“Zeytinyağında tağşiş önlensin!”

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

“Zeytinyağında tağşiş önlensin!”

Yeni zeytin hasat dönemine girilirken Milas’ın en yoğun zeytinliklerinin bulunduğu Bafa’daki zeytinyağı fabrikalarını ziyaret eden ve bol ve bereketli bir sezon dileğinde bulunan Milas Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerinden zeytinyağı üreticilerinin ortak talebi, zeytinyağında tağşişin önlenmesi oldu.

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, ne yazık ki piyasada bol miktarda karışık, katkılı, sahte zeytinyağı olduğunu belirten Bafalı zeytinyağı üreticileri, zeytinyağının hak ettiği değeri bulabilmesi için mutlaka tağşişli zeytinyağı satışına önlem alınması gerektiğini ifade ettiler. Zeytinyağı üreticileri, MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret alarak çok büyük bir iş başardığını da sözlerine eklediler.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yiğit ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Koray Türkoğlu, yeni hasat dönemi öncesinde bolluk ve bereket dileği için gittikleri Bafa’da, zeytinyağı üreticileri, piyasada bol miktarda karışık zeytinyağı olduğunu ifade ederek zeytinyağında tağşişin önlenmesini istediler.

Bafa’daki Sayım Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi’ni ziyaret eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Oda yöneticileri, zorlu bir süreç sonrasında Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardıklarını belirterek yeni üretim döneminde coğrafi işaret kalitesinde zeytinyağı üretmelerini ve üreticiye de erken hasat ve soğuk sıkım konusunda tavsiyede bulunmalarını istediler.

Milaslı zeytinyağı üreticilerinin bu yıl coğrafi işaret avantajını çok iyi kullanması gerektiğini dile getiren MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milaslı zeytinyağı üreticisi ilk kez coğrafi işaret sahibi olarak yeni üretim dönemine giriyor. Zihinlerde yer etmiş olumsuz izleri silmek için bu büyük bir fırsat. İşin başında iken coğrafi işaretin avantajını üretime de yansıtmalıyız. Özellikle bu yıl, ürünün de bol olduğu bir dönemde mutlaka çok kaliteli, coğrafi işaret standartlarına uygun zeytinyağı üretmeliyiz” dedi.

Sayım Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. yöneticilerinden Hamdi Sayım ise, özellikle yol kenarlarında, pazar yerlerinde bol miktarda karışık, katkılı ve sahte zeytinyağı satıldığını belirterek, “Mutlaka bunlara önlem alınmalı. Bunlar, Milas zeytinyağı için kötü reklam oluyor. Özellikle yol kenarlarında markasız zeytinyağı satılmasın” dedi.

Firmanın yöneticilerinden Hasan Tiryakioğlu da, coğrafi işaret alarak MİTSO’nun çok büyük bir iş başardığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim en önemli sorunumuz, tağşişli zeytinyağı satışları. Üstelik halk sağlığı için de bu çok önemli bir konu. Diğer zeytinyağı üreticisi ülkelerde tağşişli ürün satmanın cezası çok ağır. Örneğin İtalya’da tağşişli zeytinyağı satışının cezası 1000 Euro’dan başlıyor. Bizde de cezalar caydırıcı olmalı.”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, bir süredir tağşişli zeytinyağı konusunu takip etmekte olduklarını belirterek, “Bu durumdan biz de şikayetçiyiz. Yetkili makamlarla görüşmeler yapıyoruz. Mutlaka bu konunun üzerine gideceğiz. Fakat sizler de Bodrum - İzmir karayolu kenarında modern satış yerleri yaparak gerçek zeytinyağını tüketici ile buluşturmalısınız” dedi.

 

‘Milas Zeytinyağı Sabunu’na da büyük ilgi var

MİTSO Basın Bürosundan edinilen bilgide, Bafa’da ayrıca Bafa Tarım Zeytinyağı Ltd. Şti.’nin zeytinyağı ve sabun fabrikasını ziyaret eden MİTSO yöneticileri firma sahibi Cem Çimen’e bu hasat döneminde Milas zeytinyağının coğrafi işaret standartlarına uygun zeytinyağı üretmesini ve bunları şişeleyerek coğrafi işaret etiketiyle satışa sunmasını tavsiye ettiler.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, firma yetkilisi Cem Çimen’e, “MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret almasıyla birlikte değerinde gözle görülür bir artış oldu. Dünyada coğrafi işaretli ürünlere ilgi ve güven hızla artıyor. Biz de bu duruma ayak uydurmak zorundayız. Milas zeytinyağına coğrafi işaret almış olmamız sizler için büyük bir avantaj. Milas zeytinyağı artık Türkiye’nin coğrafi işaret sahibi 5 zeytinyağından biri oldu. Bundan yararlanabilmek için mutlaka coğrafi işaret standartlarında üretim yapılması gerekiyor. Siz kaliteli üretim yaptıkça Milas zeytinyağının pazar alanı çok daha genişleyecek” dedi ve Çimen’e İzmir karayolu kenarına, fabrikanın önüne modern bir satış yeri yapmalarını önerdi.

Bafa Tarım Zeytinyağı Ltd. Şirketi sahibi Cem Çimen, zeytinyağının yanısıra son zamanlarda Milas’ın zeytinyağı sabunlarına da büyük ilgi olduğunu belirterek özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük illerden çok talep aldıklarını, sabun alıcılarının düzgün kesilmiş sabunlardan daha çok kaba kesimli sabun kalıplarını tercih ettiklerini belirterek, “Düzgün kesilmiş sabun kalıplarının doğal zeytinyağı sabunu olmadığını, sahte olduğunu düşünüyorlar. Sabunlarımız da çok ilgi görüyor” dedi ve MİTSO tarafından zeytinyağı sabunu tanıtımına da önem verilmesini istedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık