‘Yıpranma Payı’ndan yararlansınlar diye …

ÖNDER Haber * -

‘Yıpranma Payı’ndan yararlansınlar diye …

Türkiye Maden-İş Sendikası’nın, Türkiye genelinde tüm maden iş kollarındaki çalışan işçilerin, fiili hizmet zammından (yıpranma payı) yararlanmaları için çalışma başlattığı, Sendika Genel Merkezinin, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Köse’nin hazırlayacağı raporu, TBMM komisyonları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunacağı bildirildi.

5510 sayılı yasanın 4. maddesine göre, yeraltı maden işletmeleri ve termik santral çalışanlarının yararlandığı fiili hizmet zammından, ‘açık ocak maden çalışanları’nın da yararlanması gerektiği yönündeki değerlendirmalardan hareketle sendika tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, T. Maden - İş Genel Başkan Yardımcısı Gül Ahmet Güven ve Prof. Dr. Halil Köse; Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan maden ocaklarıyla, atölyeler ve kömür hazırlama tesislerinde inceleme gezisi yaptılar.

 

“Fiili hizmet zammı bizde de uygulanmalıdır”

T. Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İlhan, konuyla ilgili açıklamasında, yasaya göre fiili hizmet zammı uygulamasının yeraltı maden işletmelerinde 180 gün, termik santrallerde 60 gün olduğunu, kül ve kömürlerin taşınması işlerinin bir ön aşaması olan kömürün çıkarılması, taşınması, kömürün termik santralin kullanımına hazır hale getirilmesini sağlayan açık ocak maden çalışanlarının da bu haktan yararlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Termik santrallerin ana ham maddesi kömürün santrale gelinceye kadar geçen süreçte; Dekapaj yapan Dragline, Kepçe ve Dozer gibi iş makinesi operatörleri, kömür yükleyen ve kömürü termik santral girişine kadar taşıyan Ekskavatör ve iş makinesi operatörleriyle Ağır Kamyon Şoförlerinin, kömürün termik santrallerde yakımlık hale gelmesi için kurulu Kriblaj tesislerinde birebir kömürle temas ederek tesisleri çalıştıran Tesis Çalıştırıcı operatörleri, kırıcılara ayrıca tamir bakım ve atölyelerde çalışanlara da 5510 sayılı kanunla fiili hizmet zammı uygulanmalıdır” dedi.

 

Olumlu sonuç vermesi bekleniyor

Maden işyeri çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlanması için rapor hazırlayacak olan Bilirkişi Prof. Dr. Halil Köse’nin, bu çalışmalarının olumlu sonuç vereceğine inandığı ve ayrıca Maden İş Genel Başkan Yardımcısı Gül Ahmet Güven’in de sendika olarak üyelerinin bu haktan yararlanması için her türlü girişimi yapacaklarını söylediği bildirildi.

 

Madenci heykeli hediye edildi

İnceleme gezisi sonrasında; Maden İş Genel Başkan Yardımcısı Gül Ahmet Güven, Tes - İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve T. Maden - İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İlhan tarafından; raporu hazırlayacak olan Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Köse’ye madenci heykeli hediye edildi.

(Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ’nin, “Türkiye Maden - İş Sendikası’ndan, Fiili Hizmet Zammı için Girişim” başlıklı haberinden yararlanılmıştır.)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık