‘Taşkın koruma projeleri’nin artan önemine dikkat çekildi

ÖNDER Haber / A. Coşkun EFENDİOĞLU -

‘Taşkın koruma projeleri’nin artan önemine dikkat çekildi

Yazılı bir açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, küresel iklim değişikliği yüzünden, kuraklıkla beraber yağış rejiminin de değiştiğine dikkat çekerek, bu nedenle anlık şiddetli yağışların daha sık görüldüğünü ve buna bağlı olarak taşkın riski artmakta olduğundan ‘taşkın koruma projeleri’nin büyük önem taşıdığını belirtti.

Türkiye’nin yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında ‘su stresi altında olan bir ülke’ olduğunu belirten Acu, açıklamasında daha sonra şunları söyledi:

 

Dere ıslahları

“Bu tablo, su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır. DSİ yatırımları; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlarla aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlanmaktadır.

Son yıllarda sırasıyla ‘estetiği, emniyeti ve ekonomiyi’ ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz.

Taşkın koruma projelerimizi yaparken, yukarı havzadan başlamakta, aşağı havzada ise gerekli dere ıslah çalışmalarını yürütmekteyiz.

 

‘Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi’

Ülkemiz genelinde taşkının zararlarını azaltmak maksadıyla; taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini kurmak, kurulan sistemlerin işletilmesini sağlamak ve gerektiğinde taşkın erken uyarısı vermek üzere Bakanlığımız bünyesinde ‘Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi’ kurulmuştur.

Bahse konu merkez, meteorolojik tahminlere bağlı olarak hidrometeorolojik çalışmalar yürütecek ve tehlike arz eden bölgeler için uyarılar yayınlayacaktır.

DSİ’ce üretilen; gözlem istasyonları verileri (akım gözlem istasyonları, kar gözlem istasyonları, göl gözlem istasyonları, depolama tesisleri vb.), taşkın kontrol maksatlı tesislerin karakteristik bilgileri, tarihi taşkın verileri, akarsu ve taşkın kontrol tesislerine menfi müdahalelere ait bilgiler, taşkın tehlike haritaları, havza master planları gibi verilerin noksansız ve hatasız olarak eşzamanlı kullanıma sunulması için gayret göstermekteyiz.

 

Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız

Açıklamasında, taşkının önlenmesindeki en önemli etkenin taşkın öncesi alınan tedbirler olduğunu dile getiren Acu; “Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız. Kritiklik arz eden rezervuarlarımıza bakıp, mansap şartlarının sağlanıp sağlanmadığına bakmak gerekir. Çalışmalarımızı bu kapsamda yürütmekteyiz” dedi.

DSİ olarak, 2003 - 2017 yılları arasında 2.314 adet toplu makinalı çalışma yaptıklarını belirten Acu, “Yapılan çalışma ile ülke ekonomisine DSİ birim fiyatlarıyla 5.309 milyar TL katkı sağlanmıştır. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 4.471 adet taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alan taşkınlardan korunmuştur. Bununla birlikte, 2017 yılında tüm Bölge Müdürlüklerimizde 240 adet toplu çalışma başlatılmış olup, bu çalışmalarda DSİ birim fiyatları ile 616 milyon TL’lik katkı sağlanmıştır. 2016 yılında tüm Bölge Müdürlüklerimizde 165 adet toplu makinalı çalışma yapılmış olup bu çalışmalarda DSİ birim fiyatları ile 420 milyon TL’lik katkı sağlanmıştır. 2017 - 2018 Kış toplu makinalı çalışmaları kapsamında 12 adet bölge müdürlüğünde yukarı havzada 56 adet toplu makinalı çalışma planlamış ve bu çalışmalar devam etmektedir” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık