ZEYTİNKÖY’DE CAN PAZARI…

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

ZEYTİNKÖY’DE CAN PAZARI…
  • 07 September 2017, Thursday 7:52

İlimiz Menteşe ilçesi Dağpınar Mevkisi’nde çıkan orman yangınında 136 hane, 256 nüfuslu Zeytinköy Mahallesi’nde ilk belirlemelere göre 30 ev yanarken, kovanlarda bulunan binlerce arı başta olmak üzere birçok hayvan da telef oldu. 4 amfibik uçak, 7 helikopter, 152 arazöz, dozer ve diğer iş makinalarının sevk edildiği bölgede, yangın söndürme ekiplerinin yanı sıra askeri ve sivil vatandaşlar da söndürme çalışmalarına katıldı. Rüzgar nedeniyle yangın kontrol altına alınmakta güçlük çekiliyor.

 

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale edilirken; orman ve itfaiye ekiplerinin yanı sıra askeri ve sivil vatandaşlar da söndürme çalışmaları için seferber oldu.

Dün saat 14.25 sıralarında Menteşe Mahallesi Zeytinköy Mahallesi ile Dağpınar Mahallesi arasında başlayan orman yangınına devam ediyor. Yangına, havadan ve karadan müdahale devam ederken, yerleşim alanına sıçraması nedeniyle Menteşe’ye bağlı Zeytinköy Mahallesi’nde evler tahliye edildi. Çıkan yangında 30 ev büyük zarar görürken, ormanlık alandaki kovanlarda bulunan binlerce arı başta olmak üzere birçok hayvan telef oldu. Edinilen ilk bilgilere göre, dumandan etkilenen bazı yurttaşlar ve yangın söndürme çalışmalarına katılan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde görevli bir itfaiye eri yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Öte yandan yangın haberini takip etmek üzere bölgeye giden Milaslı gazeteci Mutlu Hazer de çok sayıda arı sokması nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

 

MAHALLEDEKİ EVLER BOŞALTILDI…

Alevlerin yerleşim alanına doğru ilerlemesi üzerine tedbir amacıyla Zeykinköy Mahallesi'ndeki evler ve hayvan damları boşaltılmaya başlandı. Yangına; 4 amfibik uçak, 7 helikopter, 152 arazöz, 2 dozer ve çok sayıda iş makinası sevk edilirken, başta köylüler olmak üzere asker ve sivil vatandaşlar da söndürme çalışmalarına kazma küreklerle destek veriyor.

İlk belirlemelere göre çıkan orman yangınında yaklaşık 250 hektar alan ve 30 ev kül oldu. Rüzgarın etkisini kaybetmesiyle kısmen kontrol altına alınan yangın birkaç saat sonra rüzgarın etkisini tekrar artırmasıyla büyüyerek Zeytinköy Mahallesi'nin tamamını sardı.
 

SON ANDA KURTULDULAR

Bölgede çalışma yürüten orman işçileri, vatandaşlar ve basın mensupları, bir anda yükselen alevlerin arasında kalmaktan son anda kurtularak, köyden uzaklaşmaya başladı. Köyü terk etmek istemeyen ve hayvanlarını kurtarmaya çalışan bazı vatandaşlar ise jandarma ekipleri tarafından bölgeden çıkarıldı. 
Bölgede incelemelerde bulunan Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, sabahın erken saatlerinde hava araçlarının yeniden müdahaleye başlayacağını aktardı.

Müdahalenin aralıksız sürdüğüne dikkati çeken Çelik; “Şu anda yanan alan 250 hektarı geçti. Amacımız yangının evlere ve insanlara en az zarar vermesi. Burada hayvanlar zarar gördü ama yapacak bir şeyimiz yok. Müdahalelerimiz canla başla devam ediyor. Bu iş duruncaya kadar müdahaleye devam edeceğiz. Zeytinköy Mahallesi tamamen boşaltıldı sayılır. Amfibik uçak, helikopter, 152 arazöz ve 700’ün üzerinde personelle yangına müdahale ediyoruz. Belediyeler ve insanlarımız da destek veriyor. Türkiye’nin her yerinden destek ekip geldi. Bursa o kadar uzak olmasına rağmen oradan bile ekip var” derken, bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceleyen Muğla Valisi Esengül Civelek ise mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileğinde bulunarak; “Büyük bir afeti yaşıyoruz. Ekiplerimiz, büyük bir hızla alevlere müdahalede bulunup, mücadele ediyorlar. En büyük şansımız can kaybı olmaması. Vatandaşlarımız, bu geceyi komşularında ve akrabalarında geçirecekler. Yarın, konteynerlerimizi, battaniye ve yataklarımızı getirerek her türlü yardımı yapacağız. Şu anda yangın kısmen kontrol altına alındı. Yarından itibaren ise hasar tespit çalışmalarına başlayacağız geçmiş olsun diyorum” dedi.


YAŞLI ÇİFT KURTARILDI

Rüzgarın etkisiyle alevlerin Zeytinköy Mahallesi’ne sıçraması üzerine, yerleşim yerlerinde bulunan kişilerin tahliyesi için İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Numan Öksüz komutasında 77 personel olay mahalline geldi.

Öksüz, bölgede evlerini terk etmek istemeyen yaşlı bir çifti güçlükle ikna ederek, yaşlı çifti ve kedilerini makam aracına alıp sağlık ekiplerinin bulunduğu alana ulaştırdı.

Sağlık ekipleri, dumandan etkilenen çifte ambulansta müdahale ettiler.

Öte yandan bölgede belirli aralıklarla meydana gelen tüp patlamaları nedeniyle de ekiplerin çalışmaları yürütmek güçlük çektiği öğrenildi.

KİMİSİ HAYVANINI KİMİSİ EŞYASINI YANINA ALDI


Zeytinköy sakinlerinin bir kısmı hayvanlarını kurtarmaya çalışırken, kimisi de özel eşyalarını yanlarına alarak bölgeyi terk etti. Evlerini ve mahallelerini terk etmek zorunda kalan bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. 


 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık