Zeytin ağaçlarına nasıl kıyıyorlar?

Gülçin ERŞEN -

Zeytin ağaçlarına nasıl kıyıyorlar?
  • 22 February 2017, Wednesday 16:33

Türkiye’de özellikle kıyı kesimlerdeki zeytinliklerin, otel ve yazlık site yapılması nedeniyle azaldığını istatistikler gösteriyor. Güllük’te de son yıllarda hızla artan yapılaşma nedeniyle zeytin ve meyve ağaçlarının kesildiği görülmekte. İnşaat döneminde, Güllük’te artık nerdeyse kanıksanan görüntüler: Elektrikli testereyle kesilmiş ya da kepçelerle köklenmiş zeytin ağaçları kenara yığılmışken, başlanan hafriyat ve inşaat çalışmaları nedeniyle, araçların ve yayaların geçemeyeceği duruma gelen, bozulan yollar ve sokaklar ...

Daha önce de gazetemizde bu konuda yazı ve haberler yayımlandı. Özellikle zeytin ağaçlarının kesilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine tabiiyken, kesildiğinde iki katı sayıda ağaç dikilmesi; kesilen ağaç başına - değişik açıklama ve haberler nedeniyle netlik bulunmamasına karşın - yaklaşık 200 TL. para cezası ödenmesi gerekirken, Güllük’te yıllardır bu konuda bir yaptırım uygulandığına tanık olmadığımız gibi, zeytin ağaçlarının umursamazca katledildiğini görüyoruz. İşte daha dün yeni başlayan bir inşaat nedeniyle eski bina bahçesindeki ağaçlarla birlikte dozerle darmadağın edilmiş; kırılan dallar, üzerindeki zeytinlerle birlikte yol ortasına saçılıp ezilmiş. Görünce üzülmemek mümkün değil.

Mal, mülk, para sevgisi; deniz, doğa, ağaç sevgisinin önüne geçmiş gibi. Bunun yansıması olarak Güllük’te çok katlı binalar hızla çoğalıyor, ağaçlar azalıyor... Deniz manzarası kapananlar ya bu yüzden ya da doğanın ve denizin gittikçe bozulmasından evlerini satıp göçmeye başladılar. Güllük, 20 yıl önceki bakir, şirin, balıkçı köyü havasını çoktan yitirdi. Umarız, bundan sonra daha fazla bozulmasına, çirkin yapılaşmanın artmasına izin verilmez.

(Şubat 2017 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık