TAŞIMALI EĞİTİM’DE SORUN UKOME’DE Mİ, YÖNETMELİKTE Mİ?

Geçtiğimiz hafta sonu AKP İlçe Başkanlığı’ndan “Öğrencilerimizin taşıma sorunlarının çözümü için girişimleri başlattık” başlıklı bir açıklama geldi. Açıklama aynen şöyle:

TAŞIMALI EĞİTİM’DE SORUN UKOME’DE Mİ, YÖNETMELİKTE Mİ?
  • 21 September 2019, Saturday 13:54

“Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğünce (UKOME) alınan karar doğrultusunda ilçe kamuoyumuzun bildiği gibi, geçtiğimiz yıl girişimlerimizle ilçe genelinde ücretsiz taşınan öğrencilerimiz, maalesef aynı kararın bu yıl verilmemesi nedeniyle ücret ödemek zorunda kalmaktadırlar. UKOME’nin bu kararı nedeniyle bir öğrencinin ailesine günlük ulaşım ve yemek maliyeti 30 lirayı bulmaktadır. Vatandaşlarımıza büyük bir maddi külfet oluşturan ve öğrencilerimizin eğitim kalitelerini etkileyen bu durum nedeniyle AK Parti Milas İlçe Başkanlığı olarak İl Başkanlığımız ve milletvekillerimizle girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz.

Devletimizin, Milli Eğitim Bakanlığımızın öğrencilerimiz, vatandaşlarımız için başlattığı ücretsiz taşıma, yemek uygulamasının bu denli sabote edilmesi bizleri son derece derinden üzmüştür.

AK Parti olarak, bu sorunun en kısa sürede çözülerek, Milasımızın tüm öğrencilerinin okullarına ücretsiz biçimde ulaşabilmeleri için üst düzeyde mücadelemizin sürdüğünü ve sonuç almak üzere olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Bu açıklamayı alınca, geçen seneki benzer tartışmalardan var olan bilgi nedeniyle, UKOME’nin ne gibi bir karar aldığını araştırdık. UKOME’den böyle bir karar olmadığını, bütün Milli Eğitim Müdürlük’lerinin, “Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği”ndeki sınırlamalar nedeniyle, kendilerine, “şu güzergahlarda toplu taşıma yapılmakta mıdır?” diye sorduklarını, kendilerinin de “şurada yapılıyor, şuralarda yapılmıyor” diye cevap yazdıklarını belirtti.

Bilgi aldığımız UKOME yetkilisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’ne göre, taşıma kapsamına alınacak okul ve yerleşim yerleri belirlenirken, “Toplu taşıma hizmeti bulunmayan” yerler ibaresi olduğunu, o nedenle ilgili komisyonların kendilerine bu soruyu sorduğunu, kendilerinin de cevap verdiklerini belirtti. “Bu komisyonlar da sadece “Toplu taşıma hizmeti bulunmayan” yerlere taşıma ihalesi yapıyorlar. Dolayısıyla biz, kayıtlarımıza göre, toplu taşıma yapılan yerleri bildiriyoruz sadece. Yani, bugün Milli Eğitimin Taşıma yapmadığı yerlerdeki öğrenciler, bizim kararımız nedeniyle değil, Yönetmelikteki “Toplu Taşıma hizmeti bulunmayan yerler” maddesi nedeniyle taşınamıyor” dedi.

Yaptığımız araştırmaya göre, 11.09.2014 tarihli 29116 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve eskisini ortadan kaldıran Yönetmeliğin 24.maddesi’nde de “Taşıma yoluyla eğitime erişime ilişkin istisnalar” başlığı altında GEÇİCİ MADDE 1” eklenmiş ve aynen şöyle:

MADDE : 24

Taşıma yoluyla eğitime erişime ilişkin istisnalar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) (Değişik ibare:RG-8/7/2018-30472) 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı taşımalı eğitim kapsamında olan ve toplu taşıma hizmeti bulunmakla birlikte, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüşen büyükşehir belediye sınırları içindeki belde, köy ve köyaltı statüsündeki yerleşim yerlerinde öğrencinin devam etmek istediği türde eğitim kurumu bulunmaması hâlinde, anılan yerlerde, eğitim-öğretim hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi amacıyla, toplu taşıma hizmetinin düzenli olarak verilmediğine ilişkin (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) ilgili belediyenin görüşü alınarak (Değişik ibare:RG-3/7/2016-29761)il değerlendirme komisyonunun kararı ve valilik onayıyla, (Değişik ibare:RG-8/7/2018-30472) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar taşıma yoluyla eğitime erişim hizmeti verilmeye devam edilebilir.”

SONUÇ

Bütün bunları aktardıktan sonra, söylenebilecek bir şey var. Bu işin çözümü, kuşkusuz, okullar açılmadan çok once tartışılmalı ve bitirilmeliydi. Okullar açıldıktan sonra şimdi bunları tartışmak ve çözmeye çalışmak, son derece anlamsız ve idarenin görevini layıkıyla yapmadığı anlamına geliyor. Ya da “bile bile lades” deniyor.

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık