“Gerçekten orman yolu mu açılıyor?”

Milas’a bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Aydın Karpuzlu Tekeler’e kadar olan bölgede 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral için geçtiğimiz günlerde her iki köyde halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmişti. Şirketin RES projesine hazırlandığı dönemde, Orman Genel Müdürlüğü tarafından bölgede ‘orman yolu’ açmak için çalışma başlatıldı.

“Gerçekten orman yolu mu açılıyor?”

Milas ile Karpuzlu sınırındaki 33 kilometrelik alanda rüzgar enerji santrali kurulması için yapılan hazırlıkla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Orman Genel Müdürlüğü’nün projenin yapılacağı bölgenin bir kısmında, orman yolu için çalışma yaptığı ortaya çıktı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği de, orman yolu açımına tepki gösterdi. EKODOSD’un açıklamasında, “Halkın katılım toplantılarında yörede arıcılık yapan vatandaşlar büyük tepki göstermesi nedeniyle, kamu kurumlarından oluşan toplantı heyeti tarafından tutanağa “Toplantıya katılım sağlayanlar tarafından projenin yapılmasının istenilmediği belirtildi.” diye ibare konulmuştu. Ancak tam da RES projesinin uygulanacağı bölgede yeni bir gelişme yaşandı. Şirketin RES projesinin hazırlığının başladığı bir dönemde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından proje alanında aniden” Orman Yolu" açılması ve genişletilmesi başlatıldı. Orman yolunun açılma zamanı, şirketin projesine denk gelmesi açısından manidar bir gelişme olarak düşünülmektedir. Bu konunun açıklığa kavuşması için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden bilgi talebinde bulunmak için bir dilekçe gönderdik.” dedi.

 

EKODOSD’un açıklamasının devamında, “Orman Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği Bal Ormanları Eylem Planı ile ülkemiz Dünyanın en önemli bal üreticileri arasında bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınları sonucunda hem ormanlık alanlarımız yanmış hem de arıcılık yapan yöre insanları büyük ölçüde zarar görmüştür.

Rüzgar tribünlerinin dikileceği alanlar geçtiğimiz yıl yangınlardan kendini koruyabilmiş fıstık çamı ve kızılçam ormanlarıyla çevrilidir. Bölgede yaygın bir şekilde arıcılık yapılarak bal üretilmektedir. Şu anda Sakarkaya Mahallesinin kuzeyinde bulunan Anadolu Geçidi’nden doğuya doğru, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü’nün izinleriyle taşeron bir şirket tarafından yolların açıldığı görülmüştür. Bahse konu olan alanda yöre insanlarının en önemli geçim kaynakları olan çam fıstığı üretimi ve arıcılık yapıldığı gibi, aynı zamanda doğal ve kültürel varlıklar yönünden Ege bölgesinin en zengin alanlarından biridir.” İfadelerine yer verildi.

EKODOSD’un açıklamalarının devamı şöyle: “Yaklaşık 30 yıl bu dağlarda araştırmalar yaparak çok önemli arkeolojik keşiflerde bulunan Dr. Anneliese Peschlow’un Turizm Bakanlığı’na verdiği haritada da görüldüğü gibi, bölge kültür varlıkları açısından çok zengin kaynaklara sahiptir. Bahsedilen alanda orman yolu açılsa bile, doğal ve kültürel açıdan ilgili kurumlardan mutlaka görüş alınması gerekmektedir. Özellikle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Doğa Koruma ve Milli Parkların kendi çalışma alanlarıyla ilgili araştırma yaparak görüş bildirmeleri daha doğru olacaktır. Hassas bir bölge olması nedeniyle kurumlar arası işbirliği ve eşgüdümün olması, bölgedeki yöre insanlarının ekonomisinin, aynı zamanda doğal ve kültürel varlıkların korunmasını sağlayacaktır. Bahsedilen alandaki yol açma ve genişletme çalışmaları ve ağaç kesimlerinin durdurulmasını ve konuyla ilgili kurumların bölgede gerekli çalışmaları yapmalarını talep ediyoruz. Yöredeki arıcısından, çobanına kadar tüm yerel halkın sahip çıktığı ormanlara, geçtiğimiz yıl meydana gelen yangınlar nedeniyle tüm kamuoyu tarafından daha da hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyunun dikkatle takip ettiği ve büyük duyarlılık gösterdiği ormanlık alanların korunması için, Orman Bölge Müdürlüğü’nün gerekli tüm önlemleri almasını, bir ağacın bile feda edilmemesi konusunda gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz.”

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık