1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası

ÖNDER Haber -

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Muğla Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı.

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan imzalı açıklama şöyle:

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.

Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası, ‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’ olarak belirlenmiştir.

Toplumsal farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte olup, her yıl yapılan ‘1- 7 Nisan Kanser Haftası’ etkinlikleriyle halkımızın kansere karşı sağlıklı yaşam davranışları kazanmaları hedeflenmektedir.

Bu kapsamda  meme kanseri taramaları (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, mamografi çekimi) 40-69 yaş arası kadınlara, rahim ağzı kanseri taramaları (HPV DNA Testi-smear alınması) 30-65 yaş arası kadınlara ve kalın bağırsak kanseri taramaları 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere (gaitada gizli kan testi) Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM lerde ücretsiz yapılmaktadır.

1-7 Nisan Kanser Haftası Etkinlikleri kapsamında Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, 6 Nisan 2016 tarihinde Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi ev sahipliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim görevlilerinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı (A.B.D.) Başkanı Prof. Dr. Okay Nazlı, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. Başkanı Doç. Dr. Hakan Camuzcuoğlu ve Halk Sağlığı A.B.D. Başkanı Doç Dr. Metin Pıçakçıefenin anlatımları ile Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda Kanser Taramalarının önemi, Meme, Kalın Bağırsak, Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili eğitim toplantısı yapılmıştır.

Kanser Haftası dolayısıyla tüm ilçelerde, Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri Menteşe KETEM, Fethiye KETEM-Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Menteşe Sağlıklı Yaşam Merkezinde halkın farkındalığını artırmak için etkinlikler düzenlenecektir. 25 Mart 2016 tarihinde açılışı yapılarak halka hizmet vermeye başlayan Fethiye KETEM ve kısa zamanda açılışı yapılacak olan Bodrum KETEM ile Muğla ilinde kanser taramaları daha hızlı olarak devam edecektir.

2014 yılında yaklaşık 40 bin, 2015 yılında yaklaşık 50 bin vatandaşımıza kanser taraması yapılmış olup Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince belirlenen hastanelerde (TEŞHİS MERKEZİ) tarama sonucu pozitif çıkan kişilerin ileri tetkik ve tedavi işlemleri yapılmaktadır. Erken teşhis ve tedavi ile pek çok vatandaşımızın hayatı kurtulmuştur.

HAYATINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR. Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatıp, belirtilen yaş grupları içinde olan tüm vatandaşlarımızı ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM’lere bekliyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık