Kemal KAŞKAR -
Dünya Su Haftası dolayısıyla, Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas MYO, Milas Kent Konseyi, Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Milas Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Milas Ziraat Odası, TEMA Vakfı Bodrum Temsilciliği, Milas AKUT, Milas Gençlik ve Spor Kulübü İzcileri, MİTSO ve Milas Esnaf Odası tarafından, 27 Mart Cuma günü, ilçemizde bir ‘farkındalık yaratma etkinliği’ düzenlendi.
Saat 09:30’da Atapark’ta buluşmayla başlayan ‘Dünya Su Günü’ etkinliği, hava şartlarının uygun olmaması ve zaman zaman sert rüzgarlı ve hafif yağışlı hava koşulları nedeniyle bir süre tereddüt yaşanmasına rağmen, katılımcıların talebi üzerine ilan edilen programa uygun olarak saat 09:45’te servislerle Akgedik Barajı yolu ‘Hayırsevenler Köprüsü’ne hareket edilip saat 10’da Hayırsevenler köprüsünden Şeftali İrimi Tarihi Su Kemerlerine doğru yürüyüşe geçilmesiyle sürdü.
Yürüyüş, saat 11:30’da, önceden ilan edilen Baltalı Kapı’da değil de Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi toplantı salonunda tamamlandı.
Burada, TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç tarafından, ‘günün ya da suyun anlam ve önemine ilişkin’ bir sunum yapıldı.
Programın bu bölümüne, Kaymakam Fuat Gürel, Belediye Meclis Üyesi İlknur Öner, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Er, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Gülüzar Çelebilik, Mehmet Nergiz, Meliha Tekin, İbrahim Köksal ve Kemal Kaşkar’ın da aralarında bulunuduğu, bir grup Milas MYO öğrencisi, bir grup Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi ve TEMA Vakfı Gönüllüsü öğrencilerden oluşan topluluk katıldı.
Eskiden "sudan
ucuz" derdik!
TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç sunumuna, 50-60’lı yaşlarını yaşayan nesillerin, bir şeyin ‘çok ucuz’ olduğuna dikkat çekmek için kullanılan ‘sudan ucuz’ diye bir deyimle büyüdüğünü, o zamanlar en ucuz şey olarak görülen ‘su’yun şimdilerde giderek zor ulaşılabilir, dolayısıyla ‘çok pahalı’ hale geldiğini ve hızla tükendiğini belirterek başladı.
Ülkemizin orman varlığı artışında önemli adımlar atıldığına ve dolayısıyla ülkemizde ‘toprak kaybı’nın azaltılması bakımından kayda değer gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Ortaç, benzer adımların, ‘su varlığımız’ın korunması ve geliştirilmesiyle ilgili olarak atılmasının önemine, gereğine dikkat çekip küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanmaya başlanan olumsuzlukları ‘dünyanın ahenginin-dengelerinin bozulması’ olarak ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık başımıza gelen her türlü olumsuz şeyi iklim değişikliği ile açıklar hale geldik. Bilim insanları, iklim değişikliği sorununun insanlığın önünde bir büyük ‘sınav’ olduğunu söylüyor. Sera gazı etkisi, özellikle yaklaşık son 50 yıldır güneş ile dünya arasındaki ahenkli ilişkiyi olumsuz etkiledi, bozdu. Bu durumun, ülkemizi daha çok etkilediği, etkileyeceği belirtiliyor. 2025’te Türkiye’deki yağışların % 25 azalacağı söyleniyor. Bununla mücadele için atmosfere karbondioksit salımının azaltılmasının yanında orman ve su varlığının geliştirilmesi gerekiyor."
Durum ciddi,
Su Yasası şart!
Sunumunda daha sonra, kentlerde su tüketiminde tasarrufun öneminin yanısıra tarımda vahşi sulamayla kaybedilen su varlığımıza dikkat çeken Haluk Ortaç, ülkemizde son 40 yılda, üç Van Gölü büyüklüğünde, 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kaybedildiğini, ‘su fakiri’ bir ülke olma yönünde hızla ilerlediğimizi belirterek; "Orman ve toprak varlığımızı artırıp korumadaki başarımızı, su varlığımızla ilgili olarak da göstermek durumundayız. TEMA Vakfı olarak, Mera Kanununun çıkmasını sağlamıştık. Şimdi de Su Kanununun çıkarılmasıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Durum ciddi, Su Yasası şart! Çünkü, su yoksa hayat da yok. Su gıdadır, doğadır, sağlıktır" sözleriyle sunumunu tamamladı.
Ortaç, sunumunu tamamlamasının ardından, özellikle Kaymakam Gürel’in ve Milas Kent Konseyi’nin aktif katılımından, bu etkinlik vesilesiyle Milas’ta pek çok kurumun ve sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesinden övgüyle söz etti ve katılımcılara teşekkür etti.
Öğleden sonra
Etkinlik programının öğleden sonraki bölümünde ise, bir okulumuzda söyleşi düzenlendi. "Orman ve Su’ konulu söyleşi, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi salonunda saat 13:30’da başladı.
Dünya Su Haftası dolayısıyla yapılan bu iki söyleşiye de konuşmacı olarak, TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç katıldı.