Zeytin ve Zeytinyağı deyince …

Adem KANKAYNAR -

Zeytin ve Zeytinyağı deyince …

‘Kutsal Meyve’ olarak adlandırılan, Milas ekonomisinin lokomotifi, toplumun en önemli geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağının ilçemizin tanıtımında da önemli bir rol oynadığı şu günlerde, 4’ncü kez Zeytin Hasat Şenliği düzenleniyor. İlçemizde olduğu gibi ülkemiz genelinde de yıllardır markasıyla en önde olan TARİŞ, Milas zeytin hasat şenliğinde de aktif bir rol alarak, bu alanda ilçemizin sesini duyurmaya çalışıyor. TARİŞ 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül ile 4’ncü Zeytin Hasat Şenliği öncesinde çok özel bir söyleşi yaptık.

Kooperatifin kuruluşundan, günümüze kadar zeytin ve zeytinyağının geçirdiği evreler, hijyenik koşullarda kaliteli zeytinyağı üretimi, markalaşmanın önemi, zeytin hasat şenliği gibi organizasyonların ilçemizin tanıtımına katkıları gibi birçok konuda Kooperatif Başkanı Gül, önemli açıklamalarda bulundu.

 

TARİŞ’in kısaca kuruluş tarihi ve amacı nedir?

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Türkiye’de kooperatifçiliğin tarihsel gelişim süresince seçkin ve onurlu bir yer tutmakta, ilk örgütlenme günümüzden yüzyıl öncesine kadar dayanmaktadır. 24 Eylül 1913’te Ege bölgesindeki ürünlerin yabancı ve tefecilerin tekelinden kurtarılarak doğrudan değerlendirilmesi amacıyla Erbeyli’de ilk örgütlenmeye gidilmiştir. Daha sonra 9 Ekim 1935 tarihinde 2834 sayılı Tarım satış kooperatifleri yasası çıkarılmıştır. Amacı Üreticinin alınterinin en iyi şekilde değerlendirilmesidir.

 

TARİŞ’in Türk çiftçisi için önemi nedir?

Şunu şöyle diyebiliriz ki; TARİŞ deyince akla ilk gelen, tüm tarım ürünlerinin alındığı satıldığı, alım satım fiyatlarının ve üreticinin alınterinin değer kazanacağı şekilde fiyat politikalarını düzenlemek için önemli bir kuruluştur.

 

TARİŞ Milaslı üreticiler için neden önemlidir?

Milas ilçesi zeytinciliğin beşiği durumundadır. Şu an için ilçemizde meyve veren ağaç sayısı 8,9 milyona ulaşmıştır. Türkiye’deki zeytinyağı rekoltesinin % 10’u Milas ilçesinde üretilmektedir. Bu durumda Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin Milas’ta faaliyet göstermesinin, zeytin üreticileri için bir şans olduğunu düşünüyoruz. 245 ton/gün zeytin işleme ve 1 milyon 400 bin kg. zeytinyağı depolama kapasiteli, organik sıkım sertifikası olan örnek bir işletme olarak bölgemize iyi bir katma değer kattığımızı düşünüyoruz.

 

TARİŞ 153 Nolu Milas  Zeytin ve Zeytinyağı  Tarım Satış Kooperatifi’nin ilçemizdeki gelişim süreci nasıldır?

153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi 1950 yıllarında Pamuk Kooperatifi ile müşterek çalışma içinde kurulmuş ve o tarihten itibaren zeytin üreticisine hizmet vermeye devam etmiştir. 2005 yılında Zeytinyağı Birliği, Pamuk, Üzüm ve İncir birliklerinden ayrılmış, tek başına zeytin üreticisine hizmet vermeye başlamıştır. Dolayısı ile ilçemizdeki zeytinciliğin daha iyi yerlere gelmesini sağlamıştır. Özellikle fabrikada verilen sıkım hizmetleri ve yağ alım satım fiyatları üzerinde çok etkin bir rol oynamış ve hep zeytin üreticisinin yanında olmuştur.

 

Zeytin hasat döneminde zeytin üreticisi neler yapmalıdır?

Zeytin üreticilerimizin hasat döneminde yapacakları, öncelikle hasada Kasım ayında başlayıp Ocak sonunda bitirilmesi gerekir. Makinalı hasat yapılmalı, ağaçların budaması makineli hasata göre yaptırılmalıdır. Zeytin bahçesinde dip zeytinleri ve baş zeytinleri ayrı ayrı kasalara konulmalıdır. Üreticilerin, hasat yapılan zeytini en kısa zamanda kasa ile fabrikaya ulaştırmaları, kaliteli ürün elde etmek için süre çok önemli olduğundan, getirdikleri zeytinlerin en kısa sürede fabrikada dip ve başları ayrı ayrı işlenmesini talep etmeleri gerekir.

 

Kaliteli zeytinyağı üretimi ve markalaşma adına TARİŞ’in attığı adımlar nelerdir?

Zeytinyağında kalite demek, üreticinin zeytin bahçesinden zeytinini fabrikaya kadar getireceği sürede geçen zamanın iyi şekilde değerlendirilmesi demektir. Bu süreyi iyi değerlendiren üretici kaliteyi elde etmiş sayılır. Sadece bu da yetmiyor. Elde edilen zeytinler dip ve baş olarak ayrılmalı işletmede de ayrı ayrı sıkılması hususu gözardı edilmemeli ve çıkan yağlar krom-nikel kaplar içinde saklanmalıdır.

S.S.153 Nolu Milas TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi olarak bizler 500 kg.lık 200 adet Plastik zeytin taşıma kasası alarak işletmemizde üreticilerin hizmetine sunduk. 1.400.000 kg. Zeytinyağı stoklama kapasitemiz içindeki tanklarımızın tamamı krom nikel özelliktedir. Kooperatifimiz işletmesinde Organik sertifikalı Organik zeytin sıkımı ve Soğuk zeytin sıkımı yapılmaktadır. 4 adet zeytin işleme tesisimizde dip zeytinleri ayrı, baş zeytinleri ayrı, organik zeytin ve soğuk sıkımı zeytin ayrı ayrı işlenerek üreticimize kalite ürün elde edilmesi yönünde gereken hizmet en üst seviyede verilmektedir. Kooperatifimiz bünyesindeki araçlarla, üreticinin zeytini bahçesinden alınmakta, yine çıkan zeytinyağları adreslerine titizlikle teslim edilmektedir. Ayrıca Kooperatifimiz bünyesinde üreticilerimize uygun fiyatlarda ve ödeme kolaylıkları ile plastik kasa, sergilik zeytin örtüsü, çeşitli ebatlarda krom zeytinyağı stoklama tankları ve zeytin hasat makineleri satışı yapılmaktadır.

Bölgemizin karakteristik zeytini olan Memecik zeytinlerinden en son teknoloji kullanılarak ve hijyen kurallarına dikkat edilerek elde edilen zeytinyağlarına coğrafi işaret alınması ile markalaşmak adına en önemli adım atılmıştır.

 

Bu sene Dördüncüsü yapılacak olan zeytin hasat şenliklerinin ilçemize ve zeytin üreticisine katkısı nelerdir?

İlçemizin tanıtımı için çok iyi oldu, oluyor, olacak. Ülkemizin zeytin ağacı varlığının % 10’una sahip bir ilçenin daha çok bilinmesi, daha fazla kitleye ulaşılması, Milas zeytin ve zeytinyağının hak ettiği değerimin yakalanmasının, ürünümüzü daha yüksek fiyatlarda pazarlamamız için bir fırsat olacağı düşüncesindeyiz. Üreticimiz için de daha kaliteli ürün elde edilmesi için zeytin ve zeytinyağındaki teknolojik gelişmeleri takip etmeleri zeytinyağının tanıtımının ne kadar önemli olduğunu görmeleri için bir fırsat olacaktır. Bir ürünü pazarlamanın en kısa yolu reklamdan geçer.

 

TARİŞ’in gelecekteki hedefleri nelerdir?

Teknolojik yenilikleri de takip etmek, aynı zamanda maliyetlerin düşürülmesi için yapılması gerekenleri tespit etmek üreticiye daha iyi hizmet verebilmektir.

 

Teşekkürler Sayın Gül …

Ben de teşekkür ediyorum …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık