Yangınlara karşı uyarı!

ÖNDER Haber /Adem KANKAYNAR -

Yangınlara karşı uyarı!

Hava sıcaklığının artması ve buna bağlı olarak yağışların azalmasıyla piknik ve ormanlık alanlarda yangın riski arttı. Çıkan orman yangınlarının büyük bir bölümünün insan eliyle meydana geldiğini belirten yetkililer vatandaşları uyardı.

Yaz aylarında yurttaşların serinlemek, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla tercih ettiği piknik alanlarının genellikle ormanlık bölgelerde bulunması, ciddi tehlikeleri de doğuruyor. Söndürülmeden bırakılan mangal ateşi, sigara izmariti, şişe ve cam parçaları, çıkan yangınların en önemli nedenleri arasında gösterilirken, yetkililer bu konuda vatandaşları bir kez daha uyardı.

Herhangi bir nedenle çıkan orman yangınlarının sonucunda, ormanda bulunan tüm canlılar ve her türlü cansız nesne yanarak yok olurken, yangın sonrası toprağın üst kısmı aşınır ve kullanılamaz hale gelir. Bölgedeki canlı çeşitliliği azalır, iklim ve bitki örtüsü de ciddi oranda bozulduğundan hava, su ve toprağın kirlenmesi kaçınılmazdır. Yangının sonuçlarından biri de yok olup giden ağaçlar nedeniyle oluşan heyelan riskidir.

Meydana gelen pek çok yangınların, insanlar tarafından bilerek çıkartılabileceği gibi yine insanlar tarafından ama farkına varılmadan çıkarıldığı göz önünde bulundurulursa, ciddi ormanlarla kaplı bölgemizde her yıl yaz aylarında meydana gelen yangınlar, bölge ve ülke ekonomisine ciddi boyutlarda zarar verirken, en önemli zararı, bozulan ekosistem ve doğadaki canlılar görüyor.

Orman yangınlarının sebepleri arasında yer alan; ormanlık alanda ateş yakmak, anız yakmak, yerleşim yeri açmak amacıyla ormanları bilerek yakmak, eğlenme amaçlı ateş yakmak, mercek gibi yansıtacak maddeleri ormanda unutmak, mangal yakmak amacıyla ateş yakıp söndürmemek, sigara izmaritlerini ormanlık alana bırakmak gibi nedenler gelirken, piknik yapan yurttaşları piknik sonrası mangallarının söndüğünden emin olmaları, sigara izmaritlerini tamamen söndürmeden alana atmamaları, kullanılan şişe ve cam ürünlerini gelişigüzel bırakmamaları konusunda daha dikkatli davranmaları gerektiği konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık