Sonuç alınamayan bir toplantı!..

Adem KANKAYNAR -

Sonuç alınamayan bir toplantı!..

Tarımsal sulamada başlayan yeni sistemi anlatmak üzere ilçemize bağlı Kırcağız Mahallesi’ne gelen DSİ Aydın 21’inci Bölge ve Muğla 213’üncü Bölge yetkilileri, bölgedeki çiftçilerle bir araya geldi. ‘Hidrant Otomasyon Sistemi’ hakkında bilgi aktarmaya çalışan görevliler, bütün çabalarına rağmen dertlerini köylüye anlatamadı.

Pilot Bölge uygulaması olarak Türkiye’de ilk denemeleri Muğla Bayır’da yapılan ve çok büyük verim alınarak bölge çiftçisini rahatlatan, Bayır’ın ardından ilçemizde de uygulamaya konulmak istenen, ‘Hidrant Otomasyon Sistemi’ yani ‘tarımsal sulamada dönüşüm’ adı verilen proje, ilçemize bağlı Kırcağız Mahallesi’nde çiftçilere anlatılmaya çalışıldı.

DSİ Aydın 21’inci Bölge Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Sezin Kaplan, İnşaat Teknikeri Tarık Ceylan, DSİ Muğla 213’üncü Bölge Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Üstün Ünlüsoy, Ziraat Mühendisi Didem Çetin, Menteşe Sulama Birliği 2’nci Başkanı Niyazi Bülbül ve aynı zamanda Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut, başta Kırcağız Mahallesi’nde ikamet eden çiftçiler olmak üzere, çevre mahallelerden gelen çiftçilere yeni sistemi anlatmaya çalıştılar.

Düzenlenen toplantıya; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çevre mahallelerinin muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut; “İklim değişiklikleri nedeniyle her geçen yıl su kaynaklarımız zayıflıyor. Barajlarımızda ve yeraltı kaynak sularımızdaki miktar, istenilen seviyelerde değil. Dolayısıyla çiftçi, tarımsal sulamada sıkıntılar yaşıyor. Birlik olarak bizler bu sorunu sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz ancak şartlar ve imkânlar da ortada … Bugün düzenlenen bu toplantının amacı, uygulanacak yeni sistem hakkında sizleri bilgilendirmek. Bu konuda, toplantının ikinci bölümünde, aklınıza takılan sorular varsa bunları yetkililere sorabilirsiniz” diyerek, sözü DSİ 21’inci Bölge Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Sezin Kaplan’a bıraktı.

Sezin Kaplan; “DSİ Bölge Müdürlüğü olarak, çiftçimize tarımsal sulama konusunda destek olmak adına, yetiştireceğiniz ürünlerden yüzde yüz verim alabilmeniz için sizlere birtakım imkânlar sunuyoruz. İşte bunlardan bir tanesi de barajlardan alınan suları, kanaletler aracılığıyla tarlanıza kadar ulaştırmak. Her şeyden önce su kaynaklarımız sınırsız değil. Elimizde, kıt denilecek kadar su kaynağı bulunuyor. Bu kıt kaynağı sizlere adil bir şekilde ulaştırmak, sizlerin mağdur olmasını engellemek için yeni bir sistem geliştirildi. Bu sistem ilk Muğla Bayır’da denendi ve yüzde yüz verim alındı. Şimdi de bu sistemi Milas’ta uygulamak istiyoruz. DSİ olarak zaten ana hat döşendi. Yeni sitemde bu hatlardan çiftçimiz, kendi tarlasına hat çekecek ve bir sayaç bağlayacak. Kontör yüklemesi gibi bu sayaca su yükleyecek ve bitene kadar kullanacak. Bu yeni sistemde ‘salma’ ya da ‘yağmurlama’ sistemi yerine, ‘damlama’ yöntemi kullanılmak istenmektedir. Elbette yapılacak olan bu işlem bir maliyet gerektiriyor ve bu maliyeti de çiftçimiz karşılayacak. Biz bugün sizlere bu yeni sistem hakkında ön bilgi vermek üzere buradayız. Daha sonra başka görevli arkadaşlarımız gelecek ve konuyu tüm detaylarıyla sizlere anlatacaklar” dedi ve sayaçların teknik özellikleri ve sistemin nasıl çalışacağını anlatmak üzere sözü, Muğla 213’üncü Bölge Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Üstün Ünlüsoy’a bıraktı.

 

“Sayaçlar özel olarak imal edilmiştir”

İnşaat Mühendisi Üstün Ünlüsoy, sayaçların evlerimizde kullanılan su sayaçlarına benzemediğini, özel olarak imal edildiğini ve sisteme bağlı olarak çalışmaya uygun olduğunu belirterek, “Bu sistem özellikle çiftçinin mağdur olmaması üzerine kurulmuş bir sitemdir. Sulama sezonu başladı ve ekilen ürünün cinsine göre bazı çiftçilerimiz tarlasını sulamaya başladı bile… Hava sıcaklığının artmasıyla, yaz aylarında su ihtiyacı daha da artacak. İşte böyle dönemlerde kimi çiftçi tarlasını suluyor, kimi ise ya yeterince su alamıyor, ya da kaynakların kıt olması nedeniyle gecikmeli bir şekilde sulama yapabiliyor. Dolayısıyla ortaya bir mağduriyet çıkıyor. İşte bu mağduriyeti önlemek adına kurulmuş olan bu sistemde, sulamada öncelik denilen bir yöntem geliştirildi. Ürünün cinsi, tarlanın dönüm miktarı gibi hususlar göz önünde bulundurularak, çiftçiye su verilecek. Bu, herkese sırayla su verilecek anlamına gelmiyor. Mevcut su kaynağının miktarına göre aynı anda birden çok çiftçiye su verilebilir” dedi.

 

Çiftçiden soru yağmuru …

DSİ görevlileri sözünü tamamlamadan vatandaşlar, görevlileri soru yağmuruna tuttu. ‘Sıralama nasıl belirlenecek’, ‘Takılacak sayacın fiyatı ne kadar’, ‘Ana hattan tarlaya ne tür boru döşenecek’, ‘Bir yıllığına tarla kiralayanlar mı, yoksa mal sahibi mi bu maliyeti karşılayacak’, ‘Sulama dönemi başladı, yeni sistem yetişecek mi’ gibi birçok sorunun arka arkaya sorulması üzerine, toplantı düzeni bozuldu. Görevliler kime cevap vereceğini şaşırdı. Bu noktada Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı devreye girdi ve çiftçileri sakin olmaya ve tek tek konuşmaya davet ederek, “Çiftçim adına sizlere bir önerim var: Anlaşılan o ki, uygulanmak istenilen yeni sistem bu sezona yetişmeyecek. Henüz daha ne tür bir sayaç kullanılacak, kaç paradır, nereden temin edilecek bilinmiyor. Dolayısıyla bunu bir geçiş süreci olarak kabul edelim, çiftçimiz geçen yılda olduğu gibi aynı düzende su kullansın. Yeni sistem önümüzdeki yıl, hatta 2020 yılından itibaren kullanılmaya başlansın” diyerek, yetkililere önerisini sundu.

Bunun üzerine görevliler; “Zaten bu toplantı ön bilgi verme adına düzenlenmiş bir toplantı ve bu toplantıda sizlerin görüşlerini alacak ve yukarıya bildireceğiz. Daha sonra sizlere konunun uzmanı olan arkadaşlarımız gelecek ve uygulamanın nasıl olacağını, malzemeleri nasıl ve nereden temin edeceğinizi anlatacak” dedi.

Toplantı düzenin bozulması üzerine çiftçiler, yakaladıkları her görevliye sorularını aktarıp yanıt bulmaya çalıştı ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık