Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Farkındalık için düzenlenen etkinlik, şenliğe dönüştü…

Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart 2011 yılından itibaren toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak maksadıyla ilan edilen 21 Mart’ta Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla ilçemize bağlı Menteş Mahallesi’ndeki Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda dün, çok renkli bir etkinlik gerçekleştirildi. Öğretmen, öğrenciler ve öğrenci velilerinin katıldığı etkinlik bir şenlik havasında gerçekleşirken, yapılan yarışmalar etkinliği renkli kılan bir bölüm oldu.

Farkındalık için düzenlenen etkinlik, şenliğe dönüştü…

Her yıl 21 Mart’ta, Down Sendromu’na dikkat çekmek ve toplumu bu konuda bilinçlendirme adına çeşitli etkinlikler düzenlenirken, dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi ülkemizde ve bölgemizde de çeşitli etkinliklerle konuya dikkat çekilmeye çalışılıyor.

İlçemize bağlı Menteş Mahallesi’ndeki Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda dün, konuya ilişkin düzenlenen etkinlik, adeta bir bahar şenliği havasında gerçekleşti.

Milas İlçe Milli Eğitim Müdür V. Akın Coşkun, ilçemizdeki bazı okulların müdürleri, etkinliğe evsahipliği yapan Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Muhammet Mercan, okul öğretmenleri, Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.

Günün anısına pasta kesilmesiyle başlayan etkinlikte; sandalye kapmaca, çuval yarışı, yumurta yarışı, yoğurt yeme yarışması, balon patlatma ve halat çekme yarışması gibi çeşitli oyunlar renkli görüntülere sahne olurken, etkinliğe katılan İlçe Milli Eğitim Müdür V. Akın Coşkun ve diğer davetliler de yarışmalara katılarak öğrencilere eşlik ettiler.

Okul Müdürü Muhammet Mercan, düzenlenen etkinlikle ilgili kısa bir açıklama yaparak; “Down Sendromu aslında bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. İnsan vücudunda bulunan 21. kromozomun 2 tane yerine 3 tane olmasıdır. Bu da bireyleri özel kılıyor. Sonuç olarak 46 kromozom yerine 47 kromozoma sahipler oluyorlar. Down Sendromlu bireysel uygun bir eğitim sonucunda toplum hayatına ayak uydurabiliyorlar.

Down Sendromlularda; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması gibi bazı fiziksel özellikler görülürken bu özellikler bazıların da hepsi veya bazı bireylerde birkaçı görülebilir.

Ne yazık ki Down Sendromu’nu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yok. Tek yol eğitimdir. Her çocuk gibi Down Sendromlu çocuklar da farklı zekâ seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.

Tüm çocuklar için eğitim doğduğunda başlar. Down Sendromlu bebekler diğer bebeklerden daha fazla desteğe ihtiyaç duyarlar. Ama diğer bebekler gibi onlar da ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir” dedi ve Down Sendromlu gençlerin de cinsel kimlikleri olduğunu, ergenlik bunalımı yaşadığını, âşık olduğunu, kardeşi ile kavga ettiğini, gülen, dans eden gençler olduğunu söyledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis