Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Tarla balıkçıları sorunlarını anlattı

AK Parti Muğla Milletvekilleri M. Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan ile ilgili kurum amirlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda tarla balıkçılığı yapan işletmelerin; kanal temizliği, yüksek miktardaki elektrik depozitosu, kredi kullanımından ve KDV indiriminden yararlanamama gibi sorunları konuşuldu. 

Tarla balıkçıları sorunlarını anlattı

Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birlik Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Muğla Milletvekilleri M. Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan, DSİ 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömür Özdil, Muğla Turizm ve Kültür Müdürü Zekeriya Bingöl, AK Parti İlçe Başkanı Fahri Acar, Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı, DSİ ve Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünden şube müdürleri ile çok sayıda tarla balıkçılığı işletmesi sahibi katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Su Ürünleri Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç, tarla balıkçılarının sorunlarına çözüm olmasını temenni ettiği toplantıya katılan herkese teşekkür etti.
Yöredeki tarla balıkçılığıyla ilgili genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra üreticilerin yaşadığı sorunlara değinen Başkan Muhammet Toğuç, şuan itibariyle Milas’ta 50 işletmenin bulunduğunu ve sorunlar sebebiyle sektörden kaçış yaşandığına vurgu yaptı. 
Toğuç, “Yüzde 1’lik KDV satışı ile fatura düzenlememiz için hallerde ve balık satış noktalarında bu satışı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun dışında yüzde 8 KDV oranı ile işlem yapmak durumunda kalıyoruz.” diyerek kısa süre önce balıkçılık alanında yüzde 8’den yüzde 1’e çekilen KDV ile ilgili yaşanan soruna dikkat çekti. 
Toğuç, “Bu satış noktalarının dışında biz yüzde 8 KDV ile fatura düzenlemek durumunda kalıyoruz. Yerel bir firmaya balığımı sattığım zaman yüzde 8 ile çıkış yapmak zorundayım, firma da bunu yine yüzde 8’den çıkışını yapıyor. Bu durum haksız rekabet ortamı yaratıyor. Gerekli düzenlemenin yapılarak yüzde 1’lik KDV oranından faydalanmamızın sağlanmasını istiyoruz.” diye konuştu. 
DRENAJ KANALLARINDA TEMİZLİK GEREKİYOR
Başkan Toğuç, “Kanallardaki tıkanmalar ve yetersizlikler balık üretimi yapılan tesislerde sıkıntılara sebep oluyor.” diyerek, tarla balıkçılığı yapılan toprak havuzlardan çıkan suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanallarının temizlenmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
Tarla balıkçılarının bir diğer sorununun yüksek elektrik depozitosu konusu olduğuna değinen Toğuç, yüksek maliyetler getiren su numunesi alımıyla ilgili sıklığın azaltılmasını talep etti. 
Tarla balıkçılığı yapan işletmelerin özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Toğuç, üreticilerin Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmalarının sağlanmasını isteyerek, “Yine üreticilerimizi sıkıntıya sokan başka bir konu da elektrik depozitosudur. Bazı üreticilerimizden yaklaşık 170 bin liraya kadar depozito isteniyor. Bunu karşılamakta gerçekten zorlanıyoruz. Buradaki tesis sahipleri, aynı zamanda yüksek miktarda elektrik faturası ödemesi gerçekleştiriyor.” diye konuştu. 
Toplantıya katılan işletme sahibi üreticiler de benzer sorunlara ilişkin açıklama yaptı.
HASAT DÖNEMİNE GÖRE FATURA ÖDEMESİ GETİRİLMELİ!
Ziraat Bankası’nın Milas merkeze ikinci bir şube açması için girişimde bulunduklarını hatırlatan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise çiftçilerin girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle zor günler geçirdiklerini ifade ederek faturaların hasat döneminde ödenmesinin çiftçiyi rahatlatacağını söyledi. 
NÜFUS ARTIYOR, SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ
Birleşmiş Milletler’e göre dünya nüfusunda yılda 80 milyon civarında bir artış olduğuna dikkat çekerek, yine 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 12-13 milyara ulaşması beklendiğini kaydeden AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, Türkiye’de yüzde 99’u Milas’ta yapılan tarla balıkçılığı sektörünün desteklenmesinden yana olduğunu ifade etti. 
Bu artan nüfusun beslenmesinde büyük öneme sahip olan su ürünleri yetiştiriciliğinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Demir, hayvansal kaynaklı protein ihtiyacının yüzde 20’sinin balık ve su ürünlerinden karşılandığını hatırlatarak tarla balıkçılığında yaşanan sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 
Toplantı esnasında Ziraat Bankası yetkililerini arayan Demir, tarla balıkçılarının kredi taleplerinin karşılanması için çalışma yapılmasını istedi ve bu konuda Ziraat Bankası yetkilileri ve üreticilerin katılacağı bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. 
Demir, “Türkiye’de sadece Milas’ta profesyonel olarak yapılan bu sektörün her zaman yanındayız. Üreticilerimizin sesine her zaman kulak verdik. Sektörün en büyük maliyeti elektrik enerjisi olarak görülüyordu. Üreticilerimizin bu talebi yaklaşık 1 ay önce Tarımsal Sulama Aboneliği tarifesine geçiş yapılarak çözümlendi. Birim fiyatlarda yüzde 10’luk bir indirim yapıldı. Üreticilerimiz bu durumdan oldukça memnun. Tarım ve Orman Bakanlığımızca balık satışlarında KDV oranının da düşürülmesi, toprak havuz üreticilerimizin en baştan bu yana bize ilettikleri talepti. Bakanlık nezdinde görüşmelerimizi gerçekleştirerek bunun uygulanmasını sağladık. Çok kısa bir süre önce hepinizin bildiği gibi balık satışlarında KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Sektörün çevre izinleri konusunda da talepleri olduğunu biliyoruz. Tamamen doğayı koruyan, mevzuatlara uygun bir düzenleme yapılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emek yoğun bu sektörde faaliyet gösteren tüm üreticilerimizi özverileri için kutluyorum.” diye konuştu.
Talep üzerine söz alan DSİ 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, kanal temizliğiyle ilgili kendilerine ulaşan talepleri karşılamak için çalışma yapacaklarını ifade etti. 
Tarla balıkçılarının birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise tarla balıkçılığının gelişmesi adına sıkı bir çalışma programı hazırladıklarını ve sorunların çözümü için girişimlerin devam ettiğini söyledi. 
Üretimi desteklemek için iyi niyet çerçevesinde yasaların gerektirdiği şekilde çalışma yaptıklarını söyleyen Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömür Özdil de tarla balıkçılığının sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti. 
Muğla genelindeki sorunları yerinde dinlediklerini anlatan AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ise tarla balıkçılarının taleplerini ilgili bakanlıklara taşıyarak çözüm üreteceklerini belirtti. 
Toplantının ardından Su Ürünleri Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç, AK Parti Muğla Milletvekilileri Demir ve Gökcan ile Müdür Saylak’a teşekkür plaketi takdim etti.
Program, toplantının ardından balık havuzlarındaki inceleme ile sona erdi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis