Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Yat Limanı’nın ÇED toplantısı yapıldı

Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi’ne yapılması planlanan Yat Limanı ve Çekek Yeri projesine ilişkin halkın katılımı toplantısı yapıldı. İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scoobie, konuyla ilgili, “Toplantıya katılmayarak protesto etmek yerine katılıp, marina projesinden beklentilerimizi söz alarak anlattık ve sözlerimizin bakanlık kayıtlarına geçmesini sağladık” dedi.

Yat Limanı’nın ÇED toplantısı yapıldı

Milas’ın Kıyıkışlacık Mahallesi Zindaf Çanacık Mevkiinde Birol Bursa tarafından yapılması planlanan İasos Yat Limanı Ve Çekek Yeri projesinin başlayan ÇED sürecine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı 17 Mayıs’ta Kıyıkışlacık Pazar Yeri’nde yapıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scoobie, denize dolgu yapmazlarsa, çekek yeri yapmazlarsa, proje alanını halka kapatmazlarsa, sonradan karşımıza Dip Tarama projesiyle çıkmazlarsa, endüstriel faaliyet olan tersane yerine sadece turistik limancılık faaliyeti yaparlarsa, Yat Limanı’na karşı olmadığımızı anlattık ve bakanlık kayıtlarına geçmesini sağladık.” diye konuştu.

Scoobie, “Körfezimizde zaten kapasite altı işleyen 2 yat limanı varken, Yakamoz isimli bir üçüncüsü de planlanıyorken hiç mi fizibilite çalışması yapmadınız? Zarar eden yat limanları satışta, siz bir yenisini yapmayı planlıyorsunuz. Cevap veremediler, çünkü kazançları limandan değil tersane olarak işletilecek Çekek yerinden sağlanacağı için. Amaçları ortada. Körfezimize emsal oluşturarak diğer tersanelerin de açılmasını sağlayacak bu tür endüstriyel faaliyetlere karşıyız dedik. Örneklerini İzmit körfezinde gördük, Güllük Körfezi’nde yaşamak istemiyoruz dedik. Yat Limanlarına karşı olmadığımızı, dünya standartlarında ve açık denizlerde olması gerektiğini anlattık. Bu yat limanı için seçilen yerin yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğunu, dev yatların bakım onarımı nedeniyle dev vinçlerin çalışacağını, zincir, vinç ve liman faaliyetlerinden dolayı gürültü ve tozumanın çevreyi rahatsız edeceğini, bu yüzden de Çekek yerine karşı olduğumuzu anlattık.” ifadelerini kullandı.

Scoobie’nin açıklamalarının devamı şöyle:

* Çekek yerine karşı olmamızın bir diğer nedeninin yat, gemi onarımı ve bakımı için kullanılacak zehirli kimyasalların denize, toprağa ve havaya karışacağı için istemediğimizi anlattık. Akıntısı olmayan iç denizimize bir de dalgakıranlarla (planlanan dalga kıran 120 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde) var olan az akıntının da önünün kesileceğini ve bu kirlenmenin hem insan sağlığına zarar vereceğini hem de denizel yaşamı yok edeceğini anlattık.

* Bölgemizin turizm ve tarım alanı olarak kalmasını istediğimizi, Tersane faaliyetleriyle körfezin Endüstrielleşmesine karşı olduğumuzu anlattık.

* Koruma altındaki Pinaların ve posidonya çayırlarının, balık popülasyonlarının ve diğer canlıların oksijensizlik ve zehirli kirlenmeyle hızla yok olacağını ve ekosistemin zarar göreceğini anlattık.

* Yüksek derecede zehirli kirlenmenin başta insan sağlığını tehdit edeceğini ve diğer canlı türlerini de yok edeceğini anlattık.

* Devletin hüküm ve tasarrufundaki Deniz alanına, Çekek yeri için 9000 metrekarelik betondan Deniz dolgusuna kesinlikle karşı olduğumuzu, projeden Çekek yeri çıkartılmazsa sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizi anlattık.

* Halkımız küçücük bir iskeleyi denize zor yaparken, karşılarına türlü yasal zorluklar çıkartılıyorken, 9 bin m2’lik Deniz dolgusunu asla kabul etmediğimizi anlattık. Proje dosyasında 27.000 ton beton dolgu yapılacağı yazıyor, bu demektir ki, köyün dar yollarından binlerce adet beton kamyonu gece gündüz geçecek, zaten can çekişen ve büyük hayati tehlike yaratan kamyon trafiğine bir de bu limanın yapılma yükü binecek. (Marmaris’te sırf bu nedenden ötürü liman ÇED’i olumsuz bulundu ve proje iptal edildi. Biz de gerekirse yasal yollardan hakkımızı ararken o projeleri emsal gösteririz)

* Projelerinde dip tarama yapılmayacağını söylediklerini, eğer Yakamoz Yat Limanı gibi sonradan Dip Tarama (denizi derinleştirme) ÇED projesi sunarlarsa, sonuna kadar mücadele edeceğimizi ve dip taramaya asla müsade etmeyeceğimizi anlattık.

* Kıyıların halka ait olduğunu, proje alanını Demir parmaklıklar ve çitlerle kapatırlarsa her türlü yasal mücadeleyi vereceğimizi anlattık.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis