‘Tarih ve kültür zengini bir kent: Milas!’

A.Kemal KAŞKAR –

‘Tarih ve kültür zengini bir kent: Milas!’

Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu, ilçemizin tarihsel-kültürel zenginliklerine dikkat çekmek, bu konuda hemşehrilerimiz arasında farkındalıkları geliştirmek için ilçemizde sürdürülmekte olan arkeolojik kazı alanlarına ziyaretlerde bulunmaya başladı.

Bu anlamdaki ilk ziyaret, halen Muğla Sıtkı Koçman, Trakya, Selçuk, Aksaray ve Bartın üniversitelerinden yaklaşık 15 lisans ve yüksek lisans öğrencisinin, ayrıca Sorbonne (Fransa), Bordeaux (Fransa), Tübingen (Almanya) ve Strasbourg (Fransa) üniversitelerinden (Mimar, Arkeolog, Epigraf, Eski Çağ Tarihçisi ve Nümizmat) öğretim üyesi ve görevlilerinin çalışmalarını sürdürdükleri ‘Selimiye Euromos Kazısı’na ve kazı bölgesinde, bu yılki kazı çalışmalarıyla birlikte kullanılmaya başlanan Kazıevi’ne yapıldı.

Milas Kent Konseyi’ni temsilen, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Konsey Yürütme Kurulu Üyeleri Mehmet Sarban ve Kemal Kaşkar ile Kent Konseyi Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar’ın katıldıkları ziyaret, Milaslılarca ‘Ayaklı’ diye anılan-adlandırılan Euromos tapınak alanından başladı. Burada, Selimiye Euromos Kazısı Başkanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl tarafından karşılanan Milas Kent Konseyi heyetine kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler verildi ve daha sonra Kazıevi’ne geçildi.

 

Daha yapılacak çok iş var

2013 yılında 8 dönümlük zeytinlik arazinin bağışlanmasıyla başlayan süreçte, alana yaklaşık 600 metrekare bir Kazıevi inşa ettiklerini belirten Yrd. Doç. Abuzer Kızıl, bu süreçte kendilerine destek veren, katkılarda bulunan Valilik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyeleri ve ADM EDAŞ gibi kurumlar başta olmak üzere çok sayıda hayırsever vatandaşımıza teşekkür ederek, “Tabii ki daha henüz yolun başında sayılırız. Daha yapılacak pekçok iş ve dolayısıyla birçok konuda kişi, kurum ve kuruluşlarımızın desteklerine, katkılarına ihtiyacımız var” dedi.

 

Burayı canlı tutmak istiyoruz

Bu ihtiyaçlar arasında en önde geleninin, Selimiye Euromos Kazıevi ile Milas-Söke karayolu arasındaki yaklaşık 1000 metrelik bağlantı yolunun iyileştirilmesinin geldiğine dikkat çeken Kızıl, “Bu yolun önemi, çalışmalarımızı yılboyunca sürdürme hedefimiz düşünüldüğünde artıyor. Burayı canlı tutmak istiyoruz. Bu bakımdan, sayın yetkililerden yolu biraz daha düzeltip şimdilik uygun bir stabilize malzeme serilmesi için acıl katkı bekliyoruz. Ayrıca, Kazıevi önündeki alanda da, bahçe girişinden binamıza kadar, kilitli parke ya da kayrak taşı kullanılmak suretiyle 200-300 metrelik bir araç yolu talebimiz var. Önümüzdeki dönemde adım adım gerçekleştirmemiz gereken bahçe-çevre düzenlemesini de yapacağımız diğer işlerimiz arasında ifade etmeliyim” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

Prof. Dr. Aşkıdil Akarca’nın Kütüphanesi

Milas’ın çok yönlü zenginlikleri arasında önde gelen Tarih-Kültür ve Arkeoloji alanında önemli bir merkez olarak projelendirdikleri Selimiye-Euromos Kazıevi’nde bir de Kütüphane oluşturmak istediklerini belirten Abuzer Kızıl’ın, “Kütüphane mekanımız hazır. Bu vesileyle bir dileğimi de dile getirmek istiyorum. Bu kütüphanemize, rahmetli hemşehrimiz Prof. Dr. Aşkıdil Akarca’nın çok değerli kütüphanesini dahil etmektir bu dileğim” sözleri üzerine, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, yaptığı telefon görüşmeleriyle ilk umut verici adımı attı.

Bu arada Kemal Kaşkar, Milas Kent Konseyi bünyesinde, “Aşkıdil Akarca Kütüphanesi’nin Euromos Kazıevine Kazandırılması” adıyla geçici bir çalışma grubu oluşturulabileceğini dile getirdi.

 

Sizlere destek olmak istiyoruz

Milas Kent Konseyi Başanı Mehmet Günlük, bu sırada yaptığı konuşmada, ilçemizde, Euromos Kazıevi ile ortaya çıkmış, cisimleşmiş bu çok özel ve güzel çabayla dayanışma duygu ve düşünceleri oluşturmanın, geliştirmenin gereğine dikkat çekerek, bu yönde farkındalıklar yaratmak, bu gibi çabalara, çalışmalara dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri ziyaretten büyük mutluluk ve heyecan duyduklarını dile getirerek, “İlçemizin tarih ve kültür zenginliklerinin günyüzüne çıkarılması yönünde sürdürülen tüm çalışmalara büyük bir saygı duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Şahsınızda, bu çalışmaları sürdüren herkese Kent Konseyimiz Yürütme Kurulu olarak teşekkürlerimizi ve kolaylık dileklerimizi iletiyorum. Çalışmalarınızı kolaylaştırmak, sorunlarınızın çözümünde sizlere yardımcı olmak ve ilçemizin, bölgemizin bu çok büyük zenginliklerinin artırılmasında olabildiğince engelsiz bir çalışma ortamının oluşturulabilmesi için elimizden geldiğince sizlere destek olmak istiyoruz. Elbette elimizde sihirli bir değnek yok ama samimiyetle ilgi göstereceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.

 

Ortak çalışmalar yapabiliriz

Ziyaret için tekrar teşekkürlerini dile getiren Abuzer Kızıl, gerek kazı alanında ve gerekse de Kazıevi’nde halkla ve özellikle de çocuklar ve gençlerle buluşmalar gerçekleştirebileceklerini, bu konuda Milas Kent Konseyi ile ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte, farkındalıklar yaratma amacıyla ortak çalışmalar yapabileceklerini sözlerine ekledi.

 

Bir sonraki adım Beçin’de

Milas Kent Konseyi heyeti, 31 Ağustos Çarşamba günü de Beçin Kazı alanı ve Kazıevini de ziyaret ederek Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ile biraraya gelecek.   

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık