ÖNDER Haber -
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye tarihinde sosyal medya üzerindeki en kapsamlı erişim engelleme kararının önceki gün uygulanması üzerine bir açıklama yaptı ... Cemiyet tarafından ayrıca, 6 Nisan ‘Öldürülen Gazeteciler Günü’ dolayısıyla, 6 Nisan 1909 tarihinde öldürülen ilk gazeteci olan Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında bir tören düzenlendi …
O görüntüleri bütün
dünya biliyor!
Twitter, Facebook ve Youtube'a erişimin engellenmesi üzerine TGC’nin yaptığı açıklama şöyle:
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Twitter, Facebook ve Youtube'a erişim engellendi. Erişim Sağlayıcıları Birliği, Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin Twitter ile YouTube'da yayınlanması nedeniyle mahkeme kararı doğrultusunda erişimin engellendiğini bildirdi.
İnternet toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede internete erişim ve internet yoluyla bilgi yayma hakkı ifade özgürlüğü çerçevesinde korunmaktadır.
Demokratik bir toplumda iktidar, özgür basın anlayışına hizmet etmekle sorumludur. Demokratik bir ülkede bütün bilgi edinme platformları özgürce fonksiyonları yerine getirmelidir.
Özgür ve sınırlamalardan arınmış medya demokratik ve şeffaf toplumun temel unsurudur. Anayasa Mahkemesi, daha önceki twitter ve youtube kararlarıyla basın özgürlüğünün nasıl olması gerektiğiyle ilgili standartları koymuştur.
Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri bütün dünya tarafından öğrenilmiştir. Yasaklanmasının bir faydasının olmadığı ortadadır. Verilen kararın hukuka uygun ve ölçülülük esasına göre değerlendirilemeyeceği ortadadır. Bu karar sansür anlamına gelmektedir.
Ayrıca terör olaylarının haberleştirilmesinde medyanın da kendi dengesini kurması gerekir. Gazetecilerin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi’ndeki sorumluluklarını unutmadan, haberi gazetecilik mesleğinin etik ilkelerine uygun olarak kamuoyuna iletmesi gerekir.
TGC "Öldürülen
Gazeteciler’i andı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) öldürülen 64 gazeteciyi, ilk basın şehidi Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında düzenlenen törenle andı.
Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 106 yıl geçti. Bu süreç içinde 64 gazeteci, kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Öldürülen Gazeteciler Günü"nde ilk basın şehidi Serbesti Gazetesi’nin Başyazarı Hasan Fehmi Efendi’nin Çemberlitaş Divanyolunda bulunan II. Mahmut Türbesi’ndeki mezarı başında anma töreni düzenledi.
Törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, TGC Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay ve Nedim Kavuk, TGC üyeleri ve gazeteciler katıldı.
Gazeteciler davalarla,
tutuklamalarla
yıldırılmaya çalışılıyor
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"İlk basın şehidi olan Hasan Fehmi Efendi’yi 6 Nisan 1909 tarihinde kaybettik. Serbesti Gazetesi’nin eleştirel yazılarıyla tanınan Hasan Fehmi Efendi düşündüleri ve yazdıkları nedeniyle öldürüldü. O tarihten bu yana 64 gazeteci öldürüldü. Öldürülen 64 gazetecinin resimleri Basın Müzesi’nde, Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde yer alıyor. Geçmişte gazeteciler kurşunların hedefi olurken şimdi ne yazık ki meslektaşlarımız açılmış davalarla, tutuklamalarla yıldırılmaya çalışılıyor. Sadece son 7 yılda cezaevine giren gazeteci sayısı 300’e yaklaşmış durumda.
Demokrasiler, basın özgürlüğü ve düşünceyi ifade özgürlüğüyle test ediliyor. Basın ne kadar özgürse, düşüncesini ne kadar bağımsız bir şekilde yazabilirse, o ülkedeki insanların da o kadar özgür olduğunu söyleyebiliriz. Basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bir teminattır.
Hasan Fehmi’yi ve öldürülen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla anıyoruz. Siyasetçileri de, gazetecilerin mesleklerini yapmalarına engel olan psikolojik ve fiziksel şiddeti tırmandıracak söylemlerden kaçınmaya, gazetecileri hedef göstermemeye davet ediyoruz."