Sokak hayvanları için bir araya geldiler
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri, 3 Ekim Salı günü protokol üyelerinin Milas Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı’nı ziyaret etmesi ile başlayarak, bugün de kermes, çocuk tiyatrosu ve müzik dinletisi ile devam etti.
Barınak ziyaretine, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas İlçe Emniyet Müdürü Fevzi Söztutar, Milas İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İ.Türker Yaşoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, Milas Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Cemal Çelikdemir, Sorumlu Uzman Veteriner Hekim Öner Yıldız ve Milas Hayvanları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Meliha Tekin katıldı.
Hayvanseverlerin önderliğinde Milas Belediyesi Şehir Parkı’nda bugün gerçekleşen etkinliğe Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de destek verirken, öğrencilerin ilgisi büyük oldu. Milas Belediyesi Çocuk Tiyatrosu ekibi tarafından sergilenen tiyatro oyunu hem güldürdü hem düşündürdü. Tiyatro oyununda doğadaki canlılar tarafından, insanların kendilerine verdiği zararı anlatmak için yazdıkları mektuplar okundu. Çevre kirliliğinin onların yaşamlarını nasıl olumsuz etkilediği anlatıldı. Ardından da çocuk şarkıları hep beraber söylendi.
Yapılan etkinlikleri ve hayvanların yaşadıkları sorunları değerlendiren Milas Hayvanları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Meliha Tekin şunları söyledi;
CANLARIMIZIN İZOLE EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
“Etkinliklerimiz dün barınakta başladı. Bir gün ile sınırla kalmaması gereken bir olay. Hiç unutmadığımız canlılarımız için yaptığımız bir etkinlik. Barınakta idari ve mülki amirlerimiz ile fotoğraf çekimi yaptık. Bugün de kermesimiz vardı. Çocuk oyunlarımız ve konserimiz oldu. Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Milas İlçe Milli eğitim Müdürlüğü ve Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü destek verdi. Kermesimize okullarımız geldi. İşin içine çocuklarımız dahil olunca daha güzel ve neşeli oluyor. Canlarımızla beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışma olan 5199’un 6. maddesinin iptali söz konusu. Bu maddede sokak canlıları alınıp, kısırlaştırılıp tekrar bulunduğu ortama geri bırakılır ibaresi vardır. Maalesef bu madde kaldırılıp, canlarımızı izole etmeyi düşünüyorlar. Hayvanları, orman alanlarına, doğal yaşam alanları adı altında yapılan alanlara taşıyıp götürüp, hatta orada kısırlaştırma falan yapmadan doğal halleri ile kalsın gibi böyle yanlış bir uygulama düşünülüyor. İnşallah bu yanlıştan dönülür. Hayvanların insanlarla birlikte yaşaması çözülemeyecek bir sorun değil. Bu uygulamaya gerek kalmadan yerel yönetimlere sorumluluk verilip, gerekli ödenekler ayrılarak, sahipli hayvanlar da kayıt altına alınıp, sokağa bırakılmaları engellenerek, birkaç yıl gibi kısa bir sürede çözüme kavuşacağına inanıyorum. Hayvanlarımız bizlerle yaşamaya alışmış, bizsiz yaşamaları mümkün olmayan bu canlarımızın insan yaşamından uzak alanlarda izole edilmesini istemiyoruz. İnşallah bu yanlıştan dönülür. Bir gün değil her gün beraber olmak dileğiyle. Korkan ve sevmeyen insanlara neden diye sormuyorum. Bu canlıların yaşam hakkı olduğunu, bütünün bir parçası olduklarını düşünerek öyle davranmamız gerekiyor.
ÇOCUKLARIMIZIN İLGİSİ MEMNUN ETTİ
Çocuklarımız hayvanlarla iç içeler. Onlardan çekindikleri veya korktukları yok. İlgileri de güzel; bir taraftan da sağ olsun öğretmenlerimiz, bu konuya dikkat etikleri zaman çocuklarımızın da korkmadan bu işe yaklaştıklarını görüyoruz. Aslında hepsi seviyor ama biz büyükler biraz onları korkutuyoruz gibi geliyor.”
Kış aylarının yaklaşması ile barınma ihtiyaçları daha artan sokak hayvanlarının beslenme ve tedavi gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla düzenlenen etkinlik Milas Belediyesi Çocuk Tiyatro Ekibi’nin konserinin ardından sona erdi.