Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Tarım İl Müdürlüğü Ören’de 300.000 Anadolu Adaçayı fidesi dağıttı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Ören Mahallemizde fide dağıtım etkinliği düzenlendi.

Tarım İl Müdürlüğü Ören’de 300.000 Anadolu Adaçayı fidesi dağıttı

Pazartesi günü Ören Kapalı Pazaryerinde gerçekleştirilen etkinliğe Muğla Valisi Valisi Orhan Tavlı, Muğla AK Parti Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, DSİ Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile STK Temsilcileri ile Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

İl Müdürü Barış Saylak; “Bugün Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte yaptığımız Muğla Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projemizin ilk etabını yapıyoruz. Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile bu projemiz ete kemiğe büründü. Bu proje sayesinde Bakanlığımız, Muğla’mızı Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’nin bitki üretimi konusunda kümelenme bölgesi seçti. 2 milyon 538 binlik projemiz Bakanlığımızca onaylandı. Proje kapsamında Fethiye İncirköy’de bulunan 1000 dekarlık ekiliş alanını 3000 dekara çıkarmak istiyoruz. Ayrıca bu proje ile 1,5 milyon adet Tıbbi Aromatik Bitki fidesinin dağıtımını ve dikimini gerçekleştireceğiz. Orman Bölge Müdürlüğümüzde izinle doğadan toplanan kekiğin adaçayının defnenin artık belli bir sınıflandırma ile ihracatı gerekiyor. Bu kapsamda bu proje ile belli standartlarda ürün üretilmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel yaptığı konuşmada; “Pandemi bizlere tarımın insanoğlunun varlığını devam ettirebilmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu hatırlattı. Üreticimizin nasırlı ellerinin ne kadar değerli olduğunu öğretti. Ayrıca pandemi ile birlikte Tıbbi Aromatik Bitkilerin ne kadar önemli bir sektör olduğu anlaşılmış oldu. Bakanlık olarak yürüttüğümüz Tıbbi Aromatik Bitkilerin Üretilmesi projesini 40 ilde uyguluyoruz. Muğla bu açıdan bu projemizin lokomotif ili konumunda. Projemizin Muğla’mızda buralara gelmesinde, Tıbbi Aromatik Bitkilerin tanınırlığında emeği geçen İl Müdürümüzün önderliğinde tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Ak Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir de konuşmasında; “Pandemi ile birlikte adaçayımızın, kekiğimizin değeri daha da anlaşılır oldu. Tarım Bakanlığımızın Tıbbi Aromatik Bitkilere bu denli destek vermesi çok sevindirici bir gelişme. Ayrıca 1000 dekarlık bir arazinin sulanması için büyük önem taşıyan Ören yeraltı barajının yarın ihalesini yapacağız inşallah. Bu müjdeyi de buradan vermiş olayım” dedi.

Son olarak söz alan Muğla Valisi Orhan Tavlı ise; “2020 yılı hepimiz için zor bir süreçti. Bu süreçte tarımda yapılan çalışmalar hiç ara vermeden devam etti. Bu süreçte emeği geçen herkesi kutluyorum. İlimiz genelinde hayata geçirilen projelerde uygun teknolojileri kullanarak çalışmalarımıza hız veriyoruz. Bugün burada 300.000 fideyi toprakla buluşturacağız inşallah. Burada emeği geçen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve personeline, Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüze ve personeline çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kultak, Alatepe, Dereköy, Pinar, Gürceğiz, Bayır, Çökertme. Bozalan. Türkevleri, Yoğunoluk, Çamlıca mahallelerinden gelen üreticilere Anadolu Adaçayı fidelerinin dağıtımı gerçekleştirildi. Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyet daha sonra Karacahisar Mahallesinde üretici Mehmet Tanrıverdi’nin serasını ziyaret ederek, serada yetiştirilen ejder meyvesi ve pasiflora hakkında üreticiden bilgiler aldı.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis