“Suyumuz var, ama dikkatli kullanmamız gerekiyor”
ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

Milas Ziraat Odası’nca, Milas Kaymakamlığı koordinasyonuyla Milas Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda, çiftçi yurttaşlar, tarımsal üretimde yaşanan sulama sorunlarını DSİ temsilcilerine ilettiler. Toplantı sırasında çiftçilerin talebi üzerine DSİ temsilcileri, Savran, Avşar ve Yaşyer mahallelerine Sarıçay üzerinden Haziran ve Temmuz aylarında toplam 5 milyon metreküp su verileceğini belirtti.
Milaslı çiftçilerin sulamayla ilgili taleplerinin dinlendiği toplantıya, Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Muğla DSİ 213. Şube Müdürü Mehmet İskender, DSİ 21.Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Cengiz Köse, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Salih Kızıltepe, Yatağan-Menteşe Sulama Birliği Başkanı Asım Demirel, Yatağan-Menteşe Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut, AKP Milas İlçe Başkanı Fahri Acar, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın, su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması gereğine dikkat çektiği konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Muğla DSİ 213. Şube Müdürü Mehmet İskender, Eşence ve Gökçeler barajların planlamalarının devam ettiğini, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Cengiz Köse, Milas Ovasında sulama çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Sulamada bazı sıkıntılar var. Yeni sulama tesislerinin tamamına çiftçilerimizin entegre olması tabii zaman alıyor. Geçen sene sulanan 459 hektar tarımsal alan bu sene daha da artacak. Bunun yaklaşık 2 katı kadar alanın sulanabilmesi için planlama yaptık. Ama bu yıl sadece sulama sezonunda yetecek su miktarı oldukça az. Böylelikle çiftçilerimizin su tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.Biz de bu anlamda suyun israf edilmemesi için denetim tedbirlerimizi alacağız.Akgedik Barajı’nda suyumuz var, ama dikkatli kullanmamız gerekiyor” dedi ve kapalı sulama sistemlerinde ve diğer alanlarda yaşadıkları sorunların çözümü için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda söz alan çiftçiler ise, kapalı sulama sistemlerinde bazı noktalarda patlama yaşandığını, kartlarda sıkıntılar olduğunu dile getirip Savran ve Avşar mahallelerine su verilmesini talep ettiler.
Kapalı sulama sistemi ve ultrasonik su sayaçlarında yaşanan problemleri not ederek çalışma yapılacağını belirten Cengiz Köse, sulama planlamasına göre Savran ve Avşar bölgesine Akgedik Barajı’ndan Haziran ve Temmuz ayında sulama döneminde belirli aralıklarla 5 milyon metreküp su verileceğini duyurdu ve verilen suyun dere yatağında kayba uğramaması için çalışma yapılacağını da sözlerine ekledi.
Toplantıda bir konuşma yapan AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk de, yapımı planlanan Eşence ve Gökçeler barajları için Ankara’da gerekli temaslarda bulunacaklarını dile getirirken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, tarım üreticilerinin yaşadığı sulama sorunlarına duyarlılık gösteren kamu yöneticileri ve siyasilere teşekkür ederek, “Kurak bir sezon yaşıyoruz ve çiftçilerimizin suyu israf etmemelerini istiyorum. Su zengini bir memleket değiliz. Mevcut suyun çiftçilerimize ulaştırılabilmesi için gerekli girişimleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi ve Bodrum’a ve Termek Santrale su verilen Geyik Barajı’ndan, olanaklar ölçüsünde ilçemiz tarımsal üretimi için de su tahsis edilmesi için çalışma yapılması isteminde bulunurken, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Cengiz Köse, Geyik Barajı’nın su kapasitesinin bu talebi karşılamak için yetersiz olduğunu belirtti.
Toplantı, ilçemizde tarımsal sulamada yaşanan sorunlar ve çiftçilerin taleplerinin dile-gündeme getirilmesi ve bu sorun ve istemler üzerinde değerlendirme ve bilgilendirmeler yapılmasıyla sürdü …





