HASAN ÖZGEN BELGESELİNE YOĞUN İLGİ

Milas doğumlu , ağırlıklı olarak belgesel filmler üzerine çalışmalar yürüten, kameraman, görüntü yönetmeni, senarist ve yönetmen Hasan Özgen, oğlu Kurtuluş Özgen ile beraber çektiği “Aynı Evin Çocukları” adlı belgesel filmi gösterimi Prof.Dr.Aşkıdil Akarca Sahnesinde gerçekleşti.

HASAN ÖZGEN BELGESELİNE YOĞUN İLGİ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,Başkan Yardımcısı Hüseyin Çöllüoğlu,Meclis Üyeleri Mahalle Muhtarları ve Milas’lı sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği belgesel filminde mübadele döneminde yaşananlar konu ediliyor.

Milas Belediyesinin her yıl düzenlediği “Edebiyat Günleri”nin ilk aşaması olarak programa alınan ve 19 Eylül Perşembe günü Prof.Dr.Aşkıdil Akarca Sahnesinde saat 20’de başlayan “Aynı Evin Çocukları” belgeseli, 20. yüzyılın başlarında yaşanan ve siyasal tarihe Balkan Göçleri ve Küçük Asya Felaketi olarak geçen mübadele döneminin sessiz tanıklarının yaşadığı derin travmaları ele alıyor. Kimliğin, aidiyet ve ortak kültürlerin yeşerdiği habitattan vazgeçmek zorunda kalan insanların en az iki kuşağını derinden etkileyen bu olgu, belgeselin temel konusunu oluşturuyor.

Prof.Dr aşkıdil Akarca Sahnesinde gösterilen ve yoğun ilgiyle izlenen belgesel filmi sonunda sahneye gelen filmin yönetmeni Hasan Özgen; “Sizlere bir duygu geçirebildiysem,göçmenlik halinin,tarihin belli dönemlerinde yaşanmış bitmiş değil de sürekli var olduğunu anlatabildiysem, “bizde aynı göçmenleriz gözüyle bakabiliyorsak dünyaya, belki bir empati yaratmış olurum” dedi.

Belgesel filmini Milas’ta göstermek istemesinin sebebinin Milas’ında bir göçmen çoğrafyası olması olduğunu belirten Hasan Özgen, “Gidenler ve Gelenler esasından baktığımızda, gönderdiğimiz göçmenlerin yanısıra, göçe çıkıp buraya yerleşenler oldu.Bu coğrafyanın mayasında bu olgu da var” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Hasan Özgen’den sonra konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat öncelikle film yapımcısı Hasan Özgen’e ve salonu dolduranlara teşekkür etti.Çok farklı bir akşam yaşadığını ifade eden Başkan Tokat; ” Hasan Özgen bizim için farklı ve özel bir insan.İyi bir ağabey,iyi bir Milas’lı,iyi bir sanatçı ve bize yol gösterme noktasında gerçekten çok yararlandığımız bir insan.O’nu tanımış olmaktan,aynı toprakların insanı olmaktan ve beraber bir şeyler yaratma gayreti içerisinde olmaktan mutluyuz.Çok meraklı olduğum ve değişik kaynaklardan bir şeyler öğrenmeye çalıştığım mübadele konusunun işlendiği bu filmi hayranlıkla izledim.Çok farklı duygular hissettim.Gidenlerin ve gelenlerin geçmişle bağları, hatıralarını koruma noktası bana enteresan geldi,öğretici oldu ve boşlukta kalan bazı şeylerin yerine oturmasını sağladı.Ben bu anlamda Hasan Özgen’e çok teşekkür ediyorum”dedi.

“Edebiyat Günleri”, dün akşam gerçekleştirilen ve bu yıl ünlü Milaslı bestekar Zeki Duygulu’nun yaşamı ve sanatı üzerine düzenlenen sempozyumla devam etti. Cuma ve Cumartesi günü devam edecek olan sempozyum, bu akşamki bölümüyle sona erecek.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık