TARİŞ, “Milas” markalı zeytinyağı için Coğrafi İşaret Etiketi aldı

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

TARİŞ, “Milas” markalı zeytinyağı için Coğrafi İşaret Etiketi aldı

Milas ilçe sınırları içindeki Memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından Coğrafi İşaret Patenti alınmasından sonra üretici firmalardan ardı ardına coğrafi işaret etiket istemi geliyor. MİTSO’dan üçüncü Coğrafi İşaret Etiketini, TARİŞ, “Milas” adıyla özel olarak ürettiği zeytinyağı için aldı.

MİTSO’nun Milas zeytinyağına Coğrafi İşaret patenti almasının ardından üretici firmalar Coğrafi İşaret Etiketi almak için harekete geçtiler. Milas ilçe sınırları içinde Memecik türü zeytinlerden ‘erken hasat, soğuk sıkım’ yöntemiyle elde edilen zeytinyağı, bir süre önce Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaretle tescillendirilmişti. Bunun üzerine coğrafi işaret etiketi almak için başvuran ilk firma TARİŞ olmuş ve TARİŞ, ilçemiz sınırları içinde üretilen zeytinyağını “Milas” adıyla özel üretim olarak şişeleyerek satışa sunmuştu. TARİŞ’in Coğrafi İşaret Etiketi almak için yaptığı başvuruda sunduğu örnek zeytinyağı, akredite olmuş laboratuvarlar tarafından kimyasal ve duyusal analize tabi tutuldu ve Milas zeytinyağının coğrafi işaret özelliklerine sahip olduğu belirlendi. Bunun üzerine TARİŞ’e, talebi doğrultusunda 1000 tane coğrafi işaret etiketi teslim edildi. TARİŞ’in “Milas” adıyla satışa sunduğu zeytinyağı, artık Coğrafi İşaret Etiketli olarak satılacak.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’den TARİŞ’in “Milas” markalı zeytinyağı için coğrafi işaret etiketini teslim alan Milas S.S. 153 No’lu Zeytin, Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, “Milas zeytinyağına Coğrafi İşaret alarak değerine değer kattığı için MİTSO’ya teşekkür ediyoruz. MİTSO’nun Milas zeytinyağına Coğrafi İşaret alması bir nimettir. Artık Milas zeytinyağının bir kimliği var. Coğrafi işaretle birlikte zeytinyağımızın kimliği çıkmış oldu. MİTSO’nun zeytinyağımıza Coğrafi İşaret almış olması zeytinyağımızın değerine değer kattı. Coğrafi işaret almak için büyük gayret gösteren MİTSO’ya ve bu işte çok büyük emeği olan Oda Başkanı Reşit Özer’e teşekkür ediyorum” dedi.

Coğrafi İşaret alınmasıyla birlikte artık daha özenli bir zeytinyağı üretimi yapılaması gerektiğini vurgulayan Gül, “Artık zeytinin sahibine de, zeytinin sıkıldığı fabrikanın yöneticisine de çok büyük görevler ve sorumluluklar düşüyor. Bundan sonra, yağımızın kalitesini korumak amacıyla çok dikkatli üretim yapmak zorundayız” dedi.

TARİŞ’in modern bir işletmecilik anlayışıyla çalıştığını ifade eden Kamil Gül, “Bizde 4 sıkım makinesi var; bunlardan biri, özel olarak organik sertifikalı ve soğuk sıkım yapılacak zeytinler için ayrıldı. Bir diğer makinemiz, sadece baştan hasat edilmiş zeytinler için ayrıldı. Bir makinemiz ise sadece dipten toplanmış zeytinler için kullanılıyor. Bu nedenle Coğrafi İşaret koşullarına en uygun üretimi yapma konusunda çok dikkatli davranıyoruz. Ayrıca, çıkan zeytinyağını 1 buçuk milyon kg. kapasiteli krom/nikel tanklarda saklıyoruz. Sıkım için gelen zeytinleri asla çuvallarda tutmuyor, 400 / 450 kg’lık kasalara koyuyoruz. Yani, coğrafi işaret koşullarına uygun şekilde zeytinyağı üretmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, TARİŞ’i, kendi alanında örnek bir kuruluş olarak üreticinin en büyük destekçisi olduğunu belirtip “Coğrafi işaret koşullarına uygun zeytinyağı üretmek için TARİŞ’e çok büyük bir görev düşüyor. TARİŞ’in bu konuda önderlik yapacağını biliyoruz ve TARİŞ’in bu yöndeki çalışmalarına büyük önem veriyoruz. TARİŞ’in ‘Milas’ adıyla zeytinyağı üreterek pazara sunması da bizi çok mutlu etti” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık