Taahhüt edilen süreden 3 - 4 ay önce bitirilmesi hedefleniyor!

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Taahhüt edilen süreden 3 - 4 ay önce bitirilmesi hedefleniyor!

23 Aralık 2016 tarihinde ihalesi yapılarak 20 Şubat 2017’de imzalanan sözleşme ile yapımına başlanan ‘Yeni Milas Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanda çalışmalar hızla devam ediyor. 700 günde tamamlanması planlanan inşaatın yüklenici firması Doku İnşaat yetkilisi, Kurban Bayramı öncesinde temelin atılacağını ve 700 günden önce inşaatın bitirilerek teslim edileceğini söyledi. Toplam 106 dönümlük bir alanın 36 dönümünde yapılması planlanan yeni devlet hastanesi, sürecin sonunda ‘5 Yıldızlı’ bir otel konforunda sağlık hizmeti sunacak.

Mahkûm Odası vb. özel durumlar için ayrılan 3 odanın dışındaki tüm odalar özellikli nitelikte düzenlenirken; 4 - 5 ayrı noktada yaklaşık 1000 araçlık otopark, çocuk oyun parkları, kantin - kafeterya gibi sosyal donatılar da yeni hastanenin ayrıntıları olarak göze çarpıyor.

Çalışmaların sürdüğü alanda yapılan bilgilendirme toplantısına; 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu, Başhekim Yardımcısı Diş Hekimi Mehmet Yılmaz, İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Ergun Kırova, Hastane Müdürü Fatih Şenel, Hastane Müdür Yardımcısı Arif Mazı ve Doku İnşaat Firması yetkilisi - Şantiye Şefi Vehbi Bilir ile basın mensupları katıldı.

Toplantıya Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu’nun da katılması bekleniyordu, ancak Muğla Valiliği’ndeki bir toplantı nedeniyle Genel Sekreter Himoğlu toplantıya katılamadı.

 

“Yatak sayısı yaklaşık

500’e kadar çıkabiliyor”

Yeni yapılacak hastane ile ilgili teknik bilgiler veren 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu; “168’i nitelikli yatak sayısı olmak üzere toplam 207 yataklı bir hastane inşa edilecek. 32 poliklinik odası, 4 adet Ameliyathane, 1 adet Kadın Doğum Operasyon Odası, 1 tane de bir günlük müdahale odası (lokal), 16 adet diş ünitesi ve 6 adet doğumhane salonundan oluşacak yeni hastanemiz, yaklaşık 33 bin m2 kapalı alanda inşa edilecek. İnşaat arsa alanı ise toplam 106 bin m2’dir.

Bildiğiniz gibi sağlık kuruluşları gruplandırılmıştır ve biz şu anda ‘B’ Grubu bir ilçeyiz. Birçok vatandaşımız yeni hastanenin de mevcut 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi gibi 150 yataklı olacağını biliyor ve neden yeni hastane daha fazla yatak sayılı yapılmıyor diye soruyor. Hatta bu konuda kamuoyunda, doktor ve diğer personel sayısının yatak sayısıyla orantılı olduğu konusunda bir de yanlış bilgi var.

Dünyanın her yerinde il merkezinde daha kapsamlı sağlık merkezleri kurulur, ilçelerde ise bu kapsam daha düşüktür. İlk müdahaleler buralarda yapılır ve özel tedavi uygulanacak hastalar, illerdeki sağlık kuruluşlarına sevk edilir. Çünkü sağlık konusu bir bütün olarak planlanır ve uygulanır. Dolayısıyla yatak sayısıyla personel ve araç - gereç sayısının bir ilgisi yoktur.

Yeni hastanedeki oda büyüklüğü, mevcut hastanedeki odaların iki katından daha fazla olacak. Yani yeni hastanede odalar tek kişilik olarak planlanıyor, zorunlu hallerde odalara ilave yatak koyduğumuzda yatak sayısı yaklaşık 500’e kadar çıkabiliyor” dedi.

 

Yeni bir Diş Hastanesi …

Açıklamasında, mevcut 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi’nin hangi amaçla kullanılacağına ilişkin bilgi de veren Başhekim Çubukçuoğlu şunları söyledi:

“Şu an birkaç ihtimal üzerinde çalışmalar sürüyor. Örneğin bunlardan biri, mevcut hastanenin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak kullanılması… Ancak İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile ortak yürüttüğümüz bir çalışmadan söz etmek istiyorum. Şu anda resmi yazışmalar sürüyor. Bakanlık yetkilileriyle ilk görüşmeler yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Milas’a, müstakil bir ağız ve diş sağlığı hastanesi kazandırmak istiyoruz. Doktoru, idari personeli ve diğer çalışanlarının, içerisinde ameliyathanesi ve laboratuarı mevcut olacak bir sağlık merkezi… Bunu başarabilirsek, yeni hastane içinde ağız ve diş sağlığı için ayrılan yaklaşık 1000 m2’lik bölüm, başka birimler için kullanılabilecek.”

 

Plan üzerinde ayrıntılı

açıklama …

Yüklenici firma Doku İnşaat’ın Şantiye Sorumlusu Vehbi Bilir ise, plan üzerinde ayrıntılı bir açıklama yaptı.

“180 m2’lik bir sığınak, içerisinde her türlü sosyal donatıların mevcut olduğu, çocuk oyun parkları ve 4 - 5 ayrı noktada yapılacak otopark ile 10 bin adet yeni ağacın dikileceği, ciddi bir peyzaj çalışmasının yapılacağı inşaatın ilk temeli, Kurban Bayramı öncesinde atılacak.

İhale sözleşmesinde 700 günde inşaatın tamamlanacağı ve teslim edileceği belirtiliyor, ancak çok olağanüstü şartlar olmaz ise biz süreyi 100 - 120 gün öne çekmeyi planlıyoruz. Yani verilen sözden 3 - 4 ay önce, belki daha önce de teslim etmeyi hedefliyoruz.

Bildiğiniz gibi, alan kayalık ve zemin açısından oldukça sağlam bir alan. Buna rağmen yeni hastane inşaatında bugüne kadar Türkiye’de çok fazla kullanılmayan yeni bir yöntemi uygulayacağız. Araçlarda bulunan amortisör gibi, bir deprem anında binaların yıkılmasını önleyecek, Japonya’da raylı sistem olarak uygulanan yönteme benzer bir uygulama yapacağız. Binaların farklı noktalarına 400 adet deprem izolatörü kullanmak suretiyle, deprem anında binanın yatay ve düşey olarak hafif bir şekilde sallanmasını, dolayısıyla yıkılmasını önlemiş olacağız” diyerek, yapılan inşaat ile ilgili teknik bilgiler veren Bilir, birçok ayrıntının düşünüldüğü planda, her türlü ihtiyaca cevap verileceğini de sözlerine ekledi …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık