“Üretici ve fabrikalara önemli sorumluluklar düşüyor”

Oktay ÇAYIRLI –

“Üretici ve fabrikalara önemli sorumluluklar düşüyor”
  • 14 December 2016, Wednesday 6:48

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne yapmış olduğu başvurunun ardından Milas Zeytinyağı’nın Coğrafi İşaret olarak tescil edilip koruma kapsamına alınmasıyla ilgili olarak dün Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme ve kutlama töreni düzenlendi…

Saat 14.30’da Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Faik Karagöz ve Zeynep Mat, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, MHP Milas İlçe Başkanı Cengiz Özkaya, kurum ve sivil toplum örgütü yöneticileri, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katılımıyla gerçekleşen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın seslendirilmesiyle başladı.

Törene katılamayanların göndermiş olduğu mesajların okunmasından sonra programın açılış konuşmaları MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından yapıldı.   

 

İnşallah Milas’ın kalite

yönündeki çabaları

devam eder

Katılımcılara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, kendi ailesinin de zeytin ve zeytinyağı üretimi yaparak geçimini sağladığı belirterek, “Zeytinyağımızın coğrafi işaret alması nedeniyle bugün buradayız. Bizler coğrafi işaretin yanısıra zeytin ve zeytinyağlarımızın, yöresel ürünlerimizin büyük mağazalarda satılabilmesi için mücadeleler verdik. Raflarda % 10’luk bir yer istedik, fakat yeni çıkan yasayla bize % 1’lik bir raf yeri verilebileceği belirtildi. Markalı ürünlerimiz artık alışveriş merkezlerinde yerlerini alacak. Marka tescili Milas’taki zeytinyağlarının kalitesinin daha da artırılması için yapılan bir çalışmadır. İnşallah Milas’ın kalite yönündeki çabaları devam eder” dedi.

 

Mutlu ve gururluyuz

Meclis Başkanı Yüksel’in ardından söz alan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Zeytin diyarı, Zeytinin başkenti Milas’a hoş geldiniz. Yüz milyon zeytin ağacının yaklaşık 9 – 10 milyonu ilçemizde yeralıyor. Geçtiğimiz haftadan beri çok mutlu ve gururluyuz. Türkiye’deki beşinci marka biz olduk. Bu gerçekten çok önemli bir olay. Büyük uğraşlarla bugünkü noktaya geldik. 38 markalı zeytinyağımız var. Bizler artık istiyoruz ki, bizlerin yöresel ürünleri de marketlerde yerini alsın. Neden bizlerin kaliteli ürünleri de o raflarda yeralmasın. Bundan sonraki mücadelelerimiz daha etkili bir şekilde devam edecek. Zeytinyağlarının bekletilmeden, kasalarla sıkımlara götürülmesi gerekiyor ki kalitemiz giderek artsın. Bunun için de çalışmalarımız olacak. Ali Osman Menteşe, bizlerin önünü açan çalışmalar yaptı. Burada üreticilerimize ve fabrikalarımıza büyük işler düşüyor. Kasa konusunda özellikle yapılacak olan çalışmalara destek bekliyoruz. Artık daha hijyenik ortamlarda zeytinyağları üretilsin. Bu çalışmalar coğrafi işaretle kalmıyor. Bundan sonra, şişelerde ve kapalı alanlarda saklanmalı ürünler. Bunlar önemli. 2017 yılında inşallah Milas’ın halısını da Sümer Holding’den alacağız. Bir iki yıl içerisinde yapılacak olan hamlelerle daha da önemli yerlere geleceğimize inanıyorum. Elbirliğiyle çalışmamız lazım. Bundan sonra takiplerimiz daha sıkı olacak. Kalitemizin daha artması için mücadelemiz devam etmeli. Marka sayımızı da artırabiliriz. Markalaşma konusunda yardımcı olmaya da hazırız. Milas’ın girişi ve çıkışlarına inşallah zeytin ve zeytinyağımızla ilgili görsellerimiz yerini alacak” dedi.

 

Süreç nasıl işledi

Yüksel ve Özer’in yaptığı konuşmaların ardından Destek Patent A. Ş. Ege Bölge Koordinatörü Süleyman Zemin, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişcioğlu, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliği Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ birer konuşma yaparak coğrafi işaretin alınma süreciyle ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler aktardılar.

 

Plaket töreni

Yapılan sunumlardan sonra törende; Destek Patent A. Ş. Ege Bölge Koordinatörü Süleyman Zemin’e Milas İlçe Emniyet Müdürü M. Cüneyt Yörükoğlu, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişcioğlu’na MİTSO Başkanı Reşit Özer, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliği Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ’a Milas Kaymakamı Fuat Gürel tarafından sürece katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

 

Şişelenmiş halini görürüz

Plaketi vermek üzere kürsüye gelen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, yapılan çalışma ve girişimlerin Milas için aslında dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, “Milas yöresinde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Son yıllarda sivil toplum örgütleriyle zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için şenlikler yapmıştık. Ama bunu taçlandıran MİTSO’nun bu çalışması oldu. Bundan sonra takip, belgenin hak edilmesi, tüketiciye kaliteli zeytinyağının sunulması konusunda bizlere çok fazla sorumluluk düşmekte. Üretici ve fabrikalara önemli sorumluluklar düşüyor. Bazı sahtekarlıklarla yöremize ait ürünlerin nasıl kötü tanıtıldığına bazen tanık oluyoruz. Plastik şişelerde zeytinyağı satıldığını görüyoruz. Tüketici bazen doğal olduğunu düşünerek de bunları alıyor ama bu koşullar yağın kalitesini düşürüyor. Artık bundan sonraki süreçte Milaslıların bu konuya daha çok duyarlılık göstermesi, denetim ile ilgili hassas davranılması gerekiyor. İnşallah zeytinyağımız istenilen ve arzu edinilen yere gelir ve inşallah biz de bundan sonra bu bölgelerden geçerken yolda satılan zeytinyağlarının şişelenmiş halini görürüz” dedi.

Tören, salonda bulunan üreticilerin sorularının yanıtlanması ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık