Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

YİNE UTANDIK…

Milas, yaşadığı çevre kirliliği ile her geçen gün sarsılırken, benzer durumları yaşamak istemeyen vatandaşlar Milas’ı örnek göstererek ‘ibret’ alıyor.  Antalya Korkuteli Dereköy Yayla Mevkii’nde açılmak istenen açık kömür madeninin doğaya ve tarıma zarar vereceğini belirten Dereköy köylüleri ve Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A platformu) üyeleri; Ekizköy Mahallesi Işıkdere Mevkisi’ndeki maden sahasında incelemelerde bulundu. Köylüler “Kömür madenine asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” açıklamasında bulundu. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise, Didim’de kurulması planlanan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili, “Turizmle deniz ürünleri organize sanayi bölgesi yan yana olamaz. Bunu canlı olarak görmek isteyenler Milas’a gitsin.” dedi.

YİNE UTANDIK…

EKİZKÖY’E BAKIP İBRET ALDILAR:
Antalya Korkuteli Dereköy Yayla Mevkii'nde açılmak istenen açık kömür madenine karşı imza toplayan köylüler, kömür madeninin vereceği zararı yerinde görebilmek için Yatağan Turgut köyü ve Milas Ekizköy Işıkdere Mevkisi’ni inceledi. Kömür ocağının su kaynaklarına, tarıma, hayvancılık ve ormana zarar vereceğini belirten köylüler, “Kömür ocağının vereceği zararı yerinde gördük, köyümüzde açılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.
İlk incelemeyi Muğla Yatağan Turgut köyünde yapan Dereköylüler kömüre bağlı olarak çalışan Yatağan Termik Santralini inceledi. Zeytinliğini kömür maden şirketine satmak yerine mücadele verdiğini belirten Turgut Köyü sakini Tayyibe Demirel, ziyarete gelenlere mücadele süreciyle ilgili bilgi verdi.
Yatağan Termik Santrali'nin 1982'den bu yana kömüre bağlı çalıştığını dile getiren Demirel şöyle konuştu: “Yatağan Termik Santrali, Turgut köyüne 9 kilometre uzaklıkta. Santrale kömür sağlamak için açılan kömür ocakları ise 2014'ten bu yana Turgut Köyüne doğru genişlemeye başladı. Maden şirketi kısa sürede Turgut Köyündeki zeytin bahçelerini cehennem çukuruna dönüştürdü. Maden genişleyerek köylülere ve doğaya zarar veriyor. Şirket benim yerimi de almak istedi ben satmadım.
Turgut köyünden sonra yine açık kömür madenciliği yapılan Milas Ekizköy Işıkdere mevkisinde incelemede bulunan A Platformu ve Dereköylüler, maden nedeniyle büyük bir köyün boşaltıldığını gördü. Köylüler, “Evler yıkılmış, köy boşaltılmış, neredeyse 150 metrelere inen dev bir cehennem çukuruna dönüşmüş” dedi.
Köyde yaşadıkları yıkımla ilgili Dereköylülere bilgi veren Ekizköy Işıkdere mevkisi sakini Aytaç Yakar, kömür madeninin açılmasından sonra hiçbir yeşilliğin yetişmediğini gördüklerini söyleyerek, “Evimizin önüne diktiğimiz domates fidanları bile kurudu. Evlerinizi tarlalarınızı bize satın, satmazsanız kamulaştırırız diyerek yerlerimizi satmaya zorladılar. Bizler ne yapacağımızı bilmediğimiz için sattık, bize yol gösteren hiç kimse olmadı” diye konuştu.


DİDİMLİ BAŞKANDAN MİLAS ÖRNEĞİ:
Didim’de kurulması planlanan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili açıklama yapan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, balıkçılık tesislerinden Milas’a nasıl kötü koku yayıldığını anlattı. Komşu ilçeleri Milas’tan geçerken, balık firması tesislerinden yayılan kötü kokuyu bilenlerin kendilerine hak vereceğini belirten Başkan Atabay, “Kurulacak tesislere değil, bu tesisin kurulmak istendiği yere karşıyız. Bu tesis bahse konu yere kurulursa Didim’de kokudan durulmaz” dedi.
Aydın’da düzenlenen bir basın toplantısında gazetecilerin konu ile ilgili sorularını cevaplayan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, kurulacak olan tesislerin yerinin rüzgar yönü, deniz derinliği, deniz akıntısı yönü gibi çeşitli durumlar ele alınmadan belirlendiğini iddia ederek, “Bu tesislerin bahse konu yere yapılması durumunda Didim kokudan yaşanmaz bir ilçe haline gelir. Komşu ilçemiz Milas’ta yol üzerinde balıkçılık üzerine bir tesis var. Bodrum’a giderken bu tesislerin çevresinin ne kadar kötü koktuğunu bu yoldan geçen herkes bilir” diyerek isim vermeden balık tesislerinden yükselen kötü kokunun bölgede yaşayan ve bu yolu kullanan herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Atabay konuşmasının devamında; “İlçemizde yapılan toplantı fizibilite raporunun halka açıklanması toplantısıydı. Biz bu projenin yerine karşı çıktık. Biz kesinlikle OSB’ye karşı değiliz. Ana fikri destekleriz ama yapılacak yere karşıyız. Sorduğumuz sorulara inandırıcı cevaplar alamadık. ‘Yer olarak başka yer yok muydu?’ diye sorduk. Turizmle deniz ürünleri organize sanayi bölgesi yan yana olamaz. Bunu canlı olarak görmek isteyenler Milas’a gitsin. Milas’taki Bodrum yolu üzerinde bulunan tesislerin ne kadar kötü koktuğunu ve o çevreyi nasıl yaşanmaz hale getirdiğini gidip görenler bize hak verecektir” dedi.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis