“Yapacağınız organ bağışı, bırakacağınız en güzel mirastır”

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

“Yapacağınız organ bağışı, bırakacağınız en güzel mirastır”

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 3 - 9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, organ bağışı ve organ nakli tanımları ve organ bağışının kimler tarafından yapılabileceği belirtilip, “Organ nakli, son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur. Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır” denildi.

Ülkemizin, organ nakli alanında, yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmasına ve yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen, kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısının günden güne arttığı, ancak organ nakil sayısının aynı oranda artış göstermediğinin belirtildiği, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin imzalı açıklamada daha sonra şu bilgi ve çağrılara yer verildi …

Muğla, 14 bin 483 bağışsayısı ile 5’inci sırada …

Bunun en büyük nedeni, yapılan tüm çalışmalara rağmen halâ organ bağışı konusunda toplumda, gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Ayrıca Kuran’ı Kerim’in Maide Suresi’nin 32. Ayeti’nde “Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır” buyrulmaktadır.

Ülkemizde vatandaşlarımızın “Organ Bağışı” konusunda duyarlılıklarını arttırmak, eğitim ve bilgi eksikliğini gidermek için her yıl 3 - 9 Kasım “Organ Bağış Haftası” olarak kutlanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilimiz genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda standlar açılmakta, broşürler dağıtılmakta, okul, cami, halk eğitim merkezi, kahvehane gibi vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu alanlarda eğitim sunumları gerçekleştirilmektedir. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda ilimiz; İzmir (44 bin), İstanbul (36 bin 12), Manisa (19 bin 33) Kocaeli (18 bin 198) gibi büyükşehirlerin ardından 14 bin 483 bağış sayısı ile 5’inci sırada yer almaktadır.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Yapılan tüm çalışmalara rağmen organ bağışı ve organ nakli sayısı yeterli düzeye ulaşmamıştır. Halen ülkemizde 24 bin 862 kişi organ nakli için beklemektedir. 2017 yılında 4 bin 84 hastamıza organ nakli yapılarak yeniden hayata tutunmaları sağlanmıştır. Organ Bağışı ve nakil sayılarını arttırabilmek için tüm sağlık çalışanlarımız üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaktadır. Organ Nakli bekleyen hastalarımıza şifa olabilmek amacıyla halkımızı bu konuda bilinçlendiren, organ bağışına teşvik eden sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Yapacağınız organ bağışı, bırakacağınız en güzel mirastır.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık