TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç: “Danıştay’ın Cerattepe kararı üzüntü verici”

ÖNDER Haber / Serpil Seyfioğlu

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç:  “Danıştay’ın Cerattepe kararı üzüntü verici”

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi’nin, “Bölgede madencilik yapılabileceği”ne dair verdiği karar Danıştay tarafından onaylandı.

Verilen bu kararla Cerattepe’de madencilik faaliyetlerinin önü açılmış oldu.

Konuyla ilgili olarak TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç tarafından yapılan açıklamada, “TEMA Vakfı olarak davacısı olduğumuz ve hukuki sürecini yakından takip ettiğimiz Artvin’in Cerattepe mevkiinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti için Danıştay kararını açıkladı. Maalesef karar bölgenin madenciliğe açılması yönünde. Verilen bu kararı üzüntüyle karşıladık. Çünkü Cerattepe çok kıymetli ve eşsiz doğal varlıklara sahip bir bölge. Bu değerin bilincinde olan Artvinliler, 1987’den bu yana yaşam alanlarını korumak ve doğal varlıklara sahip çıkmak amacıyla madencilik faaliyetlerine karşı hukuki çalışmalar yürütüyordu. 30 yıldır devam eden hukuki süreçte, bölgede madencilik yapılamayacağına dair verilen kararlara rağmen Danıştay böyle bir karar aldı. Ancak bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Artvin’in doğal varlıkları, yeraltı kaynaklarından çok daha değerlidir. Artvin ve doğası, korunduğu takdirde Türkiye’nin ekonomik gelişimine büyük katkılar sağlayacak bir potansiyele sahiptir. Artvin’e ve doğasına zarar verecek, geleceğini karartacak madencilik faaliyetleri yerine ormanlarını, biyolojik çeşitliliğini, toprağını, suyunu koruyacak politikalar ve uygulamaları konuşmalıyız. Ülkemiz doğal varlıklarını koruyarak ekonomik değer yaratma konusunu gündeme getirmekte ve uygulamalar geliştirmekte çok geç kaldı. Gelecek nesillere de ait olan bu varlıkları çok kısa vadeli kazançlar için kullanmaya hakkımız yok” denildi.

Açıklamada daha sonra, “Artvin’de maden ile neleri kaybederiz?” başlığı altında şu ara başlıklar sıralandı:

1.Artvin halkının yaşam alanını, 2.Artvin’in kültür ve geleneklerini, 3. Artvin halkının temiz su hakkını, 4. Hatila Milli Parkı’ndan fazlasını, 5. Biyolojik çeşitliliği, bir daha asla geri kazanamayacağımız türleri, 6. Dünyanın en büyük el değmemiş, doğal, yaşlı orman ekosistemini, 7. Bölgedeki ormanların gelecek nesillerini, 8. Göç eden kuşların konacağı yuvaları.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık