Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Komşunun gündemi su samurları

Milas-Söke Karayolu’nda daha önce sık sık yaşanan su samuru ölümleri yeniden gündeme geldi. Son günlerde en az 3 su samurunun kaza sonucu karayolunda öldüğü öğrenilirken, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) yetkilileri, ölümlerin önlenmesi amacıyla bölgede düzenleme çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.

Komşunun gündemi su samurları

Nesli tehlikeye yakın kategorisinde olan Lutra lutra türü Su samurlarından bir tanesinin daha,  yaban hayatı için ölüm yolu olarak bilinen Milas-Söke Karayolu’nda ezilerek öldüğü tespit edildi. Bununla birlikte şimdiye kadar aynı noktada ezilerek ölen üçüncü su samuru olduğu görülürken, bu sayının artmasından endişe ediliyor. Merkezi Kuşadası’nda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) yetkilileri, Söke Ovası’nda bulunan Erikli Azmağı’ndan, Karanfil Azmağı’na geçerken hemen her yıl bir su samurunun karayolunda ezilerek öldüğünü belirterek, “Yaşam alanları daralan, kirlilik ve diğer çevresel faktörlerle sayıları gün geçtikçe azalan su samurları, yaşamını sürdürmek ve nesillerini devam ettirmek için diğer sulak alanlara geçmektedir. Suda yaşayan bir hayvanın karayolunda ezilerek ölmesi çok üzücü olmuştur. Süratli olan yaban hayvanlarının bile, aynı karayolunda her yıl yüzlercesinin öldüğü görülmektedir.” dedi.

Buradaki habitatları bölen Milas-Söke Karayolu’nda mutlaka yaban hayatı geçiş koridorlarının yapılması gerektiğini belirten yetkililer, “Bölünmüş yol yapılarak yolun genişlemesi, çelik bariyerler, yoğun trafik gibi etkenler, yaban yaşamı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Çarpmalardan dolayı yaşanan kazalarda, sürücülerin de hayatı tehlikeye girmektedir. Uyarı için dikilen tabelaların fazla işe yaramadığı görülmektedir. Milas-Söke Karayolu düz alanda olduğundan bu tür geçiş koridorlarının yapılması zor olsa da, karayolunun altında kullanılmayan birçok menfez bulunmaktadır. Kullanılmayan menfezlerin temizlenerek, yaban hayvanlarının tehlikesiz bir şekilde geçmesini sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Söke Ovası’nda azmak olarak bilinen eski menderes yatakları canlı yaşamı için zengin türlere ev sahipliği yapıyor. Bu türlerden biri olan Su Samurları, besin kaynaklarının zengin olduğu ve üreme için saklanıp dinlenebilecekleri, etrafı bitki örtüsüyle çevrili buradaki sulak alanları tercih ediyor. Yetkililer bu nedenle Söke Ovası’nda bulunan azmak denilen eski menderes yataklarının çok önemli olduğunu kaydediyor.

Bölgedeki hayvanların yaşam alanlarını korumanın ilk aşaması ise, azmakların etrafındaki bitki örtüsünün yakılmaması ve sudaki canlı yaşamının sağlıklı olması için suların kirletilmemesinden geçiyor.

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis