarımız için dönüşüm projesini uygulamak istemektedir. Bu bölgenin nüfusunun niteliği, yaşı, güzergâhı, yol durumu oradaki araçların taşıma kapasitesi, üyelerin ekonomik durumunu en ince ayrıntısına kadar Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıp bu planlamanın acele edilmeden sağlıklı bir şekilde yapılmasının doğru olacağını bildirdik. Burada hem ücretsiz taşıma hakkı olan vatandaşlara hizmet sunmak hem de esnafı batırmadan çözümler üretmek durumundayız. Bu konuda kırsal kesimdeki taşımacı esnafı ile koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.

Servis taşımacılığı yapan esnafımızın bütün rutin işlemleri Odamız tarafından takip edilmektedir. Personel ve öğrenci servisi yapan esnafımız bütün değişikliklerden haberdar edilip gerekenler yapılmaktadır. İlçemizdeki taşımalı eğitim kapsamındaki 300 civarında araç Milli Eğitim ihalelerinden yararlanmış olup onların öğrencilerimizi sağlıklı bir şekilde taşıması için yönetmelik çerçevesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, taşıma kooperatifleri ve denetim kuruluşlarıyla birlikte Kaymakamımız Sayın Eren Arslan koordinesinde çalışmalar yapmaktayız. Taşımalı eğitim ile ilgili desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Okul servis yönetmeliğinde yapılan değişiklikler esnafımızla paylaşılmış olup yönetmelik gereği ağır mali yükler gelmiştir. 2018 yılının Eylül başına kadar uygulamaya konulması istenen değişikliklerden en önemlileri koltuk sensoru, 3 noktada emniyet kemeri, kamera ve 30 günlük kayıt cihazı, servis aracı şoförü ve işleticisinin bulunduracağı yeterlilik belgeleridir. Bunların maliyeti esnafımıza çok ağır yükler getirecektir. Servislerden, Bakanlığımız tarafından Eylül 2018 tarihine kadar istenen kamera ve kayıt sisteminin UKOME Kurulu tarafından 31.12.2017 tarihine kadar takılmasının istenmesi ayrı bir çelişki oluşturmaktadır. İçişleri Bakanlığımızdan gelen yazılı bir talimatla şehiriçi, taksi, minibüs türü araçlara takılacak kamera ve kayıt cihazı araştırması için Odamız tarafından bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon yüksek maliyetli görülen bu sistemi ve cihazları daha düşük maliyetle nasıl takarız çalışmalarını yapmaktadır. Oda olarak bu maliyetin üyelerimiz için çok yüksek olduğu ve zamana ihtiyacımız olduğu hakkında bütün üst birliklere, ilgili bakanlık ve kurumlara müracaatımız zaman geçirmeden yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir.

İlçemizde taksi durak yerleri ve sayıları ile ilgili bir komisyon tarafından güncelleme ve tespit çalışmalarında da sona gelinmiş olup duraksız taksilerimizin ihtiyaç olan yerlere durak tahsisi için gerekli müracaatlar yapılmıştır. Taksici esnafımızın kılık kıyafet, durak yerleri ile ilgili iyileştirme çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.

Kamyoncu esnafımızın geçmiş yıllardan kaynaklanan sorunları ve nakliye maliyetlerinin (mazot, lastik, sigorta, yedek parça) yüksek olması sebebiyle zorluklar yaşamaktayız. Maliyetleri düşürme, birlik olma, birbirleriyle rekabet yapmama, piyasa şartlarına uyum sağlama konusunda kooperatif yönetimleriyle sık sık bir araya gelip çalışmalar yapmaktayız.

Odamızın rutin çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Üyelerimizin Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile ilgili bütün işlemleri Odamız tarafından hazırlanıp takibi yapılmaktadır. Ulaşım Dairesinden bir görevlinin uygunluk belgesi tanzimi için haftanın 3 günü Odamızda görev yapması sağlanmıştır. Esnafımızın yaşadığı zorlukların paylaşılması, ilimizde ve yurdun diğer bölgelerinde bu sorunların nasıl olduğu ve çözümü konusunda geniş katılımlı toplantılar yapmaktayız. Esnafımızın eğitim çalışmaları ve kanun değişiklikleri konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Kayıt dışı taşıma ile ilgili yetkili kurumlar tarafından denetimler yapılmakta ve bu konuda esnafımızdan gelen talep doğrultusunda müracaatlarımız olmaktadır. İlçe kaymakamlığımızın talimatı ve İlçe Turizm Danışma Müdürlüğümüzün koordinesinde Odamız, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, TURSAB ve birçok kurumla ortaklaşa denetimler devam etmektedir.

Bütün bu çabalarımıza rağmen 2014 yılından sonra Muğla ilimizin büyükşehir olması taşımadaki değişiklikler ve artan maliyetler taşımalı esnafımızdan istenen yükümlülüklerin ağırlığı esnafımızı zor durumlara sokmuştur.

Bütün bu olumsuz şartlara rağmen taşıma esnafımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz ve başka da çaremiz yoktur. Umutsuzluk bizi geriye götürür ve biz buna izin vermeyeceğiz.”

Oda Başkanı Nurol Paskal tarafından yapılan açıklamanın ardından basın mensupları, birçok konuda soru yöneltirken, özellikle yaz aylarında Milas-Bodrum ve Milas-Muğla hattındaki taşıma sorunları dile getirildi.

Öte yandan Milas-Didim hattındaki Milas Birlik Taşıma Kooperatifi ile Selimiye Taşıma Kooperatifi arasında son dönemlerde yaşanan sorunlar da dile getirildi.

Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, bütün bu sorunların yanı sıra ilçemizdeki iki ayrı kamyoncular kooperatifinde de benzer sorunların yaşandığını, uzun bir süreden bu yana iki kooperatifin birleştirilmesi için çaba harcadıklarını belirterek, kısa bir zaman içinde bu sorunların diyaloglarla çözüme kavuşturulacağını sözlerine ekledi. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık