Su ürünleri av sezonu açıldı

Gülçin ERŞEN -

Su ürünleri av sezonu açıldı

Balıkçılık sezonu, Güllük’te 31 Ağustos Çarşamba günü balıkçı barınağında düzenlenen törenle açıldı. Ev sahipliğini Güllüklü balıkçılarla birlikte,Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya’nın yaptığı açılışa, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Serhat Kozinoğlu, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, İlçe Jandarma Alay Komutanı Binbaşı Halit Çalmuk, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat ve yurttaşlar katıldı.

Açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Milas Folklor Araştırma Derneği’nin (MİFAD) halk oyunları gösterisinin ardından, açış konuşmalarına geçildi. Bu arada balıkçılar tarafından ızgarada pişirilerek ekmek arasında dağıtılan balıklar için de kuyruk oluştu. Serhat Kozinoğlu’nun konuşmasından sonra söz alan Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçılıktan 350 bin kişinin dolaylı, 50 bin kişinin de doğrudan ekmek yediğini anımsatarak, ülkemizde kişi başına ortalama balık tüketiminin yıllık 6 kilogramdan 12 kilograma çıkarılması gerektiğini kaydetti.

 

“Ne kadar çok pazar

o kadar iyi kazanç”

Sektörün kadük olan yasasının yenilenmesinin ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Yasası’nın bir an önce çıkarılmasının şart olduğunu söyleyen Özkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kayıt dışı avcılık nedeniyle 670 ton toplanan lagos 120 bin tona düşmüş görünüyor. Lütfen yakaladığınız balıkları kayıt altına alın. Avlanma planı buna göre yapılacak. Karadeniz’de 750 bin ton hamsi avlanıyor, kota gelince 180 bin ton olacak. Avlanan miktar yanlış bildirildiği için, avlanma oranı düşürülüyor... BAGİS, yani Balıkçı Gemilerini İzleme Servisi aygıtı tüm balıkçılık teknelerine takıldı. Bunu tüm balıkçılar 24 saat açık tutmak zorundadır... Ne kadar çok balık o kadar para değil; ne kadar iyi pazar, o kadar iyi kazanç demeliyiz.”

 

Vira bismillah!

Kaymakam Fuat Gürel de balıkçıların konulan kurallara, özellikle balık boylarıyla ilgili kısıtlamalara uymaları gerektiğini söyledi. Diğer konuşmacılar gibi Milas – Güllük’ün balıkçılık açısından önemini vurgulayan Gürel, “Kültür balıkçılığı açısından da gelişmiş bir merkezde açılışın yapılması bizi mutlu etti. Hayırlı, bereketli bir yıl olmasını diliyorum. Vira bismillah diyorum” dedi.

 

Çekişmeli temsili

balık mezatı

Konuşmalar sonrasında, temsili balık mezatı yapıldı. Oldukça çekişmeli geçen mezatta, ilk satılan levrek 290 liraya, 2 kilogram mırmır 310 liraya alıcı bulabildi. 10 kiloluk son kasanın satışından sonra, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve Kaymakam Gürel, protokoldekilerle birlikte açılış kurdelesini keserek, hazırda bekleyen balıkçı teknelerinden birine bindiler. Balıkçı teknesiyle yapılan geziye, kalabalık bir yurttaş topluluğu da katıldı.

(1 Eylül 2016 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık