TİP Milas’tan Yerel Yönetim Çalıştayı
Türkiye İşçi Partisi (TİP)Milas İlçe Örgütü tarafından ‘Kent Yaşamını Birlikte Kuruyoruz!’ sloganı altında, yerel yönetim çalıştayı yapıldı. Açılış paneli ile başlayan çalıştay, 6 ana konu başlığı üzerinden devam etti.
31 Mart yerel seçim öncesi çalışmalarını sürdüren TİP Milas İlçe ÖrgütüTeşkilatı, ‘Kent Yaşamını Birlikte Kuruyoruz!’ sloganıyla yerel yönetim çalıştayı düzenledi. TİP Milas İlçe Örgütü binasında bugün 09.30-17.00 saatleri arasında düzenlenen çalıştayda yerel belediyecilikten halkın beklentileri , ilçenin sorunları ve çözüm önerileri değerlendirildi.
Milas özelindeki sorunlara odaklanan toplam 6 çalışma masasında yaklaşık 30 katılımcı, Milas’ın çeşitli sorunları ve bunlara dair toplumcu bir yerel yönetim anlayışı ile çözümleri konuştular.
Yerelde yaşayan insanların daha güzel bir ortamda yaşaması için TİP Milas İlçe Örgütü tarafından organize edilen çalıştay 6 ana konu başlığı üzerinde yapıldı. Açılış paneli ile başlayan çalıştayda, geçmişten geleceğe Milas, Milas’ta tarım, zeytincilik, hayvancılık, balıkçılık, Milas’ın çevre ile imtihanı, Milas’ta kadın, LGBT+, emekli, yaşlı, engelli, genç, çocuk olmak, Milas’ın su hakkı ve su sorunu, yapılaşma, barınma, altyapı, üstyapı sorunları konuşuldu ve bu başlıklarda konunun uzmanları değerlendirmelerde bulundular.
Panelin açılış konuşmasını yapan TİP Muğla İl Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Tuncer, “Çalıştayımızda Milas özelindeki sorunlara odaklanarak, toplam 6 tane komisyon masası oluşturduk. Çıkış noktamız düzen siyaseti ve saray rejiminin topluma hiçbir şey önermediğini, aksine yurttaşların çıkış aradığı bu dönemde siyaset yapma ve değişim için mücadele etme kanallarını tamamen kapatmaya çalıştığını görüyoruz. Yerel yönetimler merkezi yönetimlerin aksine yurttaşın gündelik hayatını daha net ve doğrudan biçimlendirme imkanına sahip. Burada konuşacağımız toplumcu belediyecilik yaklaşımı, başka bir ülkenin mümkün olduğunun en somut örneği olacaktır. Yerel yönetimlerde kamucu, halkçı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı belediyecilik örneklerinin, yurttaşların yaşamını nasıl değiştirdiğini çalıştay sonuç bildirgemizle Milaslılarlara da anlatmayı planlıyoruz” dedi.
Yerel yönetim çalıştayının açılış panelinde sırasıyla Dr. Çağlayan Üçpınar (Halk sağlığı uzamanı, Kent Konseyi Başkanı, organik zeytinyağ üreticisi) , Fikret Çoban (mücadele insanı, sendikacı, zeytin üreticisi, ekolojist, yaşam savunucu, emekli öğretmen), Fatmasu Baydar (Aşçı, yüzücü, sabır ve stres yönetici), Mustafa Ali Demirci (Tüm Emekliler Sendikası Milas Şube Başkanı, emekli öğretmen), Ergun Sibel Yücel (Mimar), Nevzat Çağar Tüfekçi (araştırmacı- yazar, sosyolog) 6 ana başlık altında toplanan konular hakkında kendi alanlarında bilgilendirmelerde bulundular.
Komisyon çalışmaları sonrasında yönetmenliğini Hasan Özgen'in yaptığı Işık Ülkesi adlı belgesel izlendi.
Çalıtay sonunda Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milas İlçe Örgütü tarafından yapılan açıklamada; “Bugün Milas'ta Yerel yönetimlerde "kamucu”, “halkçı” ve “toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı” belediyecilik örneklerinin yurttaşların yaşamını nasıl değiştirebileceğini konuştuk. Kentin kaynaklarının yurttaşlar için harcandığı, rantın, yolsuzluğun, piyasa ve sermaye merkezli, cinsiyetçi enstrümanların kullanılmadığı bir kent yönetimi mümkün! Çalıştay sonuç bildirgemizle Milaslılara toplumcu, halkçı belediyecilik anlayışımızı anlatmayı amaçlıyoruz..” denildi.