Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (13)

Seven NİŞANYAN – Müjde NİŞANYAN HERKESİN BİLMEDİĞİ OLAĞANÜSTÜ YERLER ‘GİZLİ HAZİNELER ATLASI’

İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (13)

Vedia MARAL

Marmara, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden çok bilinmeyen yerler seçkisi kitabının (İngilizce/Türkçe) yazarları Sevan Nişanyan, Müjde Nişanyan. Yirmi beş yıllık zaman diliminde keşfettikleri sıradışı yerlerin çoğuna zaman zaman dönmüşler. Bu tılsımlıl yerlerin ‘ifşaatları’ ile yok olmasından korktuklarından, kitabı yayınlamaktan ilkin çekinmişler. Yaptıklarının doğruluğunda kararsız kalmışlar. Ve onlar şöyle diyorlar: “Seçtiğimiz yerlerin çoğu binlerce yıldan beri varolan yerler. Hiç birinin on veya yirmi yıl sonra varolacağından emin değiliz” (S:19) 10 veya 20 yıl sonra olp olmamasının devletin uygulamaları,vatandaşım vurdum duymazlığı gösterilerek, durumun vehameti ortaya konmuş. Böyle gittiğinde zaten yok olacak ümitsiz yerlerin durumu karşısında kitabı yayınlamaya karar vermişler.

Olağanüstü ümitsiz yerlerden iki tanesi de Milas hudutları içindedir. Ve onlar için yazılmış iki ayrı yazıyı aktaralım:

“Kapıkırı/Heraklia, Bafa Gölü/Milas

Antik Latmos – diğer adı Heraklia- şimdi Bafa Gölü kıysıındaki Kapıkırı köyü. Büyüsünü yitirmemiş bir yer; mehtapta olağanüstü bir ışıkla aydınlanıyor.

Köy antik kentin harabeleriyle içiçe. Tufa taşından yontulmuş, arkaik esrarlı kalıntılar. Sahilin hemen karşısındaki adacıkta Bizans döneminden manastır harabesi var; muhtemelen 11. Yüzyıl. Köy girişindeki Bizans kalesinin altındaki kayalar, Karya tipi kaya mezarlarıyla delik deşik. Arkada Beşparmak dağının tuhaf şekilli volkanik kayaları, daha yukarda gizli manastır harabeleri.

Eski mitolojinin en güzel hikayelerinden biri burada geçiyor. “Çoban Endymion ile Ay Tanrıçası Selene efsanesi. (s:60)”

“Peçin Kalesi – Milas

Milas’ın güneydoğusundaki tabla şeklindeki tepe 14. Yüzyılda Menteşe beylerinin ikametgahı olmuş. Üstü çepeçevre görkemli bir sur. Yakın döneme kadar kale içinde insanlar yaşardı. 20-30 yıl once terkettikleri evler duruyor.

Kalenin arkasındaki düzlükte Menteşe hanedanının anıtları, yarı yıkık ve talan edilmiş. Ortam pastoral; her yandan dereler akıyor. Baharda olağanüstü. Menteşeoğlu Ahmet Bey’in 1375 tarihli türbesi, yöre köylülerinin rağbet ettiği bir ziyaretgah olmuş. Eyvanlı avlusunda renkli bezlerle donanmış adak ağacı var. Sık sık kurban kesiliyor. Çayırda kızartılıp yeniliyor. (s:66)”

‘Meraklısı için notlar’ bölümünden ‘Karyalılar’ ve ‘Balıkperest’ yazılarından tutulan notlarımızı aktaralım:

Karyalılar; Milas Muğla yöresinde yaşayan insanlar olduğu, dillerinin çözülemediği belirtilir. Homeros’un, dillerinden dolayı ‘bar bar bağıran Karyalılar’ deyimi, Yunanca konuşmayan tüm kavimleri tanımlayan ‘barbar’ sözcüğüne dönüşmüş.

‘Balıkperestlik

Antik çağda Milas yakınındaki Labraunda’da Zeus tapınağının balıkları ziyaret edilirmiş (…) Plinius insan sesine duyarlı olduklarını ve seslenince geldiklerini anlatıyor.’ (s:221)

Genel değerlendirmede bulunur isek ‘kıyıda köşede kalmış’ yerlerin hepsinin en iyi ifadesi ‘Gizli Hazineler Atlası’dır.

Kitap          : Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler

Yazar         : Sevan NİŞANYAN – Müjde NİŞANYAN

Sayfa         : 240

Yayınevi   : Boyut Yayın Grubu

B.Tarihi    : Mayıs 2001 (4. Baskı)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis