Suyun önemine dikkat çekmek için 13 Km yürüdüler

​​​​​​​TEMA Vakfı Milas Temsilciliği tarafından Dünya Su Günü dolayısıyla “Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşü”nün 8.’sini  dün gerçekleştirildi.

Suyun önemine dikkat çekmek için 13 Km yürüdüler

Suyun yaşamımız için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmak için TEMA Vakfı Milas Temsilciliği tarafından farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Baltalı Kapı meydanından başlayan yürüyüş, Akgedik Barajı’ndan alınan sembolik suyun ardından yine aynı güzergâhtan dönülmesi ve Hekatomnos Mezar Anıtı’ndaki sunağa dökülmesiyle tamamlandı.

TEMA gönüllüleri ve vatandaşlardan oluşan grup Kayalı Sokak, Kemerler Caddesi, Hayırseverler Köprüsü’nden Akgedik Barajı’na yürüdü. Akgedik Barajı’ndaki molanın ardından, barajdan sembolik su alınarak yine aynı güzergahtan dönüldü. Etkinlik Akgedik Barajı’ndan alınan sembolik suyun Milas Müzesi içindeki Hekatomnos Mezar Anıtı’ndaki sunağa dökülmesiyle tamamlandı. Etkinlik için yaklaşık 13 km mesafe yüründü.

“Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşü” etkinliği günümüzde evimizde bulunan çeşmelerden akan ve kolay ulaştığımız için kıymetini ne yazık ki bilemediğimiz suyun, geçmiş zamanlarda ne çok şartlarda ulaşıldığını da tanıklık eden su kemerleri eşliğinde gerçekleştirildi. Su kemerleri Milas'ın doğusunda yer alırken, doğudaki yüksek yamaçtaki dağlardan şehre su getirmek amaçlı inşa edilmiştir. Taş işçiliği Roma İmparatorluğu'nun geç döneminde yapıldığını ortaya koyan kemerlerin Şeyh Dede türbesinin doğusunda toplanan birçok kaynağın sularını kente taşıdığı düşünülmektedir.

Etkinlik hakkında kısa bir bilgilendirme de bulunan TEMA Vakfı Milas İlçe Sorumlusu Mehmet Nergiz, “Bu etkinliği 8 yıldır yapıyoruz. Etkinliğimize Milas Kaymakamı Fuat Güner öncülüğünde başladık. Amacımız suyun ne kadar önemli olduğunu anlatmak için bir farkındalık oluşturmak.  3 bin yıllık su kemerlerini takip ederek, Milas’a zor şartlarda suyun nasıl geldiğini anlatmak ve her geçen gün yağmurlarında azaldığı günümüzde farkındalık yaratmak istedik. İsrafı önlememiz gerekiyor.  Aslında yeterli suyumuz var ama biz bunları kirleterek ve israf ederek hoyratça kullanıyoruz. Bu konularda önlem alırsak, suyu gelecek nesillere de aktarılmasını sağlayacağımıza inanıyorum.” diyerek,  tarihin izinden ilerleyerek suyun önemine ilişkin gerçekleştirdikleri etkinliğe katılım gösteren herkese teşekkür etti.

Ayrıca bu yıl beklenen yağışların olmaması ve suyun idareli kullanılmaması ve israf edilmesi nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre barajın beklenilen doluluk oranına ulaşmadığı da gözlendi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık