Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun’dan ‘beyaz et’ önergesi..

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, beyaz et sektörünün yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Ergun, beyaz et sektörünün sıkıntıları ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplandırması için soru önergesi verdi.

Metin Ergun’dan ‘beyaz et’ önergesi..

Önergesinde, Türkiye ekonomisinin son yıllarda içinden geçtiği kriz atmosferinin tarımdan sanayiye kadar birçok alanda üretim maliyetlerini arttırdığını vurgulayan Ergun, üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle birçok üreticinin ortaya çıkan maliyetlerle artık baş edemez duruma geldiğini ifade etti.

Yaşanan krizden dolayı olumsuz etkilenen sektörlerden birisinin de beyaz et sektörü olduğunu vurgulayan Ergun, beyaz et üretimi yapan çok sayıda firmanın ya konkordato ilan ettiğini ya da üretim tesislerini bankalara veya yabancı sermayedarlara satmak durumunda kaldığını söyledi.

Yakın zamana kadar vatandaşların kırmızı ete göre beyaz eti daha fazla tükettiğini belirten Ergun, beyaz et üretiminde yaşanan maliyet artışlarının vatandaşların beyaz et tüketimini de azalttığını ve üreticiler için çift yönlü bir mali baskı yarattığına dikkat çekerek, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a konuyla alakalı olarak hem üreticilere hem de tüketicilere yönelik hangi tedbirleri aldıklarını sordu.

Ergun’un önergesi şöyle:

“Türkiye ekonomisinin son yıllarda içinden geçtiği kriz atmosferi tarımdan sanayiye kadar birçok alanda üretim maliyetlerini arttırmıştır. Üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle birçok üretici ortaya çıkan maliyetlerle artık baş edemez duruma gelmiştir. Bu süreçten ciddi şekilde olumsuz etkilenen sektörlerden birisi de beyaz et sektörüdür. Zira beyaz et üretimi yapan çok sayıda firma ya konkordato ilan etmiş ya da üretim tesislerini bankalara veya yabancı sermayedarlara satmak durumunda kalmıştır.

Ayrıca bilindiği gibi, orta ve düşük gelirli vatandaşlarımız kırmızı ete göre daha ucuz olduğu için daha fazla beyaz et tüketmektedir. Fakat beyaz et üretiminde yaşanan maliyet artışları vatandaşlarımızın beyaz et tüketimini de azaltmış ve üreticiler nezdinde çift yönlü baskı yaratmıştır. Dolayısıyla sektör çok daha zor bir sürece girmiştir.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Bakanlığınızın, beyaz et üretiminin ana maliyet kalemi olan yemlerle alakalı olarak maliyetlerin azaltılması konusunda bir çalışması var mıdır?
  1. Bakanlığınızın, tüketicilerin gittikçe azalan beyaz et talebini yeniden arttırmak için herhangi bir çalışması var mıdır, böyle bir çalışma varsa ne tür adımlar atılacaktır?
  2. Bakanlığınız, sektördeki firmaların mali durumlarının sektöre zarar verecek şekilde kötüleşmesi ihtimaline karşı ne gibi tedbirler almıştır?
  3. Söz konusu firmalara karşı herhangi bir destek, hibe ve uygun kredi sağlama konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık