‘Yürütme Kurulu’ yenilendi

Gülçin ERŞEN -

‘Yürütme Kurulu’ yenilendi

Milas Kent Konseyi bünyesinde iki yıl önce oluşturulan Güllük Mahalle Meclisi genel kurulu, 16 Ağustos Çarşamba günü Güllük Belediye Evlendirme Salonunda gerçekleştirildi. Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük ve Yürütme Kurulu Üyesi Özay Sabancı’nın da katıldıkları toplantıda, Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu Başkan ve Üyeleri şimdiye dek yapılan çalışmalar hakkında bilgi sundular. Toplantı sonunda yeni yürütme kurulu üyeleri de belirlendi.

Katılımcıları, kent konseyleri hakkında bilgilendiren Mehmet Günlük, Milas Kent Konseyi’nin 100 etkin kent konseyi arasında uygulamaları ve çalışmalarıyla ilk 5’e girenlerden olduğunun altını çizdi. Günlük, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin ve halktan üyelerin yer aldığı kent konseylerini, yerel yöneticilerin mutlaka dikkate aldığını, ancak her isteğini yerine getiremediğini, böyle bir zorunluluk bulunmadığını belirtti.

Geçen 2 yıl içinde görev yapan Güllük Mahalle Meclisi Yürütme Kuruluna teşekkür eden Günlük, Güllük Mahalle Meclisi’nin, en etkin çalışan iki mahalle meclisinden (öbürü Boğaziçi Köyü) biri olduğunu söyledi. Toplantıya katkılan Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Özay Sabancı da, kendisinin aynı zamanda Milas Bakkallar ve Bayiiler Odası Başkanı olduğunu belirterek, herkesi elini taşın altına koymaya çağırdı.

Mahalle Meclisi Başkanı Mukaddes Çetinkol ise, bir eğitimci olarak, bu alanda yaptıkları çalışmalardan söz etmek istediğini belirterek; “Okula bir ses sistemi kazandırdık. Milas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile görüşerek, okul bahçesinin düzenlenmesini sağladık. Prof. Dr. Arif Verimli vasıtasıyla okul için 2 Atatürk büstü istedik …” dedi.

“Arıtılmadığı halde yüzde 50 atık su bedeli ödüyoruz”

Üye Faik Bilici, su ve kanalizasyon konusundaki çalışmalardan söz ederken, “Bizden yüzde 50 atıksu arıtma bedeli alınıyor; ama arıtma yapılmıyor. Arıtma suyu stadyumun sulanmasında bile kullanılamıyor. Musluk suyunu içemiyoruz, çay demlemek için bile kullanamıyoruz ...” diye konuştu.

Güllük’e ilk kez 25 yıl önce Etibank çalışanı olarak geldiğini belirten Kemal Uzun da, arıtmaya ilişkin teknik bazı bilgiler verirken ve soruları yanıtlarken şunları söyledi:

“Güllük arıtma tesisi, evsel atık arıtılmasına göre kurulmuş. Ancak, deniz suyu ve yağmur sularının sisteme karışması, hem kapasiteyi artırıyor hem de arıtmada kullanılan bakterilerin ölümüne neden oluyor. Görünürde arıtmanın doğru düzgün çalıştığını söyleyemeyiz. Gerçek anlamda arıtma yapılmadan, atık sular doğaya, denize veriliyor. Arıtmanın kapasitesinin çok üstünde su kullanılıyor, çevreden gelen vidanjörler de sisteme atık boşaltıyor. Dört tane olduğu söylenen deşarj borularının yalnızca biri çalışıyor... Ayrıca, arıtma tesisleri çok koku yaydığı için, yerleşimlere uzak olması lazım. Ama, tam arıtma olursa bu denli rahatsız edici bir koku olmaz... Deniz suyu karışması engellenirse, kapasite artırılırsa, daha büyük dinlenme havuzu yapılırsa, sorun çözümlenir diye düşünüyorum.”

Toplantıda söz alan Nuriddin Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 atık su bedelinin yüzde 20’sini aldığını anımsatarak, “Büyükşehir bunu almaktan vazgeçerse, metreküpüne yaklaşık 9 lira ödediğimiz su bedeli, otomatikman ucuzlayacaktır” dedi.

Ayrıca, üyeler şikayetçi oldukları konularda hukuksal ve idari süreçlerin çok zaman alması nedeniyle, toplu eylem yapılması üzerinde durdu.

 

“Güllük çevresel bir afete doğru gidiyor”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi çalışanlarından, Arama Kurtarmacı ve Afet Eğitmeni Turgay Güngör, Güllük’ü çok beğendiği için buraya yerleşme kararı aldığını belirttikten sonra, şöyle konuştu:

“Güllük çevresel bir afete doğru gidiyor. Deniz, doğa, canlı yaşamı da çevreye dahildir... Deprem konusunda yöre iyi bir sınav verdi. Ama, yine de yapılması gereken çok şey var. 6 büyüklüğünde bir artçı bekliyoruz. Korkmaya gerek yok. Söylentileri değil; resmi açıklamaları dikkate alınız.”

Öte yandan; Kent Konseyi Mahalle Meclisi ile birlikte bir ‘Deprem Eğitimi Programı’ hazırladıklarını belirten Güngör, buna Milas Halk Eğitimi Merkezi’ndeki konferans ile başlayacaklarını söyledi.

Yürütme Kurulu Üyelerinden Gülçin Erşen, hem gazeteci hem de çeşitli sivil toplum örgütlerinin yönetiminde görev alan biri olarak, Güllük’ün sorunlarına ilgisiz kalamadığını, çeşitli konularda etkinliklerin içinde bulunup haberler yaptığını belirterek; daha önce yapılan çevre temizliği çalışmaları ve feldspat (akmaden) hakkında bilgiler verdi. İnsanlarda denizleri ve kıyıları kirletmemenin, temizlemekten çok daha kolay olduğu; kendileri buna özen gösterirken, başkalarını da uyaracak bilinci edinmelerinin önemi üzerinde duran Erşen, Feldspat madenlerinin depolanması ve taşınmasına ilişkin olumsuzluklar nedeniyle açılan davaları izleyip haber yaptığını anımsatırken, “Bu madenin çevreye, tarıma, meyve ağaçlarına ve insan sağlığına verdiği zarar gözle görünürken, bilinirken, davanın karşı taraf lehine sonuçlanması ayrı bir tartışma konusu. Ama, bu madenin zararlarını kanıtlayan, belgeleyen bir bilimsel çalışmanın yapılması şart. Kent Konseyi Başkanımızla, Muğla Üniversitesi’nin böyle bir araştırma yapmasını konuştuk” dedi.

Yeni Yürütme Kurulu

Toplantının sonunda Güllük Mahalle Meclisi’nde ve Yürütme Kurulunda görev almak isteyenlerin el kaldırıp form doldurması istenirken, Günlük “Yürütme Kurulu Üyeleri dışında da gönüllü çalışmalara katılmak, yürütme kurulundakilerin yükünü hafifletmek isteyenler olabilir” diyerek, bu toplantıya katılmış olanların, zaten mahalle meclisi üyesi sayılabileceğini belirtti.

Oy birliği ile yürütme kurulu üyeliğine şu isimler yazıldı: Mukaddes Çetinkol, Nuriddin Erdoğan, Kemal Uzun, Cengiz Çınar, Turgay Güngör, Cihan Gün, Alnur Durmuş, Gülçin Erşen, Faik Binici, Nevzat Çelik, Ruşen Çiftçi, Turan Kaymaz, Sırrı Herdem, Mehmet Dönmez ve Aydan Verimli.

Adı yazılan bu üyeler en kısa zaman içinde bir araya gelip, kendi aralarında başkan seçimini ve görev dağılımını yapacaklar.

Kötü koku yayan Terfi İstasyonu

Toplantı sonrası bir grup, Semiramis Plajı ve Orjan Sitesi arasındaki yol üzerinde yıllardır kötü koku nedeniyle şikayet konusu olan terfi istasyonuna gitti. Burada şikayetlerini dile getiren ve oturanların şikayetlerini dinleyen grup, basının da çağırılacağı bir eylem yapılabileceğini konuştu.

Yıllar öncesinde bu konuda Akfen A.Ş. İşletme Müdürü ile yapılan görüşmeler ve alınan bilgilere göre, sorunun kaynağı; terfi istasyonundaki pompanın çalışmaması ya da düzensiz çalışması nedeniyle, burada biriken atık suyun koku yapması. Benzer sorunun yaşandığı terfi istasyonunun daha önceki yıllarda taştığını ve biriken suların uzunca süre, vidanjörle çekilmeden denize aktığını fotoğraflarla haberleştirmiştik.

(17 Ağustos 2017 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık