“Yargıya müdahaledir!”
ÖNDER Haber - Muğla Barosu Başkanı Av

ÖNDER Haber -
Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan, Cumhurbaşbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun Adli Yıl açılış törenine katılması halinde törene katılmayacağı" sözleri ve Yargıtay Başkanının tutumuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, yaşananları, "yargıya -bir tür- müdahale" olarak değerlendirdi.
Susturmaya çalışmaktır
"Avukatlar, yargı erkinin kurucu unsurudur. Savunma/Avukat yoksa adalet yok" başlıklı yazılı açıklama, Metin Feyzioğlu’nun konuyla ilgili şu sözlerini aktararak başlıyor:
"Sayın Erdoğan, ‘Türkiye Barolar Birliği Başkanı geliyorsa Adli Yıl açılış törenine katılmam’ şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yetmiş yedi milyonun Cumhurbaşkanı olacağına dair milletin huzurunda verdiği sözle uyumlu olmayan bu açıklama, Cumhurbaşkanlığı Makamının tarafsız olmasını bekleyen herkesi hayal kırıklığına uğratmıştır.
Avukatlar, yargının içinde yurttaşı temsil eden "kurucu unsur"dur.
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın savunmayı protesto etmesi, Yargıtay üzerinde baskı kurmaya ve yetmiş yedi milyonu savunan avukatların meslek örgütünü susturmaya çalışmaktır."
Yargı erkini baskı altına almış olmuyor mu?
Açıklamasını, "Bu sözlerin haksız ve yersiz olduğu söylenebilir mi?" sorusunu sorarak sürdüren Gürkan, daha sonra şu değerlendirmelerde bulundu..
Sayın R.T. Erdoğan, seçilmiş kişilere büyük önem ve değer verdiğini savunuyor. Onlara saygı istiyor… Ama Sayın Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun da Türkiye Avukatlarının oyları ile seçildiğini dikkate almıyor.
Sayın R.T. Erdoğan, "tabuları yıkmakla" övünüyor… Ama Sayın Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun da "tabularla" mücadele ettiğine dikkat etmiyor, görünüyor.
Üstelik yukarıdaki sözleri söylediği gün Sayın R.T. Erdoğan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanıydı. Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır. Yürütmenin başı olarak Sayın Erdoğan; Yargı erkinin kurucu unsuru olan "savunmanın başına" karşı bu tutumuyla, yargı erkini baskı altına almış olmuyor mu?
Sayın Prof Dr. Metin Feyzioğlu Başkanımız’ın muhatap olduğu bu tavır asla kabul edemeyeceğimiz bir tür "yargıya müdahaledir."
"Teamül" önemlidir
Anayasamıza göre Cumhurbaşkanımız , "Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir."(AY md. 104) "Cumhurbaşkanlığı" da, "Yargıtay" da ve Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşu olarak "Türkiye Barolar Birliği" de, Devletin organlarıdır. Bu organlar Cumhurbaşkanımız tarafından anlamsız ve nedensiz biçimde karşı karşıya getirilemez. Bu tür bir müdahale Türkiye’nin hukuk kurumları olarak Barolarımızın kabul edeceği bir gelişme olamaz.
Üstelik adli yıl açılışında TBB Başkanının konuşması yerleşik ve istikrar kazanmış bir uygulamadır. Yani bir teamüldür. Bilindiği gibi "Teamül" hukukun kaynakları arasında kabul edilmektedir. Bir uygulamanın "kanunda yeri yok, bu bir teamül" nitelemesiyle reddedilmesi, hukuksal olarak kabul edilemez ve itibar edilemez.
Devlet işleyişi; Anayasal yönüyle "kurumlar arası ilişkilerdir" Kurumların tüzel kişilikleri arasındaki ilişkileri ikincil, kişiler ile kurumlar ya da kişiler arası ilişkileri birincil gören bir anlayış; demokratik ve sağlıklı bir yönetim anlayışı değildir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın "duygusal bir tepki" olarak niteleyebileceğimiz sözlerinin adli yıl açılışında yaşanmamasını diliyoruz.
Bütün bunların yanı sıra; Sayın Yargıtay Başkanının, konuyu "Başkanlar Kurulunun takdiri içinde" kabul etmesi ve öyle değerlendirmesi de hukukçular tarafından anlaşılabilecek bir şey değildir.





