A. Coşkun EFENDİOĞLU -
Milas Belediyesi’nin Aralık ayı meclisi, dün saat 14:00’de Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı. Mazeretli olan 3 üye dışında toplanan Milas Belediye Meclisi’nin 12’si asıl, 7’si ek olmak üzere toplam 19 gündem maddesi vardı.
Önemli bir gündem maddesi, Yeni Milasspor ve Milas Belediye Spor’a şimdiye kadar yapılan tüm tahsislerin iptali konusu idi. Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Tokat, "daha once Ören ve Güllük spor kulüplerine yapılan tahsisleri kaldırmıştık. Şimdi Milas Belediyesi’nin yaptığı tahsislerin iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü değişen Büyükşehir yasasıyla belediye bütçesinden artık belli bir oranda ayni ve nakdi yardımı amatör spor kulüplerne yapmak yasal hale geldi. Bu nedenle de artık belediyelerin "tahsis" şeklindeki yardımları kaldırıldı. Müfettişler de bu konuda, bu yönde tenkit yazdılar. Bu nedenle, artık ayni ve nakdi yardım yapmamız mümkün olduğundan, şimdiye kadarki tahsisleri iptal edeceğiz" dedi. Buna, AKP grubundan Ejder Üstek, Yeni Milasspor’un bu karardan olumsuz etkileneceği gerekçesiyle, tahsisin kaldırılmasına karşı çıktı. Ancak belediye başkanı Tokat, bu şekilde karar alınması halinde, kendilerine yasaya aykırı karar almaktan yargı yolunun açılacağını belirtti. Yapılan oylama sonunda AKP grubunun karşı oyuna karşın, oy çokluğuyla tahsisler iptal edildi.
İkinci bir önemli gündem maddesi, her yıl fiyatları meclisce Kabul edilen Katılma Payları’nın belirlenmesi idi. Daha once 80 ve 135 TL olarak uygulanan Katılma paylarının 90 ve 150 TL olarak belirlenmesi oybirliğiyle Kabul edildi.
Bir başka gündem maddesi ise, feshedilen Bafa Belediyesi’nin zamanında encümen ve meclis kararı alınmadan tahakkuk ettirilen Katı Atık Bertaraf ücretlerinin, pratikte yasal sıkıntılar yarattığından, bu yanlış işlemin iptali ve tahakkukların terkin edilmesi yönünde karar alınması idi ve oybirliğiyle terkini Kabul edildi.
Her yıl alınan bir karar da, imar affı ve şuyulu parsellerle sınırlı olmak üzere belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların satışı için Encümen’e yetki verilmesi ile ilgiliydi ve bu yetki oybirliğiyle verildi.
Bir önemli gündem maddesi de Güllük’te bir ye rile, Kıyıkışlacık ve Zeytinlikuyu bölgesindeki Sitelerin içindeki sosyal tesislerin, içkili yerler krokisine alınması istemli Zabıta Müdürlüğü yazısı idi. Başkan Tokat, konuyla ilgili jandarma ve kaymakamlıktan yoğun talep gelmesi nedeniyle konunun ilgili İçkili Yerler Tespit Komisyonu tarafından incelendiğini, konunun aciliyeti nedeniyle, bu yönde alınacak bir karar sonrasında, oturuma beş dakika ara verileceğini ve sonrasında komisyonun raporunun okunması sonrasında müzakereye devam edeceklerini belirtti. Oturuma ara verildi ve sonrasında ilgili komisyonun, söz konusu yerlerin içkili yerler krokisine alınmasında, Jandarma, Kaymakamlık ve ilgili birimlerle yapılan yazışmalar sonrasında bir engel olmadığı yönündeki raporu okundu. AKP grubunun, konunun 5 dakikalık ara sonrası görüşülmesi nedeniyle sağlıklı bir netice yaratmayacağı gerekçesiyle karşı oy belirtmeleri üzerine, oyçokluğuyla Kabul edildi.
Daha sonra, Milas Süt Üreticileri Birliği’nin talebi görüşüldü. Süt Üreticileri Birliği, geçmişte süt üreticilerinin sattığı sütlerden kesilen paralarla alınan, ama daha sonra Köylere Hizmet Götürme Birliği adına tescili yapılan ve büyükşehir yasası sonrasındaki mal dağıtımı sırasında da Milas Belediyesi mülkiyetine geçen Koru’daki süt işleme ve depolama tesislerinin kendilerine tahsisini, bu mümkün olmazsa satışı ya da kiralanmasını talep ediyordu. Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Süt Üreticileri Birliği’nin buraya önemli bir yatırım yapmak istediğinden ve esasında kendi üreticilerinin süt paralarından kesintilerle alınan bu yerle ilgili taleplerinin haklı olduğunu, ancak tahsis artık mümkün olmadığından satış ve kiralama seçeneklerinin kaldığını, satış kararı alınırsa bunun ihale ile yapılacağından pek çok başka firma ve kişinin de ihaleye girebileceğini ve bu takdirde Süt Birliği’ne pahalıya mal olacağını, bunedenle, satış yerine uzun surely kiralamanın daha doğru olacağını belirtti. Ancak, encümenin 3 yıl, Belediye Meclisi’nin ise 10 yıllık kiralama yapabileceğini, buraya önemli bir yatırım yapılacağından 3 yıllık kiralamanın sıkıntı yaratacağını, bu nedenle meclisce 10 yıllığına kiralanmasının daha doğru olacağını belirtti. Diğer parti grupları da bu yönde olumlu görüş bildirince, Koru’daki tesislerin olduğu parselin, 10 yıllığına Milas Süt Üreticileri Birliği’ne kiralanmasına oybirliğiyle karar verildi.
Son gündem maddesi, büyükşehir yasası sonrasındaoluşturulan Devir Tasfiye ve Devir Paylaştırma Komisyonu kararlarıyla, kapanan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliklerine ait paylaşıma konu edilen ve veya değerlendirilmeyen taşınmazların, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili kurulu ile yapılan görüşmeler sonrasında taksim edildinden, bunun kabulü ile ilgili idi. Başkan Tokat, bunlarla ilgili olarak meclis üyelerine biraz daha ayrıntılı bilgi verdi ve bu bilgiler sonrasında, yapılan taksim planı oybirliği ile Kabul edildi.
Buna gore, köy konağı ya da belde belediye binalarının 1/2 olarak taksimi kabul edilirken, köy ve beldelerdeki dükkan, kahve vb. Gibi dükkanlar Belediyesine, bir Ekinambarı’ndaki bir mera dışındaki meralar, Büyükşehir Tarım Geliştirme Dairesince kullanılmak üzere Büyükşehir’e bırakılıyor ve Milas kent merkezi dışındaki köy yolları da Milas Belediyesi’ne bırakılıyor. Daha önceki taksimde Büyükşehir MUSKİ idaresine bırakılan, arastadaki eski Su İşleri Binası Milas Belediyesi’ne geri verilirken, MUSKİ’nin tahsilat birimince kullanılmak üzere Beçin Belediye binası Büyükşehir’e veriliyor.
Toplantı sonrası gazetemizin sorduğu biri soru üzerine, Milas kenti içindeki yolların hangilerinin Büyükşehir hangisinin de Milas Belediyesi’nde kalacağına ise, henüz karar verilmediğini, bunu, aynı zamanda Büyükşehir ve Milas Belediyesi Meclis Üyesi olan Enver Tuna’nın başında olduğu bir komisyon tarafından Muğla ilçelerinin tamamı için yapılacağını ve bunların bu komisyonca belirleneceğini belirtti ve meclis sona erdi.