“Yargı kararlarına uyun!”

“Yargı kararlarına uyun!”
  • 12 January 2015, Monday 8:02

ÖNDER Haber -

CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, TBMM'de İztuzu'yla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, önce yaşanan süreç hakkında bilgilendirmede bulunup plajın 1997 yılından bu yana Dalyan Belediyesi tarafından işletilmekte oldğuna dikkat çektiler ve 30 Mart yerel seçimlerinin ardından 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile Dalyan Belediyesi’nin kapatıldığı, dolayısıyla

Dalyan Belediyesi’nin mal varlıklarının işletme hakkının yasaya göre Ortaca Belediyesi’nde kalması gerektiği belirterek şöyle sürdürdüler:

"Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29 Mayıs 2014 tarihli 4975 sayılı kararla Muğla ili bölge sınırları içerisinde kalan GÜNÜBİRLİK ALAN VE TESİSLERin % 50 Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı TÜRKİYE ÇEVRE KORUMA VAKFI ile % 50 Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından işletileceği belirtilmiştir.

Bu karara dayanarak 12 Haziran 2014’de İztuzu’nun da içerisinde bulunduğu Dalyan Ağzı Günübirlik Alan ve Tesisleri ile Delikli Ada, Yüzer İskele ve Dalyan Kanalı iskelelerinin de bulunduğu alanların tahliye işlemleri başlatılmış, bu arada MUÇEV tarafından Dalyan Ağzı Günübirlik alanının işletme hakkının kiralanması ihalesi gerçekleştirilmiş ve bu ihalenin Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otelcilik A.Ş.’nin (DALÇEV) üzerinde bırakıldığı hem ulusal hem de yerel basında haberlerden öğrenilmiştir."

Muğlalılar şimdi orada

nöbet tutuyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir tarafından okunan açıklama metninde daha sonra, MUÇEV ile DALÇEV arasında 16 Haziran 2014 tarihinde imzalanan protokolde hukuka ve kamu yararına aykırılıklar bulunduğu, MUÇEV şirketinin, kuruluş kanunları uyarınca vakıf kurma yetkisi olmayan idareler tarafından kurulmuş bir vakıf olduğu, bu sebeple Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın yetkisi olmadığı halde kurulan MUÇEV şirketinin, günübirlik alanları işletme hak ve yetkisi olmadığı,

Devletin hüküm ve tasarrufunda olan ve özel çevre koruma bölgesi olan alanların kiralama ve tahsis işlemlerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yetki alanında olduğuna dikkat çekilerek; "MUÇEV ile DALÇEV arasında yapılan protokol-sözleşme ile işletilmesinin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. 2886 sayılı Devlet ihale Kanununa aykırılıklar içermektedir. Çünkü alan ihale yapılmaksızın verilmiştir. Bakanlığın verdiği bir yanıtla da bu teyit edilmektedir. MUÇEV’in ne yasada ne de uygulamada yer almayan hatta eşine dahi rastlanmayan bir biçimde ihalesiz olarak işletme hakkı vermesi hukuken mümkün değildir. Hassas bir şekilde korunması gereken bir doğa zenginliği ve nesli tükenmekte olan bir caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Dalyan günübirlik alanının, biyolojik, çevresel ve teknik şartları içeren hükümler konulmaksızın kiralanması, doğal hayatın ve zenginliklerin korunması anlamında kamu yararına aykırıdır" denildi.

CHP Muğla Milletvekilleri Demir ve Aldan’ın açıklamalarında daha sonra halen 6 ayrı davanın sürdüğünün bilindiği konuyla ilgili alınan yargı kararlarının da altı çizilerek, bu çerçevede DALÇEV’in bu alana girmesinin tamamen hukuksuz olduğu ama buna rağmen, 29 Aralık gecesi insanların caretta caretta kaplumbağalarını korumak için saat 20’den sonra ışık açmadığı, parmak ucunda yürüdüğü plaja 3 otomobil, bir traktörle girdiği belirtildi ve "Araçlar batmamış olsa 2 jeneratör de taşınacaktı.

Bu girişim yağmur ve halk tarafından engellendi. Muğlalılar şimdi orada nöbet tutuyor. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından destek yağıyor" denildi.

İztuzu halkındır

CHP Muğla Milletvekilleri Demir ve Aldan, açıklamalarının son bölümünde, yaşanan sorunun, aynı zamanda ‘büyük bir ayrımcılık örneği’ olduğuna da dikkat çekerek, "Son yerel seçimlerde CHP Muğla’da Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 10 belediye başkanlığını aldı. 3 belediye başkanı ise diğer partilerdendir. Seydikemer ilçesi AKP’lidir. Örneğin; Seydikemer’de bulunan dünyaca ünlü Saklıkent, doğrudan AKP’li Seydikemer Belediyesi’ne verilirken, CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde İztuzu, Ölüdeniz gibi alanlar AKP yandaşlarına peşkeş çekilmiştir. Bu tür uygulamaların pek çok örneğini Mersini Aydın, İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ’da görebiliriz" deyip şu çağrıyı yaptılar:

"İztuzu halkındır. Bizler de halkın yanındayız. Gelin güzel İztuzu’nu peşkeş çekmeyin. İztuzunu kamu adına Ortaca Belediyesi işletsin. Yargı kararlarına uyun. Aksi takdirde hukukun bittiği yerde direniş başlar. Muğlalılar direngendir. Yuvarlakçay’da olduğu gibi doğal güzelliklerini peşkeş çektirmemek için sonuna kadar direnir."

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık