Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Süleyman Girgin: Bakanlıktan salgın nedeniyle yerel basına destek sorularına gayri ciddi cevap

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 15 Nisan 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesine,  cevap olarak site adresi gösterildiğini belirterek, site adresini sorguladıklarında yasal düzenlemelerin, mücbir nedenlerin ve vergi ertelemelerinin yer aldığını, yerel basına  ve basın emekçilerine destek vermek konusunda iktidarın bir cevabı olmadığını belirtti.

Süleyman Girgin: Bakanlıktan salgın nedeniyle yerel basına destek sorularına gayri ciddi cevap

Girgin, “covit-19” salgını nedeniyle il ve ilçelerde yayın yapan yerel basın organlarının mali açıdan kötü duruma düştüklerini belirterek, salgın koşullarında dahi yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren on binlerce basın emekçisinin aileleriyle birlikte açlığa mahkum olduğunu, birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalan yerel basının ayakta kalması  için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 11 başlıkta soru yönelttiğini ifade etti.

“SEN SAĞLIĞINI DÜŞÜN KİRA PARAN DEVLETTEN” DEMEDİLER

Sosyal devletin böyle zamanda belli olduğunu, kepenk kapatan esnaftan işsiz kalan vatandaşa kadar herkese doğrudan gelir desteğinin verilmesi gerektiğini ve “sen sağlığını düşün kira paran devletten, gelir desteğin devletten” denmesi gerekirken  bunların yapılmadığını, vatandaşa borç vermenin ve vergi ertelemenin destek sayılamayacağını ifade etti.

Girgin şunları söyledi;

“Yerel basının en büyük finansman kaynağı resmi ilanlardır. Bu süreçte  mahkeme ve icra ilanları, takibatlar durdurulmuş olduğu için resmi ilan yoktur. Pek çok Kamu Kurumu da ihale yapmamaktadır ve bu nedenle ihale ilanları da durmuştur.

BASIN ÇALIŞANLARINA 3 MAAŞLIK DESTEK VERİN

Böyle bir dönemde basın çalışanlarının tamamına ve işsiz kalanlara 3 maaşlık destek verin dedik. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için gümrük vergilerini tamamen sıfırlayın dedik. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payını yüzde 5'e düşürün dedik. Tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından bir yıllık maaşlarının yarısı kadar, isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlayın dedik. Anadolu'da bulunan yerel medya şirketlerine (en az 4 işçi çalıştıranlar) Kredi Garanti Fonu'ndan veya KOSGEB'den kredi sağlayın dedik. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılsın ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtılsın dedik. Toplumsal mesaj içeren devlet duyurularını resmi ilan olarak yayınlayarak yerel basına destek sağlayın dedik.

BASINA DESTEK POLİTİKASI OLMADIĞINI İTİRAF ETTİLER

Bunların hiçbirine yanıt vermeyen Maliye ve Hazine bakanı, “Bahsi geçen hususlara ilişkin bilgiler; https://www.gib.tr/vergi-usul-kanunu-genel-tebliği-sira-no-518 adresinde yer almaktadır.” şeklinde cevap vererek, aslında bir desteğin de cevabın da olmadığını itiraf etmiş. Sorularımız ve yerel basın için taleplerimiz, hâlâ cevap beklemektedir. Anadolu basını, varsa hazırdaki paradan gazeteyi döndürmeye çalışıyor. Olmayanlar ise kapanma aşamasında.. Yerel basına destek şart ve bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 1 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis