Süleyman Girgin TMO Milas Tesislerinin kiralanması hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi..

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesine, yıllığı 165 bin TL’den 19 yıllığına kiralanmasına ilişkin olarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Süleyman Girgin TMO Milas Tesislerinin kiralanması hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi..
  • 26 October 2021, Tuesday 10:19

Girgin, soru önergesinde şunları sordu:
“Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Milas'ta 10 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan ve hizmet binası, silolar ve lojmanlardan oluşan tesisleri 19 yıllığına AKP Milas İlçe Yönetim Kurulu Üyesi inşaat müteahhidi Bülent Mutlu'ya yıllığı 165 bin liraya kiralanmıştır.
Bu bağlamda;
1) Kiralama hangi yöntemle yapılmıştır? Kiralama işlemi için ihale açılmış mıdır?
2) Eğer açılmışsa, ise ihale ilanı nerede, ne zaman yapılmıştır? 
3) Söz konusu tesis, arttırma veya pazarlık yöntemiyle mi kiraya çıkarılmıştır?  
4) Kiralama öncesinde söz konusu tesislerin kiraya çıkarıldığına ilişkin kamuoyuna bilgilendirmede bulunulmuş mudur?
5) "3/07/1938 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 24/06/1938 tarihli ve 3491 sayılı kanunla iktisadi devlet teşekkülü niteliğinde ve buğday işleri ile iştigal etmek üzere  ve 9.620.514 Lira’lık ödenmiş sermaye ile faaliyete geçmiş" olan ve kuruluş amaç ve faaliyet konuları:
"Madde 4- (Değişik:RG-19/08/2006-26264) Yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak...." şeklinde açıklanan TMO'sin en başta hububat üretimi yapan çiftçilerimizi doğrudan ilgilendirmesi nedeniyle, Milaslı çiftçilerin ve hububat üreticilerinin meslek odası olan Milas Ziraat Odası ile Milas bölgesindeki tarımsal amaçlı kooperatifler bilgilendirilmiş midir? 
6) Kiralama işleminin iktidardaki AKP'nin Milas İlçe Yönetim Kurulu üyesine, iddialara göre ihale duyurusu yapılmadan, verilmesi etik bir davranış mıdır?
7) Milas TMO tesislerini 19 yıllığını kiraladığı ortaya çıkan kişinin yap / sat işleriyle uğraşan bir inşaat müteahhidi olması, 1. sınıf, sulanabilir nitelikteki tarım arazisi üzerine kurulu olan tesisin bir süre sonra inşaat alanı haline dönüştürülebileceği olasılığını akla getirmektedir. Bu konuda verilmiş bir söz var mıdır? Böyle bir talep gelirse Bakanlığın tavrı ne olacaktır?
8) Milas yöresindeki hububat üreticisini desteklemek amacıyla kurulmuş olan Milas TMO'nin AKP Milas İlçe Başkanının basın toplantısındaki ifadesine göre 5 yıldır çalıştırılmayan ve bu nedenle silolarının çürümeye başladığı ifade edilmiştir. Bu durum, Bakanlığınızın 5 yıldır bu tesisleri çürümeye terk ettiğinin açık kanıtı ve de itirafı değil midir? Milas TMO neden beş yıl boyunca çalıştırılmamış, ve bir milli servet olan tesis neden çürümeye terkedilmiştir? Çiftçileri, hububat üreticilerini desteklemenin asli görevi olan bakanlık Milas TMO'ni 5 yıldır çürümeye terk ederek görevini ihmal etmemiş midir? Bu "ihmal"i hububat tüccarları veya ithalatçılarının çıkarlarını korumak adına yaptı ise "bu ihmal" durumu "görevi kötüye kullanma" değil midir?
9) AKP iktidarının 20 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle Milas'ta tütün ve pamuk üretimi neredeyse yok denilecek kadar azalmıştır. Hububat üreticisini desteklemek üzere kurulan ve piyasadaki hububat fiyatlarının aşırı artmasını önlemek için uygulama yapmak gibi bir görevi de olan TMO'nin kapatılması, Milaslı hububat üreticilerini tamamen sahipsiz bırakmak olmayacak mıdır? 
10) Milaslı hububat üreticisini korumak ve desteklemek için bir politikanız var mıdır?
11) Milas TMO, Güllük iskelesine 23 km. mesafededir. Hububat ihracatı yapmanın yanısıra fiyat istikrarsızlıkları karşısında hububat ithal etmek gibi bir görevi de olan TMO, ithalat veya ihracat yapmak isterse Milas'taki siloları kullanılabilecek iken, şimdi böyle bir durumda nereyi kullanacaksınız?”

 

 

Editör: Celal DURGUN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık